Logomain

Magyar építész emléke előtt tisztelegnek Shanghaiban

By Ongrádi Melinda 2010. augusztus 16. 13:38

szerk at hg dot hu

Augusztus végén a Shanghai Kortárs Művészeti Múzeumot megtöltik a magyar kultúrát bemutató kiállítások. A magyar film, design és zene világát bemutató kiállítások mellett a legfontosabb attrakció a magyar Hudec László építész három shanghai épületét bemutató virtuális túra lesz.

Augusztus végén a Shanghai Kortárs Művészeti Múzeumot megtöltik a magyar kultúrát bemutató kiállítások. A magyar film, design és zene világát bemutató kiállítások mellett a legfontosabb attrakció a magyar származású Hudec László építész három helyi épületét bemutató virtuális túra lesz.

Moore_memorial_church20130603-19838-b4j1ty.gallery

A Park Hotel, a Moore Memorial templom és a D. V. Woo ház a város legfontosabb építészeti emlékei közé tartoznak; azonban csak töredékei annak a 65 épületnek, amelyeket Hudec 1918 és 1947 között Kínában tervezett. A virtuális épületbejárást a Tongji Egyetem Építészeti és Várostervezési Kollégiuma, a Pujing Information Technology, a magyar alapítású GRAPHISOFT és a BMC együttműködése tette lehetővé, ArchiCAD programmal kidolgozva a házak virtuális, interaktív 3D modelljét.

Hudec László Budapesten diplomázott építészként. Az I. világháborúban hadifogolyként Szibériába, majd onnan kalandos körülmények között Kínába került, ahol egy amerikai építésziroda nemzetközi csoportjának tagja lett. Hamarosan Shanghai egyik legjelentősebb építészévé vált, és 1925-ben önállósodott. Stílusa a neoklasszicistától az art decón át a modernizmusig fejlődött. Épületei között találhatók középületek, lakóházak, és több felekezet temploma is. (Hudec életéről ld. részletesen cikkünket.)

Az 1934-ben elkészült Park Hotelt a kor amerikai felhőkarcolói ihlették. Hosszú évekig ez volt a legmagasabb távol-keleti épület, és egészen a nyolcvanas évekig Shanghai legmagasabb épülete. Stílusa az art deco és a modernizmus keveréke, és jellegzetes szimbóluma a város 1930-as viharos fejlődésének.

A Moore Memorial Templom eredetileg egy metodista közösségnek készült; 1937-ben építették át Hudec tervei szerint. Számos egyéb egyházi intézményhez hasonlóan Hudec ezt is ingyenesen tervezte meg.

Az 1938-ban elkészült D. V. Woo ház a Távol-Kelet egyik legfényűzőbb rezidenciájaként vált híressé. Zöld csempeburkolatának köszönhetően „Zöld Ház” néven is emlegették; stílusa a modern és az art deco ötvözése. Számos szoba található benne, többek között bálterem, billiárdszoba, bár, sakkterem, vagy éppen télikert. Ez volt az első lakóház Shanghaiban, amelyben lift és légkondicionálás működött, de szenzációszámba ment az olasz márvány lépcsőház, a rézkorlátok és a radiátorok is.

Részletes anyagok a túrákról itt láthatók.

építészet, shanghai, archicad, hudec lászló, shanghai kortárs művészeti múzeum, épületmodellezés, virtuális túra Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317