Logomain

Bent jártunk a Tőzsdepalotában 1. rész

By Papp Géza 2010. augusztus 23. 11:28

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Mtv-szabadsagter-20100811-51p20130603-19838-ogjjxg.gallery

A Tőzsdepalota aulája

Mtv-tozsdepalota-alaprajz20130603-19838-10uows7.gallery

A Tőzsdepalota alaprajza 1902-ből

Mtv-szabadsagter-20100811-0820130603-19838-1v1wadc.gallery

Tőzsdepalota: a kupolacsarnokban

Palota220130603-19838-lh8rap.gallery

Tőzsdepalota: felülvilágító a tetőn

Palota120130603-19838-1345lw4.gallery

Tőzsdepalota: a főhomlokzat tornyai hátulról

Mtv-szabadsagter-20100811-1420130603-19838-ygz9dc.gallery

Tőzsdepalota: az egyik belső udvar

Index20130603-19838-1x8gh7o.gallery

tőzsdepalota papp géza index

A nagy változások előtt ellátogattunk az üresen álló Szabadság téri Tőzsdepalotába.

Augusztusban remek épületbejáráson vehettünk részt az Építész Továbbképző szervezésében: egy rövid előadást követően az egykori Tőzsdepalota, majd MTV székház épületét járhattuk be akkor, amikor a tévé már végleg elhagyta egykori palotáját, de az átalakítási-újjáépítési munkálatok még nem kezdődtek meg. Az első részben az épületet és megépülésének történetét mutatjuk be, a második részben pedig beszámolunk a ház második világháború utáni küzdelmeiről, és a hamarosan megkezdődő legújabb átalakításról.

A Tőzsdepalota bejárati aulája

Mint arról korábban beszámoltunk, az épület jelenlegi tulajdonosa, a Tippin Corporation a New York-i Beyer Blinder Belle építészirodát bízta meg az épület átalakításával. 2006 januárjában került az épület új tulajdonosához, ám a köztévé kiköltözésének elhúzódása miatt csak tavaly ürült ki az Alpár Ignác tervezte, nagy múltú épület.

A tőzsde tanácsa 1891 márciusában közgyűlésén határozott arról, hogy a megnövekedett forgalom kielégítésére új épületet emeltet. A következő évben a Magyar Mérnök- és Építész Egylet tervpályázatot hirdetett az Újépület lebontásával létrejövő terület rendezésére. A két ügy összetalálkozott: a tér rendezésére beérkezett pályázatok ide helyezték el a tőzsde új épületét. Ezen a "térrendezési" pályázaton már Alpár Ignác is részt vett, tehát nyilvánvalóan foglalkoztatta a tőzsde új épületének ügye. A tőzsde a telek megvásárlását követően 1899. április 8-án birtokba is vette azt. Az év májusában már ki is írták a pályázatot az új Áru- és Értéktőzsde megtervezésére - ezen csak hazai pályázók vehettek részt. A jeligés tervpályázatot a tőzsde akkori elnöke, Kornfeld Zsigmond vezette. A döntnökök között ott találjuk Neuschloss Ödön és Schulek Frigyes építészeket, valamint a neves szobrászt, Stróbl Alajost is.

A nyertes pályamű Alpár Ignácé lett, aki több tervvel is pályázott, így a két második díj egyikét is elhozta. A tőzsdetanács 1901. július 10-i dátumozású szerződésében Alpár Ignácot bízta meg a végleges tervek kidolgozásával és az építés művezetésével. A kivitelezők között a kor nagyjai sorakoznak, a Ganztól a lifteket szállító Otis cégen és Zsolnay Miklós kerámiáin át Schmidt Miksa bútoraiig. Minden egyes elköltött koronáról máig megvan a részletes elszámolás is! Az építés 1902 októberében megkezdődött. 1905 augusztusára az épület elkészült, és október 30-án megtartották itt az első tőzsdei napot.

A Tőzsdepalota alaprajza 1902-ből

Az általános szokástól többszörösen is elért a győztes terv. A tőzsde helyiségeit az első emeletre helyezte el, a földszinten kereskedelmi és vendéglátóhelyek kaptak helyet. (A leghíresebben, az Upor kávéházban sok-sok híresség fordult meg. Nem volt azonban hosszú életű: hamarosan a fekete kereskedelem hírhedt központjává vált, az első világháború után bezáratták.) Így az összes földszinti helyiség bérbeadható lett, ami nyilván javított a beruházás megtérülésén.

A másik fontos újítás az volt, hogy külön termet kapott az áru- és az értéktőzsde. Az árutőzsde termét az épület északi oldalára helyezte Alpár, mert lényeges követelmény volt, hogy a terem világítása ne változzék napközben - így a gabonamintákat mindig közel azonos fényviszonyok mellett vizsgálhatták meg. Az értéktőzsdénél ilyen szempont természetesen nem létezett, így az az épület déli végébe került. A Zoltán utcai oldalon posta- és távíróhivatal kapott helyet. Két főbejárat is épült: egy a Szabadság tér felől, egy a Nádor utca felől. A Szabadság tér felőli főbejárat oszlopai 16 méteresek, a főbejárat maga 20 méter magas - ez egy háromemeletes háznak felel meg!

A tér felőli kapun belépve egy tágas aulába érünk, ahonnan 10 méter széles lépcsősor vezet fel a fenti kupolacsarnokba. A lépcsőház 16,5 méter széles és 17 méter hosszú. A kupolacsarnokból előrefelé a Nádor utcai kijárat lépcsőihez, jobbra és balra pedig bazilikális kialakítású közlekedőfolyosókhoz juthatunk. Ezek a közlekedők, foyer-ek ruhatárakkal is rendelkeztek, és a tőzsdei termek felé vezettek. A termek egyenként 1320 négyzetméteresek voltak, legnagyobb beltéri magasságuk 18,5 méter volt. (2640 négyzetméteres összterületükkel a berlini után a második legnagyobb tőzsdének számítottak Európában.) Végükben karzatokat építettek, ahonnan a vendégek a kereskedést nézhették. Az épület többi részén hivatalok, irodák, kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. A központi kupolacsarnok alatt volt a központi kazánház.

A kupolacsarnok

Felülvilágító a tetőn

A főhomlokzati tornyok hátulnézetből

Az épületet a kor fejlett technikai berendezéseivel szerelték fel. Távíró, 60 telefon, a helyiségekben radiátoros gőzfűtés, a termekben légfűtés állt rendelkezésre. Olyan villamos távhőmérőhálózatot is beépítettek, amely központi helyen mutatta az egyes helyiségek hőmérsékletét, és mód volt a központi hőszabályozásra is.

A homlokzatokkal kapcsolatban Alpár fontosnak tartotta, hogy azok arányosak legyenek a Szabadság tér léptékével és illeszkedjenek a szemközti banképülethez (ma: Magyar Nemzeti Bank) is. Így lett mindkét épület külső homlokzatmagassága 25 méteres. A külső homlokzatokat Palóczi Antal így értékelte: "Erőteljes plasztika, előidézve erős falpillérek nagy osztású falsíkok által. E pillérek tömör alapra vannak állítva, s emeletsoronként 3-3 ablakot fognak össze egy csoportba, oly módon, hogy fölfelé haladó ritmusban egységes nagy tengelyrendszert eredményeznek. Ez az egységes tengelyrendszer teszi nagymértékben monumentális hatásúvá az épület architektúráját, a jól elosztott faltömegek adják meg a nyugodt komolyságot, a diszkréten alkalmazott szobrászdísz az előkelőséget." A homlokzaton 13 méter magas oszlopok sorakoznak, 2 méter széles ion oszlopfőkkel. A tér felőli főbejárati nyílás 20 méter magas kapuzatot alkot, fölötte timpanonnal, melyet két csúcsos neoreneszánsz torony fog közre. Az oszlopok lábazatán a búzaköteg-motívumok az árutőzsdére utalnak. A timpanonon Merkúr és Hephaistos, a kereskedelem és a kovácsok antik istenei néznek le az érkezőkre. A teljes utcai homlokzat süttői és sóskúti mészkőből, a lépcsők gránitból és karsztmárványból készültek. Valószínűleg a költségvetés túllépését kerülték el azzal, hogy a belső udvarok kialakítása jóval egyszerűbb lett: ide téglás díszítésű falak épültek. A belső terek díszítményei is visszafogottabbak lettek: a vakolatdíszek a meghatározóak, aranyozás helyett pedig festést kaptak.

Az egyik belső udvar ma

Kritika alapvetően az épület méreteit illetően hangzott el: néhány szakíró a gőgös arrogancia építészeteként jellemezte a házat. A valóban eltúlzott méretek - az épület hossza 145 méter! - ugyanakkor jól jellemzik a kort, melyben az ország élre kívánt törni a régióban, fel kívánt zárkózni a nyugat-európai szinthez - és mindenképpen a bécsinél nagyobb tőzsdét építtetett.

A cikk második részét a ház 1945 utáni történetéről és a tervezett átalakításokról augusztus 24-én, kedden közöljük.

építészet, magazin, budapest, papp géza, magyarország, belváros, tippin corporation, beyer blinder belle, tőzsdepalota, 5. kerület, épületbejárás, epiteszet, belvaros Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317