Logomain

Díjazták a zöldtetős piramisházat

By Kovács Dániel 2010. augusztus 24. 16:01

szerk at hg dot hu

Big120130603-19838-apkavi.gallery

BIG: 8 House, Koppenhága

Big220130603-19838-1h279zj.gallery

BIG: 8 House, Koppenhága

Big320130603-19838-1rmmw90.gallery

BIG: 8 House, Koppenhága

Big420130603-19838-ilgg1e.gallery

BIG: 8 House, Koppenhága

Big_indey20130603-19838-gmelk5.gallery

BIG: 8 House, Koppenhága inde

Skandinávia legjobb zöldtetős épületének választotta egy szakmai szervezet a dán BIG építésziroda új koppenhágai lakóépületét. A 11 emeletes épületen 1700 négyzetméternyi zöldtető épült, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a szokásos vízszintes felület mellett a zöldtető az épület lejtős oldalán is megjelenik.

Skandinávia legjobb zöldtetős épületének választotta egy szakmai szervezet a dán BIG építésziroda új koppenhágai lakóépületét. A 11 emeletes tömbön 1700 négyzetméternyi zöldtető épült, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a szokásos vízszintes felületek mellett a zöldtető az épület lejtős oldalán is megjelenik.

A teljes egészében csak októberre elkészülő, de részben már lakott épület a fiatal dán építészirodának már a harmadik munkája ugyanavval a megbízóval Koppenhága Ørestad városrészében, amelyet a kilencvenes évek közepétől fejleszt a város. A hatvanezer négyzetméteres épület alaprajza egy nyolcast formál (innen a név is: 8 House), amelynek 11 emeletes magassága a kanális közelébe eső sarkon az első emeletig csökken, betekintést engedve a belső udvarba.

A 92 millió eurós költséggel felépült tömbben 475 különféle méretű lakást helyeztek el. A két udvart kilenc méter széles, kényelmes átjáró köti össze a szárnyak csatlakozásánál, ahol 500 négyzetméternyi közösségi funkció is helyet kapott. Ahelyett, hogy a kereskedelmi és a lakófunkciót két épületrészbe választották volna, a BIG építészei a horizontális felosztás mellett döntöttek: a földszinteken elhelyezett üzletek az átjárható belső udvarokból és kívülről, az utcáról is megközelíthetők.

A zöldfelület az épület teljes tetején végigkígyózik. A belső udvarokkal együtt ezt elsősorban a túlmelegedés megelőzésére tervezték be, valamint az összképet is jelentősen javítja. A 2000 óta működő, svédországi székhelyű Scandinavian Green Roof Association elsősorban a kettős: funkcionális és esztétikai tényezők figyelembe vételével döntött úgy, hogy idén ezt az épületet díjazza.

A BIG nemcsak a 8 House előtt elkészült két koppenhágai lakóépülettel szerzett komoly hírnevet: az irodát világszerte számon tartják. Ők tervezték például a 2010-es shanghai EXPO dán pavilonját, tavaly megnyerték a Tallin új városházájára kiírt nemzetközi pályázatot, de ők dolgoznak a női sportok malmői világközpontján és Kazahsztán új nemzeti könyvtárán is.

építészet, koppenhága, díj, big, lakóház, skandinávia, dán építészet, kortárs építészet, orestad Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317