Logomain

Kultúrfővárost építenek Hongkongból

By Kovács Dániel 2010. augusztus 23. 12:10

szerk at hg dot hu

Oma120130603-19838-k6tx3e.gallery

OMA: West Kowloon Cultural District, Hongkong

Oma220130603-19838-19bfioh.gallery

OMA: West Kowloon Cultural District, Hongkong

Oma320130603-19838-b4bjcb.gallery

OMA: West Kowloon Cultural District, Hongkong

Oma420130603-19838-1wuk0wd.gallery

OMA: West Kowloon Cultural District, Hongkong

Méghozzá a nemzetközi építészvilág egy nagyágyúja, Rem Koolhaas és az OMAm segítségével. A holland iroda néhány nappal ezelőtt mutatta be a terveket és egy videót, amelyek a Nyugat-Kowloon városrész kulturális negyeddé fejlesztését célozzák meg.

Méghozzá a nemzetközi építészvilág egy nagyágyúja, az idei velencei építészeti biennále Arany Oroszlán-díjával elismert Rem Koolhaas és az OMA segítségével. A holland iroda néhány nappal ezelőtt mutatta be a terveket és egy videót, amelyek Hongkong Nyugat-Kowloon nevű városrészének kulturális negyeddé fejlesztését célozzák meg.

Az ázsiai művészetek, különösen a kínai kortárs képzőművészet az elmúlt években valósággal berobbant a nemzetközi piacra. A milliárdos ázsiai ország, amely Japánt lekörözve nemrég hivatalosan is a világ második legnagyobb gazdaságává vált, a vizuális kultúra más területén is visszafogottan, de határozottan tör előre. Az ambíciók megtestesítője lehet a West Kowloon Cultural District (WKCD), amely Hongkongot a pénzügyi világtérkép után a művészetire is ráhelyezheti.

OMA: West Kowloon Cultural District, Hongkong

A WKCD három elkülönülő területet foglal magába, amelyek egy parkban forrnak össze. A keleti területen az M + névre keresztelt experimentális múzeum kapna helyet, amely a vizuális művészetekkel, a filmmel és a popkultúrával foglalkozik. Itt épül az úgynevezett Art Factory is, amely oktatási helyiségeket, műtermeket, szállodát és boltokat foglal magába. Az M + alatt aukcióknak is helyet adó kiállítótermek épülnek. A múzeumot gyalogoshidak kötük össze Kowloon többi részével.

A terület középső részén Kowloon utcai piacainak szerves folytatása lesz, boltokkal, utcai performance-ok megrendezésére alkalmas helyszínekkel, éttermekkel és galériákkal. Innen nyugatra épül a színházi negyed, négy különböző létesítménnyel. A legnagyobb ezek közül a kültéri amfiteátrum lesz, amely 15 ezer nézőt tud majd befogadni.

A terveken az OMA 2009-ben nyitott hongkongi irodája dolgozik. A következő három hónapban a részletes víziókat a nagyközönségnek is bemutatják Hongkongban. A holland irodának az egyedi épületek mellett a nagyszabású rendezési tervekben és a jövővíziókban is meglehetős gyakorlata van: az European Climate Foundation felkérésére ők készítették például azt a koncepciót, amely 2050-re az öreg kontinens határainak az energiamezők szerint történő újrafelosztását tárgyalja.

építészet, kína, színház, városrendezés, rem koolhaas, oma, kulturális központ, terv, hongkong Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317