Logomain

Siklóval, szabadidőparkkal éledhet újjá Miskolc elhanyagolt Gellérthegye

By Ongrádi Melinda 2010. augusztus 19. 14:33

szerk at hg dot hu

Avas_cikkep_120130603-19838-16vwjup.gallery

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft.

Pincesor_cikkep20130603-19838-12dkkyn.gallery

Miskolc Avas Szabadidőpark pincesor Ybl Tervező Kft.

Lugas_avas_teto20130603-19838-19q1l5t.gallery

Miskolc Avas tető Szabadidőpark lugas

Avas_cikkep_220130603-19838-icivy4.gallery

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft. külső látkép

Avas_szabadidopark_eredeti20130603-19838-xyjie2.gallery

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galerianyito20130603-19838-11pdjlk.gallery

A fogadóépület bejárata éjszaka; kép © Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galeria_120130603-19838-1snga0p.gallery

A fogadóépület bejárata éjjel; kép © Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galeria_220130603-19838-1e0u7so.gallery

A fogadóépület dombház jellege miatt nem emelkedik ki az eredeti terepből; kép © Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galeria_320130603-19838-cg80qc.gallery

A belső játszóudvar; kép © Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galeria_420130603-19838-snjjed.gallery

Az épület látványa éjszaka; kép © Ybl Tervező Kft.

Avas_engterv_galeria_520130603-19838-7sqexm.gallery

A bejárat; kép © Ybl Tervező Kft.

Kisavas_helyszinrajz20130603-19838-d8kmsc.gallery

A terület helyszínrajza; kép © Ybl Tervező Kft.

Az Avas-hegy családbarát létesítménye dombházzal és Vukkal csábítaná a látogatókat.

Akárcsak Budapestnek, a borsodi megyeszékhelynek is van egy hegye, amely a város közepén emelkedik. A miskolci Avas hegy területének újrarendezését régóta sürgetik, az elhanyagolt, kihasználatlan és nemegyszer veszélyes terület ugyanis hatalmas lehetőségek rejt. Úgy tűnik, most van esély a fejlesztések megvalósulására, mivel a miskolci közgyűlés idén tavasszal jóváhagyta az ezzel kapcsolatos elképzeléseket.

A terület megújulása a Miskolci Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemének részét képezné. Ennek jegyében jönne létre az Avas-tetőn a kilátó közelében egy Szabadidőpark, amelynek közbeszerzési pályázaton kiválasztott tervezői Hefelle Karolina, Nagy Árpád (Ybl Tervező Kft.) és Nemes Zoltán (Vár-kert Kft.).

Az Avas Miskolc központjában, a Belváros szomszédságában helyezkedik el. Tetején áll az avasi kilátó, déli részén a város legnagyobb lakótelepe, míg az észak oldalon hajdan pezsgő életnek helyet adó, mára elhanyagolt borospincesor található. A terület egy részén a kilencvenes évek óta folynak ásatások, amelyekben számos jelentős kőkori emlék került elő, és korábban pályázatot is írtak ki régészeti bemutatóhelyre, amelyet Puhl Antal nyert meg; ennek megvalósulása azonban egyelőre bizonytalan.

Számos magyar városhoz hasonlóan az elmúlt években Miskolc is átfogó városfejlesztés színterévé vált. Az annak idején több település összevonásával keletkezett város a szocializmus alatt jelentős iparvárossá vált, egy ideig az ország második legnagyobb városa volt. Hatalmas lakótelepek épültek, az Avas-lakótelep az ország egyik legnagyobbja. A rendszerváltás után jelentős gazdasági visszaesés következett be, hatalmas munkanélküliség, elvándorló lakosság jellemezte a várost, amely a kis- és középvállalkozások, illetve a szolgáltató szektor fejlesztésével, az idegenforgalom és kultúra szerepének növelésével próbálja megtalálni a fejlődés új irányát. Az uniós pályázati lehetőségeknek köszönhetően most egyedülálló lehetőség előtt áll a város, amelyet az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) keretében igyekeznek kihasználni. Már megvalósult a Szinva-patak rehabilitációja, amely példaértékűnek mondható, illetve a Széchenyi utca gyalogos utcává való alakítása.

A Szabadidőpark tervei már megjárták a Tervtanácsot, ahol több kifogást is megfogalmaztak azokkal szemben. Az építészek ennek jegyében átdolgozták az elképzeléseket; az elkészült tervek jelenleg az engedélyeztetés fázisában vannak. A tervezési programot az önkormányzat állította össze, ennél a családközpontúságon kívül szempont volt, hogy a tervekkel uniós pénzekre is pályáznak. A Szabadidőpark többek között a szomszédos lakótelep mintegy 40 000 lakójának nyújtana felüdülést, ezzel hiánypótló funkciót betöltve, hiszen a közelben nincsen hasonló lehetőség.

Maga a Szabadidőpark elkerített, körülbelül kéthektáros területen létesülne. Legfőbb építészeti eleme a központi fogadóépület lenne, de ezenkívül a zöldterületen elszórva még számos attrakció várná a látogatókat.

A park bejárata a kilátó előtt kialakítandó buszfordulónál lenne, a látványosságok az innen bevezető útvonalra fűződnének fel. Ez utóbbiak egy része a felsorolt élményelemeket jelentené, másrészt meglévő, de elhanyagolt állapotú létesítményeket (pl. lugasok, szabadtéri amfiteátrum).

A fogadóépület a tervezési terület legmagasabb pontján létesülne. Az előírt funkciók körülbelül 700 négyzetméter hasznos alapterületet kívánnának, a helyi építési előírások azonban ennél kevesebbet engedélyeznek, ezért esett a választás a földbe süllyesztett kialakításra, a dombház-jellege. Az épület a Tervtanácson bemutatott állapothoz képest látványos változáson ment át. A programban előírt centralitását ugyan megőrizte, megjelenését, anyaghasználatát illetően azonban finomodott, természetesebbé vált. A terepbe süllyesztett létesítményben üvegezett folyosó kapcsolná össze a funkciókat, központjában játszóudvar létesülne. A centrális mag köré négy fő téregység: kiállítótér, vetítőterem, foglalkoztató-rendezvényterem, illetve vendéglátóegység szerveződne, valamint az ezekhez kapcsolódó kiszolgálóhelyiségek. A vetítőtermet a város szándékai szerint a város szülötte, a tavaly elhunyt Dargay Attila emlékének szentelnék, ahol méltó helyre kerülhetne hagyatéka is.

A fogadóépület a korábbi, a Tervtanács által kifogásolt tervváltozaton; kép © Ybl Tervező Kft.

A pályázati kiírás másik fontos szempontja volt, hogy az épület a lehető legkisebb megterhelést jelentse a környezetére, és ökológiailag fenntartható legyen, ezt a célt szolgálja például az esővízgyűjtés. A park és a régi pincesor között létesülne egy sétány is, amely egészen a kilátóig vezetne.

A Szabadidőparkon kívül további beruházásokat is tervez a város: például a kilátó felújítását, valamint uniós pályázati forrásból megvalósuló, az Avas lábát a kilátóval összekötő siklót és a Szabadidőparktól független, de azzal összeköttetésben lévő sportparkot, emellett megújul a terület úthálózata, a világítás és a zöldfelületek.

építészet, magazin, városrehabilitáció, miskolc, ybl tervező kft., avas, szabadidőpark, vár-kert kft., hefelle karolina, nagy árpád, nemes zoltán Icon_print

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft.

Miskolc Avas Szabadidőpark pincesor Ybl Tervező Kft.

Miskolc Avas tető Szabadidőpark lugas

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft. külső látkép

Miskolc Avas Szabadidőpark Ybl Tervező Kft.

A fogadóépület bejárata éjszaka; kép © Ybl Tervező Kft.

A fogadóépület bejárata éjjel; kép © Ybl Tervező Kft.

A fogadóépület dombház jellege miatt nem emelkedik ki az eredeti terepből; kép © Ybl Tervező Kft.

A belső játszóudvar; kép © Ybl Tervező Kft.

Az épület látványa éjszaka; kép © Ybl Tervező Kft.

A bejárat; kép © Ybl Tervező Kft.

A terület helyszínrajza; kép © Ybl Tervező Kft.

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317