Logomain

A világ legszebb kortárs kilátói

By Kovács Dániel 2010. augusztus 22. 08:52

szerk at hg dot hu

Index20130603-19838-rmr61g.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói index

Cikkep20130603-19838-wrgv8c.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói

Glasgow20130603-19838-1uublne.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Glasgow Tower

Korkesaari20130603-19838-20dv4r.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Kupla kilátó, Helsinki, Finnország

Norveg20130603-19838-1v2o5z2.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Aurland kilátó, Norvégia

Pinohuacho20130603-19838-1csogi9.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Pinohuacho kilátó, Chile

Korea20130603-19838-l0opox.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Az Oktokki Űrközpont kilátója, Dél-Korea

Grand_canyon20130603-19838-lm7cq7.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Grand Canyon Skywalk, Colorado, USA

Mittelberg_0220130603-19838-wyxvdd.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Mittelbergi kilátótorony, Wangen, Németország

Seeland20130603-19838-142tvlp.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Landmarke Lausitzer Seenland

Oceanscope20130603-19838-1yum9b4.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Oceanscope, Incheon, Dél-Korea

Guangzhou20130603-19838-10bwpxp.gallery

A világ legszebb kortárs kilátói: Guangzhou TV-torony és kilátó, Guangzhou, Kína

Amit semmi esetre sem hagyjunk ki nyaralás közben: az elmúlt évtizedben emelt, legszebb kilátókat gyűjtöttük össze.

Míg a helyi múzeum meglátogatása mindig problematikusnak bizonyul egy-egy csoportos nyaralás alkalmával, a kilátók kicsik és nagyok körében megbízhatóan népszerűségnek örvendenek. Legyen szó hegytetőn álló toronyról, vízparti vagy parkban álló Belvedere-pavilonról vagy szakadék fölé nyúló fémpallóról, a kitáruló tér izgalma utánozhatatlan élményt kínál. A kilátóról elsőre olyan nagy klasszikusok juthatnak eszünkbe, mint az Eiffel-torony, pedig a kortárs építészek is ki tudnak tenni magukért a téren. Tíz, az elmúlt évtizedben emelt, rendhagyó és izgalmas kilátót gyűjtöttünk össze, és ajánlunk (esetleg épp nyaralni induló) olvasóink figyelmébe.

Amióta épít az ember, mindig felfelé tör. Míg azonban a tornyok történetünk java részében elsősorban harcászati vagy csillagászati jelentőséggel bírtak, esetleg a városban kitörő tüzeket figyelték belőlük, a 18. század végén elterjedt egy új műfaj is: a szórakoztatást szolgáló kilátótoronyé. A korai építmények magassága nemigen haladta meg a húsz métert, és javarészt kőből és fából épültek, az ipari forradalom és a lift feltalálása azonban ezt a műfajt is megváltoztatta. A már említett Eiffel-torony ékes példája ennek: mindmáig ez volt a világ egyetlen magassági rekordere, amelyet elsősorban nem tudományos célok kiszolgálására vagy lakó-, esetleg üzleti felhasználásra, hanem kilátóként emeltek.

A mai kilátók nagy része ugyancsak helyt ad telekommunikációs, esetleg meteorológiai eszközöknek - amennyiben tornyokra gondolunk. A kilátó azonban nem csupán függőlegesen terjeszkedhet. Az utóbbi években lett divat az úgynevezett Skywalkok építése, amelyek meglévő, természetes vagy mesterséges magaslatok függőleges kiterjesztéseként rettentik a látogatókat a magasság élményével. Nemrég készült el egy ilyen a chicagói Willis Tower 103. emeleténél: a látogatók 414 méteres magasságban található üvegplatformra sétálhatnak ki. Hasonlóra az alábbi válogatásban is kínálunk példát, néhány hagyományos toronnyal és újszerű mérnöki szerkezetekkel együtt.

Glasgow Tower, Glasgow, Nagy-Britannia
Richard Horden, 2001 

Kép: raymccrae, flickr.com 
A skót város ezredfordulón emelt kulturális központja, a Glasgow Science Center többek közt IMAX-mozit, interaktív tudományos kiállításokat, és egy 127 méteres kilátótornyot foglal magába. Az építészet a repülőgépek és a hajók formavilágát idézi – nem véletlenül: a tervező maga is megrögzött hajós. A torony 105. méterénél étterem, kilátó és kis kiállítóterem kapott helyet. Különlegessége, hogy a földfelszínen beépített, 65 centiméter magasságú támcsapágynak köszönhetően akár 360 fokban is képes elfordulni saját tengelye körül.

Kupla kilátó, Helsinki, Finnország
Avanto Architects, 2000-2002

Kép: Avanto Architects
A finn építésziroda alapítói még egyetemista korukben nyerték el a pályázatot a helsinki Korkeasaari állatkert kilátójának megtervezésére. A szigeten található állatkertnek ezen pontjáról, amely 18 méterrel van a tengerszint felett, remek kilátás nyílik a városra. Így nem volt szükség túl magas struktúrára: a torony legmagasabb szintje csak tíz méterrel van a föld felett. Az építmény formáját a természet inspirálta, szerkezete pedig 72 laminált tölgyfa deszkaszálból áll össze, amelyeket több mint 600 helyen rögzítettek egymáshoz.

Aurland kilátó, Norvégia
Todd Sanders és Tommie Wilhelmsen, 2006

Kép: Saunders Architecture 
A káprázatos szépségű hegyek között épült kilátóra a norvég közútkezelő adott megbízást, a turisztikai útvonalak fejlesztését megcélzó program keretében. Különlegessége, hogy a látogatók nem felfelé, hanem vízszintesen haladnak a völgy fölé kinyúló, látványos faszerkezeten, amelynek csúszdaszerű végét csak egy üveglap zárja le. A rétegelt fából épített, fém tartószerkezetes kilátó igazi mestermunka. Az építészirodában magyar munkatárs is dolgozik, a Wallpaper* magazin által a jövő ifjú tehetségei közé sorolt Béres Attila személyében.

Pinohuacho kilátó, Chile
Rodrigo Stewart, 2006

Kép: pinohuacho.blogspot.com 
A Villarrica vulkán 1971-es kitörése után a chilei Pinohuacho környékén szinte megállt az élet: az errefelé élő 11 család legtöbb tagja elvándorolt a tönkretett földekről. A helyzet mára normalizálódott, de a vidék ma is súlyos szegénységgel küzd. A kiutat a chilei kormány az Európai Unió segítségével az agrárturizmusban keresi. Az a mindössze 25 négyzetméteres kilátó, amely háromezer dollárnak megfelelő költséggel, néhány hónap alatt helyi ácsok készítettek el, akár a jelképe is lehetne ennek a munkának. Az újrahasznosított fából készült, egyszerű szerkezet két szintjéről a környező völgyek remek panorámájában gyönyörködhet helyi és turista.

Az Oktokki Űrközpont kilátója, Dél-Korea
Mass Studies, 2004-2007

Kép: Yong Kwan-Kim, Mass Studies
A magát Dél-Korea legismertebb építészirodái közé néhány röpke év alatt beverekedő Mass Studies nemrég elkészült épülete nem a köztársaság földönkívüli ambícióit szolgálja, hanem elsősorban gyerekeknek szóló tudományos központ. Az építészek szándéka az volt, hogy a nagyméretű épülettömböt és a fölé emelkedő kilátót a hegyoldallal egységesen kezeljék; az épített elemeket így sajátos, szinte organikus hatást keltő, árnyékolóként és akár korlátként is alkalmazott fémhéjazat fogja össze. A 35 méter magas toronyban teleszkópot helyeztek el, amely nappal a környező táj, éjjel pedig az égbolt vizsgálatára használatos.

Grand Canyon Skywalk, Arizona, USA
Mark Ross Johnson, 2007 

Kép: rich.adams, flickr.com 
A Grand Canyon három évvel ezelőtt megnyitott új kilátóját egyesek a mérnöki építészet diadalaként ünnepelték, mások az indiánok szent földjének megcsúfolásaként kárhoztatják. Az építtető a Hualapai indián törzs, amely a turisták számának növekedésétől a rezervátumban uralkodó 50%-os munkanélküliség csökkenését várja. A sziklaperemről U alakban kilógó sétatér alatti mélység 150 és 240 méter között változik; maga a folyó 350 méterrel lejjebb csörgedezik. A látogatók borzongását fokozza, hogy a kilátó padlója teljes egészében üvegből, a berlini Glas Döring szuperbiztonságos termékéből készült. A kilátó 31 millió dollárba került; a további tervezett fejlesztések között múzeum, mozi és éttermek építése is szerepel.

Mittelbergi kilátótorony, Wangen, Németország
Holzer Kobler Architekten, 2007 

Kép: Krajo, wikipédia
1999-ben páratlan régészeti lelet került elő a Nebra városától nem messze fekvő Mittelbergen, egy 3600 éve érintetlen, késő-bronzkori sírból: egy 32 centiméteres átmérőjű bronzlap, rajta a világ egyik legrégebbi asztronómiai ábrázolásával, az éjszakai égbolt képével a Mittelbergről. A helyszínen épült fel az Arche Nebra régészeti látogatóközpont, a bronzplakett megtalálásának helyén pedig kilátót emeltek. A különleges, kettészelt betonoszlopra emlékeztető torony napóraként is működik, két része között pedig a téli és a nyári napforduló idején átragyog a nap.

Landmarke Lausitzer Seenland, Németország
Architektur & Landschaft, 2004-2008 

Kép: Internationale Bauaustellung Fürst-Pückler-Land 
A Brandenburg és Szászország határán fekvő Lausitzer Seenland egykor külszíni fejtésű lignitbányáiról volt ismert. Helyükön 2018-ra Európa legnagyobb mesterséges tórendszerét építi ki a két német állam. A beruházás javában folyik; a már elkészült látványosságok közül a legérdekesebb az egymillió eurós költséggel felépített új kilátó. A cor-ten acéllal burkolt torony két oldal zárt, a harmadik pedig az egyes kilátószintekre és a tetőre vezető lépcsők izgalmas hálóját mutatja meg. A 30 méter magas építmény nemcsak mérnöki, de művészi alkotásként is figyelemreméltó.

Oceanscope, Incheon, Dél-Korea
Keehyun Ahn és Minsoo Lee (AnL Studio), 2010

Kép: Minsoo Lee 
Öt kiszolgált, a tengeri szállításhoz használt konténerből építette fel Incheon tengerparti sétányának új kilátóját a két fiatal építész. A tömör betonalapra helyezett, perforált fémdobozok 10, 30 és 50 fokos szögben dőlnek meg, különféle pontokról kínálva kilátást a tengerre. A platformok a konténerek belsejébe helyezett fémlépcsőkön érhetőek el. A szerkezet nemcsak olcsó, de roppant látványos is, ami részben a dobozok belsejébe szerelt, színes világításnak köszönhető.

Guangzhou TV-torony és kilátó, Guangzhou, Kína
Information Based Architecture – Arup, 2005-2010 

Kép: Information Based Architecture
610 méteres magasságával a guangzhou-i tévétorony jelenleg nemhivatalosan a világ legmagasabb, szabadon álló toronyszerkezete. (Helyét hamarosan átveszi a jövőre elkészülő Tokyo Sky Tree.) A tesztelés ebben a hónapban kezdődött meg, a torony hivatalos átadása pedig októberben lesz, amikor a város ad helyet a 16. Ázsiai Játékoknak. A két holland építész vezetésével tervezett építmény a manapság igen divatos rácsostartós héjszerkezettel épült meg, és a nevében jelölt funkciókon túl magába foglal többek közt kiállító- és konferenciatermeket, éttermeket, stúdiókat és 4D-mozit is, ráadásul közvetlen kapcsolata van a helyi metróhoz.

építészet, torony, glasgow, magazin, nagy-britannia, incheon, németország, helsinki, japán, kilátó, mass studies, japan, guangzhou, kortárs építészet, todd sanders, avanto architects, holzer kobler architekten Icon_print

A világ legszebb kortárs kilátói index

A világ legszebb kortárs kilátói

A világ legszebb kortárs kilátói: Glasgow Tower

A világ legszebb kortárs kilátói: Kupla kilátó, Helsinki, Finnország

A világ legszebb kortárs kilátói: Aurland kilátó, Norvégia

A világ legszebb kortárs kilátói: Pinohuacho kilátó, Chile

A világ legszebb kortárs kilátói: Az Oktokki Űrközpont kilátója, Dél-Korea

A világ legszebb kortárs kilátói: Grand Canyon Skywalk, Colorado, USA

A világ legszebb kortárs kilátói: Mittelbergi kilátótorony, Wangen, Németország

A világ legszebb kortárs kilátói: Landmarke Lausitzer Seenland

A világ legszebb kortárs kilátói: Oceanscope, Incheon, Dél-Korea

A világ legszebb kortárs kilátói: Guangzhou TV-torony és kilátó, Guangzhou, Kína

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317