Logomain

Calatrava fehér madarai Denverbe repülnek

By Kovács Dániel 2010. augusztus 2. 10:16

szerk at hg dot hu

Spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján készül Denver nemzetközi repterének új déli terminálja.

Spanyol építész, Santiago Calatrava tervei alapján készül Denver nemzetközi repterének új déli terminálja. A fénykorát a kilencvenes években élő Calatrava az utóbbi időben egyre kevesebb figyelmet kap, aminek oka lehet az is, hogy épületei nehézkesen fenntarthatóak, illetve nagy költségeik miatt nemegyszer felépítésük is akadályokba ütközik – mint a New York-i Ground Zeróhoz tervezett közlekedési csomópont esetében.

Denver_international_airport_redevelopment_120130603-19838-bopkqj.gallery

Alighanem ez is szerepet játszhat abban, hogy a Denver International Airport előzetes látványtervei arról árulkodnak: a tervező ezúttal félretette jellegzetes, látványos csontvázszerkezeteit, és a megvalósíthatóságra koncentrált. Az épület ugyanakkor nem nélkülözi a calatravás eleganciát, és természetesen vakító fehérben ragyog, de formajegyei inkább a harmincas évek art-deco stílusát idézik.

A terminálépületet vasútállomással ötvöző épülethez 500 szobás szálloda, konferenciaközpont és bevásárlóközpont is csatlakozba. A számos funkciót Calatrava egyetlen szoborszerű, tengelyesen szimmetrikus tömbbe fogja össze. A tengelyt a beérkező vasúti sínpárak vonala jelenti: az ezek feletti szinten nyílik a komplexum főbejárata, és ezekre merőlegesen helyezkedik el a szállodának helyet adó szárnyépület. A terminál hátrébb elhelyezett, téglalap alakú csarnokát sajátos, tölcsér alakú felülvilágítók teszik jellegzetessé.

Az állam egyik legnagyobb beruházásaként beharagozott program 6600 munkahelyet teremtene. A tervek szerint az épület 2015-re készül el, és a 21. század reptéri építészetének emblematikus darabjává válhat.

Calatraváról az utóbbi években vegyes hírek láttak napvilágot. Míg egyre többen kárhoztatják, hogy a válság közepette sem képes megújulásra, költséges projektjei közül több befulladt. Lefújták az atlantai szimfonikus zenekar számára tervezett épületének munkálatait, és a mai napig lyuk tátong a Chicagóba tervezett rekorder felhőkarcolójának helyén is. A legnagyobb vitát azonban az említett New York-i közlekedési központ keltette. Mindemellett azonban nemrég adhattunk hírt arról, hogy Rio de Janeiróban új megbízást kapott egy múzeum tervezésére.

építészet, usa, santiago calatrava, reptér, terv, denver, amerikai építészet, 2015, közlekedési épület Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317