Logomain

Bent jártunk a Tőzsdepalotában 2. rész

By Papp Géza 2010. augusztus 24. 10:03

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Index320130603-19838-ztdi5d.gallery

tőzsdepalota papp géza index 3

Mtv-szabadsagter-20100811-0520130603-19838-1oxw6vb.gallery

A Tőzsdepalota bejárata feletti tévélogó belülről

Mtv-szabadsagter-20100811-3120130603-19838-1og3x9j.gallery

Tőzsdepalota: az úgynevezett mikró-torony belülről

Tozsdepal320130603-19838-pricae.gallery

Tőzsdepalota: a tévés időkben készült belső

Tozsdepal420130603-19838-g235ie.gallery

Tőzsdepalota: a tévés időkben készült belső

Tozsdepal220130603-19838-mkcrlg.gallery

Tőzsdepalota: az egykori tévéstúdió

Tozsdepal120130603-19838-w5llml.gallery

Tőzsdepalota: a tévés időkben készült belső

Mtv-szabadsagter-20100811-3520130603-19838-15g8g4r.gallery

Tőzsdepalota: a tervezett állapotot bemutató makett

Mtv-szabadsagter-20100819-0520130603-19838-17cz9v3.gallery

Tőzsdepalota: régi MTV-logó és felirat a bejárat felett

Hirlevel_tozsdepalota20130603-19838-496xbk.gallery

hírlevél tőzsdepalota

A Szabadság téri palota 1945 utáni történetét és a tervezett átalakításokat mutatjuk be cikkünk második részében.

Cikkünk első része itt olvasható.

A második világháború után, a kommunista hatalomátvételt követően a Tőzsdepalota eredeti funkciója teljesen ellehetetlenült - a Rákosi-éra Magyarországán szó sem lehetett tőzsde üzemeltetéséről. Az elárvult épület 1948-ban a Lenin Intézet székhelye lett. Az orosz nyelv oktatására szerveződött intézményt az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) követte.

A bejárat feletti logó és felirat belülről nézve

Időközben elkezdődtek a televízió kísérleti adásai. A poltikailag is kiemelt fontosságúnak tartott intézménynek helyet kellett keresni. A választás talán mérete és központi elhelyezkedése miatt esett a Szabadság térre. A Magyar Rádió és Televízó (MRTV) 1956-ban jelent meg az épületben, és a következő évtizedekben fokozatosan belakta az egész házat. A hetvenes években a rádió önálló intézménnyé válását követően csak a televízió maradt. Az eredeti tereket, közlekedőket, nagyobb helyiségeket olyan mértékben szétszabdalták és átalakították, hogy az eredeti állapotokat szinte csak fotók őrzik.

Az egyik nagyteremből raktár, a másikból stúdió lett (utóbbi tervezője, Virág Csaba Ybl-díjat is kapott a helyszínhez képest innovatív munkáért). A kupolacsarnok felső ablakait befalazták. A tágas lépcsőfordulókból szűkös irodahelyiségeket választottak le. A Nádor utca felőli nagy bejáratot átépítették. Új szinteket is bevágtak, ha kellett, így helyenként mellmagasságba került egy-egy olyan dísz, amire felpillantani kellett volna. A tévé öröksége az a "mikró-torony" is, amely adótoronynak épült 1987-ben. Az a pletyka is járta róla, hogy a hírszerzésnek is voltak benne berendezései - elvégre a közelben ott volt (és van) az USA nagykövetsége. Bizonyíték persze nincs, az eredeti berendezéseket már kiszerelték.

A mikró-torony ma az épület belsejéből nézve

2009. június 30-án az épület végleg kiürült, az MTV itt bezárta kapuit. Elképesztő méretű selejtezéssel zártak: a két hetesre tervezett lomtalanítás két hónaposra sikerült, annyi kidobnivaló jött elő a raktárakból, alagsori helyiségekből.

Az ingatlan a Trippin Corporation-hoz került, akik a Beyer Blinder Belle építészirodát bízták meg az épület átalakításának kidolgozásával. A BBB remek referenciákkal  rendelkezik: a Chrysler Building-től kezdve a New York-i Grand Central vasúti pályaudvaron át a Rockefeller Centerig egy sor, főleg amerikai régi épület felújításával, átalakításával foglalkoztak már.

A jelenlegi tervek az épület nagy arányú helyreállítását célozzák, de nem törekednek - nem is törekedhetnek - teljes rekonstrukcióra. A földszint és a kupolacsarnok egy része - az eredeti kialakításhoz is igazodva - ismét a kereskedelem és a vendéglátás színtere lesz, mintegy 8000 négyzetméter összterületen. Ezt a döntést sok elemzés, gondolkodás előzte meg, mivel a Szabadság tér ma nem olyan nyüzsgő, mint például a Vörösmarty tér. Ugyanakkor a beruházók úgy vélték, hogy mivel a téren halad át a Főutca projekt, már megépült a népszerű új szökőkút, és a nagy üzletterület már önmagában is képes bizonyos forgalom bevonzására, érdemes ekkora kereskedelmi területet kialakítani.

Belső részletek a tévészékház-korból

Ez a lépcsőház sem eredeti

Az egykori tévéstúdió

Ipari formák a Tőzsdeszékház patinás falai közt

Az emeleti részeken irodákat alakítanak ki, ez lesz a meghatározó új funkció az épületben. Úgy számolnak, hogy lesz igény ennyi A+ kategóriás irodára, hisz a közvetlen környéken ma mindössze a Bank Center nyújt hasonlóan magas kiszolgálást; itt viszont a régi épület lenyűgöző terei és díszítményei is az extrák között lesznek. További extra, hogy itt egy bérlő akár 1000 négyzetméter alapterületet megkaphat egy szinten, egy helyen - erre nagy igény mutatkozik ebben a kategóriában. A parkolás pedig könnyen megoldható: az újranyitott Szabadság tér 17-hez a tér alatti mélygarázsban bérelhetnek helyeket.

Az átalakítás után a belső tereket igyekeznek az eredetinek megfelelően helyreállítani. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal folytatott egyeztetések során az a kérés alakult ki, hogy az ajtók legalább 80%-a legyen az eredeti. A tervek úgy készültek el, hogy 85%-uk megmaradhat. A padlásterekre nem építenek rá, csupán a Nádor utca felé lesz egy új üvegtetős rész, ami az utcáról nem lesz majd látható.

Sok szakmai vita folyt az 1987-ben telepített mikrótorony körül: voltak, akik szerint ez nem az eredeti épület része, így el kell bontani, mások úgy vélekedtek, hogy ez is az épület történetének része, tehát valamilyen formában meg kell tartani. Születtek tervek átalakításra, iker-torony létesítésére is, végül az az álláspont kristályosodott ki, hogy a torony - már csak az innen nyíló remek kilátás miatt is - megtartandó, de üvegfalasra átépítik. Így a háznak lesz egy "házi" kilátótornya is.

A tervezett állapotot bemutató óriás-makett

A nagytermeket azért nem állítják eredeti formájukban helyre, mert ekkora, csarnokszerű termekre nem találtak hosszú távon is rentábilis funkciót. Ezeket úgy állítják helyre, hogy a bevágott irodai szintek önhordó födémekkel épülnek meg, így az irodai szintek és a belső fal között távolság hagyható. Ezzel lehetővé válik az eredeti belső ornamentika helyreállítása. Ha egyszer igény mutatkozik két hatalmas, 18 méteres beltéri magasságú teremre, ezeket a most bevágott irodai szinteket el lehet bontani.

A legfelső szinteken több száz négyzetméteres luxus bérlakások is kialakíthatók lennének, ezek saját liftekkel lennének megközelíthetőek a Nádor utca felől. Ugyanakkor ezen a ponton még nem végleges a koncepció: lehet, hogy irodákat alakítanak ki ezen a területen is. A két terem felé vezető folyosók közül az északit eredeti formájában, bazilikális kialakításában rekonstruálják, a délit viszont nem állítják helyre. Itt a zöldített kis belső udvarokba egy új acél-üveg szerkezet üvegfalain át láthatunk majd be. Az új szerkezet az elpusztult részekre is "emlékezni" kíván, ugyanakkor kialakításában és méreteiben az eredetit is megidézi majd. (A tervezők itt a Renzo Piano-féle Morgan Library átépítésre is hivatkoztak, amely a pazar régi könyvtár helyreállítását egy mai építészeti nyelven megfogalmazott üvegkubussal kombinálta 2006-ban).

Az épület külső megjelenését szerencsére nem érték jelentős károk az MTV-s időkben sem. Itt inkább a helyreállításra, a sérült díszítmények kijavítására kell energiát fordítani. Miképpen a lebontott Budai Skáláról is elkérte Demján Sándor a Skála-logót, itt az MTV fordult az új tulajdonosok felé azzal a kéréssel, hogy a bejárat feletti, óriási MTV feliratot szeretnék elvinni és megőrizni. Nem kis munka lesz leszerelni az óriási feliratot!

Az MTV elkérte

A Nádor utcai bejáratot is felújítják majd, innen az eredeti lépcsők helyett mozgólépcsők is mennek majd fel a kupolacsarnok felé. Azt is szeretnék elérni, hogy az épület körüli járdák kiszélesítésével (a Zoltán utca és a Széchenyi utca felől) az épület közvetlen környezete is megszépülhessen. A cél, hogy az autóforgalom zaja helyett több hely jusson fásításra, illetve az éttermek teraszainak kialakítására. Erről jelenleg is tárgyal a kerülettel a beruházó. Az épület éjszakai kivilágítást is kap majd. Ezt úgy igyekeznek kialakítani, hogy a fények ne az egész épületet sugározzák be, hanem a részleteket emeljék ki. A tervezett új állapotot az alábbi videó mutatja be.

A Tőzsdepalota jövője

2010. április 30-án beadták az építési engedély dokumentációját. Ha ősszel megkapják az építési engedélyt, akkor a jövő év közepén elkezdődhet a kivitelezés. Most úgy számolnak, hogy körülbelül két év szükséges a kivitelezéshez, helyreállításhoz, így az átadás előreláthatólag 2013 második félévében várható.

építészet, magazin, budapest, papp géza, magyarország, belváros, tippin corporation, beyer blinder belle, tőzsdepalota, 5. kerület, épületbejárás, epiteszet, belvaros Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317