Logomain

Bontanák a Narancsvidék brutalista központját

By Kovács Dániel 2010. augusztus 23. 17:28

szerk at hg dot hu

Újabb hatvanas-évekbeli építészeti emléket fenyeget a pusztulás az Egyesült Államokban. Ezúttal Paul Rudolph, a Yale egykori építészdékánjának alkotását, Orange County önkormányzati székházát bontaná le a jelenlegi vezető, arra hivatkozva, hogy a mára elfáradt épület nehezen fűthető és sok helyen beázik.

Újabb hatvanas-évekbeli építészeti emléket fenyeget a pusztulás az Egyesült Államokban. Ezúttal Paul Rudolph, a Yale egykori építészdékánjának alkotását, Orange County önkormányzati székházát bontaná le a jelenlegi vezető, arra hivatkozva, hogy a mára elfáradt épület nehezen fűthető és sok helyen beázik.

Fileorange_county_government_center20130603-19838-1ksvxq9.gallery

Kép: Daniel Case, wikipédia

Paul Rudolph, akit ma a 20. század vezető amerikai építészei között tartanak számon, 1963-ban tervezte Orange County adminisztrációs központját, amely négy évvel később készült el Goshen városában. (Orange County néven nyolc megyét tartanak számon az Egyesült Államokban; az, amelyikben cikkünkről szó van, New York államban található.) A sajátos stílusú épület, amelynek tömegét egymáshoz elcsúsztatva illeszkedő kubusok képezik, a maga korában lenyűgözte a kritikusokat. Mára azonban eljárt felette az idő: a 87 különálló tetőszakasz jó része beázik, és elöregedett a szigetelés is. A 300 nagyméretű ablaktábla nem nyitható, ráadásul egyrétegű, így télen szinte átsüvít rajta a hideg.

Edward Diana, a megye jelenlegi vezetője a bontásban látja a megoldást, és maga mögött sejti Goshen város lakóinak többségét is. „Ha városi népszavazáson döntenénk el a kérdést, már holnap bontanák az épületet” – jelentette ki a New York Times-nak. A megye vezetője még 2004-ben kezdett el kampányolni a bontás mellett, és nemrég a leendő új adminisztrációs központ terveit is bemutatta: öt év alatt, közel 115 millió dollárból két nagyméretű épülettömböt húznának fel a helyén. A jelenleginél 25%-kal nagyobb alapterületen több dolgozó férne el, és olcsóbb lenne a fenntartás is – szögezte le Diana.

Kép © joseph a, flickr.com

Számítások szerint ugyanakkor a meglévő épületek rekonstrukciója ennél olcsóbban, akár 75 millió dollárból megoldható lenne, és nem is tartana ennyi ideig. Több neves építész kiállt a meglévő ház értékei mellett is, felemlegetve Paul Rudolph érdemeit. A neves mester a Yale-en többek között Norman Fostert és Richard Rogers-et oktatta; legismertebb épületét, a Yale Művészeti és Építészeti Tanszékénak otthonát nemrég példamutatóan helyreállították. Bár Diana elhatározott a bontás mellett, a vita egyelőre nem dőlt el.

A hatvanas-hetvenes évek építészeti emlékei világszerte kevés megbecsülésnek örvendenek. Az 1997-ben elhunyt Rudolph első nagyméretű épületét, a Sarasota County Riverview Középiskolát például tavaly nyáron bontották el, de nemrég jóváhagyta Washington városa az I. M. Pei irodájában tervezett, 1971-es protestáns templom bontását is. Pittsburgh-ben a világ legnagyobb mozgatható kupoláját fenyegeti a pusztulás, egy 1961-ben emelt helyi sportcsarnokon. Angliából is hasonló hírek érkeznek: 2008-ban a John Bancroft által tervezett londoni Pimlico Schoolt, idén pedig Owen Luder, a Royal Institute of British Architects korábbi elnökének több munkáját dózerolták el.

építészet, usa, bontás, amerikai építészet, brutalizmus, modern építészet, paul rudolph Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317