Logomain

Ilyen lesz Albánia legmagasabb épülete

By Ongrádi Melinda 2010. augusztus 19. 11:10

szerk at hg dot hu

Hamarosan átadják a Tiranában a brüsszeli 51N4E iroda által jegyzett 25 emeletes tornyot, amely az ország legmagasabb épülete lesz. A TID Tower alaprajza ellipszis alakból indul, amely fokozatosan négyszöggé transzformálódik. A beruházás része egy ambiciózus városfejlesztési tervnek, amely összesen tíz toronyházat fogna össze.

Hamarosan átadják Tiranában a brüsszeli 51N4E iroda által jegyzett 25 emeletes, 85 méter magas tornyot, amely az ország legmagasabb épülete lesz. A TID Tower különlegessége, hogy alaprajza ellipszis alakból indul, amely fokozatosan négyszöggé transzformálódik. A beruházás része egy ambiciózus városfejlesztési tervnek, amely összesen tíz toronyházat fogna össze.

Tid_tower_120130603-19838-vl750i.gallery

Az 50 millió Eurós költséggel létesült TID (mely elnevezés egyébként a Tirana International Development, azaz Tiranai Nemzetközi Fejlesztés rövidítése) a város főtere felől is látszana, tovább erősítve a mecset, óratorony, kultúrpalota által meghatározott tarka összképet. A torony alapja egy központi, szabadtéri galéria köré szerveződik, amely fölé konzolos tető nyúlik ki, és alatta a Mediterráneumra jellemző városi tér jön létre. A vegyes funkciójú létesítményben lakások, irodák és kereskedelmi egységek kapnak helyet, sőt, az épület alsó szintjén, egy negyedkupola alatt lesz majd megcsodálható Szulejmán pasa sírja is.

Talán kevesen tudják, de az albán főváros, köszönhetően rátermett polgármesterének, a 2004-ben a világ legjobb polgármestere címmel kitüntetett, festőművész Edi Ramanak, építészeti szempontból kifejezetten izgalmas hely. A nem túl rózsás anyagi helyzetű városban, hasonlóan a többi szocialista országhoz, számos unalmas szürke panel lakótelep épült, amelyeket a polgármester akciója során vidám tarka színűre pingáltak. Ehhez eleinte Rama saját rajzait, később meghívott külföldi művészek, diákok munkáit, sőt, gyerekrajzokat használtak fel.

Ráadásul Tiranában is megjelentek a külföldi építészirodák: „népies” toronyházat tervezett az olasz Archea iroda, illetve a Tirana Rocks fejlesztés keretében az Aedas iroda is.

építészet, tirana, albánia, toronyház, tid tower, 51N4E, albánia legmagasabb épüelete Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317