Logomain

Tervgyűjtemény készül az árvízkárosultaknak

By Ongrádi Melinda 2010. augusztus 1. 09:42

szerk at hg dot hu

Dom_120130603-19838-qglecr.gallery

Dóm Építészműterem árvíz utáni újjáépítés

Tervhivatal_120130603-19838-1jjsr7k.gallery

Benedek Zsanett Lakos Dániel Tervhivatal árvíz utáni újjáépítés

Tervhivatal_220130603-19838-10teioo.gallery

Benedek Zsanett Lakos Dániel Tervhivatal árvíz utáni újjáépítés

Hadas_120130603-19838-hs7odb.gallery

Hadas Építész Kft. árvíz utáni újjáépítés

Rull_tamas20130603-19838-15kvhhx.gallery

Rüll Tamás árvíz utáni újjáépítés

Weber_epitesziroda20130603-19838-1m9uwyj.gallery

Wéber Építésziroda árvíz utáni újjáépítés

Kos_karoly20130603-19838-1dvs435.gallery

Kós Károly Egyesülés Grekofski Nathalie árvíz utáni újjáépítés

Tervhivatal_120130603-19838-cfis4c.gallery

A Tervhivatal képregénye 1.

Tervhivatal_220130603-19838-afyx2n.gallery

A Tervhivatal képregénye 2.

Tervhivatal_320130603-19838-1cwe4od.gallery

A Tervhivatal képregénye 3.

Tervhivatal_420130603-19838-12bcfl2.gallery

A Tervhivatal képregénye 4.

Tervhivatal_520130603-19838-3wbpr8.gallery

A Tervhivatal képregénye 5.

Tervhivatal_620130603-19838-h7msyj.gallery

A Tervhivatal képregénye 6.

Tervhivatal_720130603-19838-1uongbc.gallery

A Tervhivatal képregénye 7.

Tervhivatal_galerianyito20130603-19838-zzrzwj.gallery

Részlet a Tervhivatal képregényéből

Árvízbiztos terveket készítenek a magyar építészek: hagyományok és merész újítás csap össze.

Az árvíz sújtotta települések újjáépítése kapcsán a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága június végén felhívást tett közzé a hazai építészek felé, létrehozandó egy olyan tervgyűjteményt, amelyből az árvízkárosultak választhatnak az új lakóház felépítésekor. A felhívás szerint „egyszerűen kivitelezhető, tájba illő, hagyományos”, különböző méretű családoknak szánt házak tervezendők, amelyeknél figyelembe vették a helyi előírásokat is.

A felhívásra számos építésziroda jelentkezett, a 2001-es árvíz utáni újjáépítésben is jeleskedő Kós Károly Egyesülés pedig az idei munkálatokban is nagy szerepet kíván vállalni. A benyújtott tervek nagy része a hagyományos helyi háztípust testesíti meg, de olyan építészek is akadtak, akik újszerű formai és technikai megoldásokat kerestek.

A júliusi kormányhatározat értelmében az árvízben megsemmisült vagy helyrehozhatatlanul károsodott 317 magánlakóház tulajdonosainak megsegítésére 3 milliárd 170 millió forint áll rendelkezésre. A cél az, hogy ebből az összegből a károsultak minimális lakhatási feltételeit biztosítsák (szemben a 2001-es árvíz utáni újjáépítéssel, amikor a megsemmisült lakóházak tulajdonosai az eredeti házéval egyező alapterületű ingatlant kaptak vissza). Újjáépítésre kerülhet sor többek között a következő településeken: Szendrő, Szendrőladány, Edelény, Ónod, Felsőzsolca vagy Sátoraljaújhely. Az árvíz különösen sújtotta Felsőzsolcát, ahol 173 ház semmisült meg vagy vált lakhatatlanná. A megsemmisült, jórészt vályogépületek közül 40 helyi védettségű volt.

A felhívásban megfogalmaztak olyan irányelveket, amelyek segítenek abban, hogy az új házak „árvízállóak” legyenek: ilyen, hogy a padlószint, amennyiben lehetséges, haladja meg 20 cm-rel a mértékadó árvízszintet, az épület olyan anyagokból épüljön, amelyek szerkezeti károsodás nélkül képesek legyenek legalább 72 órán át ellenállni a víznek, a mértékadó árvíz/belvízszint alatt csak kiszolgáló helyiségek legyenek, vagy hogy a szennyvízcsatornába szereljenek fel a visszaáramlást meggátoló szerkezetet.

Kós Károly Egyesülés elnökségi tagja, Zsigmond László szerint ugyanakkor a felhívás ”jóindulatú, de amatőr” volt: a kiíróknak venniük kellett volna a fáradságot, hogy felmérjék a helyszínt és korrekt kiírást fogalmazzanak meg, „az építészek azonban okosabban voltak a kiíróknál”. Az Egyesülés 200 telket mért fel, így nemcsak típustervet készítettek, hanem konkrét telkekre is tudtak tervezni. Zsigmond szerint már most 60 olyan terv van kész, amely akár holnap nyugodtan felhasználható.

A terveket szakmai bizottság bírálja el, majd a beválasztott tervek engedélyezési szintű kidolgozására kérik fel a tervezőt. A károsultak választhatnak a típustervek közül, amelyet aztán a tervező (nyilatkozatban vállalt módon) adaptál. Az általunk megkérdezett építészek beszámoltak róla: a vázlattervek készítése karitatív alapon zajlik, munkájukkal természetesen nagyon szívesen hozzájárulnak az árvízkárosultak megsegítéséhez. A tervek engedélyezési terv szintű kidolgozásához ugyanakkor már szükségesek olyan számítások (pl. statikai), amely társtervezők munkáját is igényelné. Ennek pedig már díja van, hacsak nem sikerül őket is rávenni a karitatív munkára. Egyelőre nem világos, hogyan is zajlik majd a folyamat ezen része.

A benyújtott tervjavaslatok általában a vidék hagyományos építészetét élesztik fel, de a hagyományos formákhoz képest leegyszerűsített, kortárs formanyelvre, sőt merész újításra is van példa (a Dóm Építészműterem, a Wéber Építésziroda vagy a Benedek-Lakos tervezőpáros által benyújtott munka). Mindez nagy vitákat is kiváltott a szakmai fórumokon, sokan úgy vélték, az újjáépítés lehetőséget jelent arra, hogy újragondoljuk a vidék építészetét, a hagyományok és megújulás viszonyát. Ugyanakkor senki nem vitatta: most az elsődleges szempont az, hogy fedél kerüljön az otthontalanná vált lakók feje fölé.

Rüll Tamás, aki egy felsőzsolcai háromosztatú parasztház tervével járul hozzá az újjáépítéshez, „hagyományokból építkező, modern napházként” jellemzi munkáját. Szerinte igenis van létjogosultsága a tradicionális épületeknek; az izgalmakat, újítást nem a formákban, hanem az olyan részletekben kereste, mint az üvegezett tornáccal-puffertérrel megvalósított passzív napenergia-hasznosítás.

Mások, mint a Benedek-Lakos tervezőpáros (Tervhivatal) szerint a magyar falura nem szabad úgy tekinteni, mint egy skanzenre; pont a kockaházak elterjedése „gondoskodott” róla, hogy fellazuljon a hagyományos összkép. Tervük egy magas lábazatra emelt egyszerű, nyeregtetős épület. Ez a felfogás persze egy újabb kérdést felvet: számítva a jövő további árvizeire, érdemes lehet-e lábasházak építésében gondolkodni? És azok hogyan egyeztethetők össze a hagyományos építészettel? Sőt, Lakos Dániel is felveti a többek által is feltett kérdést: építkezzünk-e egyáltalán az árvízveszélyes területekre? Ausztriában van rá példa, hogy ilyen folyómenti részeket (a Duna egy szakaszát) egyszerűen visszaadtak a természetnek. Lakosék ezzel együtt jelentkeztek a felhívásra, a tervgyűjteménybe beválogatott konzervatívabb elképzelés mellett azonban egy merész, „geg” változatot is kidolgoztak (l. galéria).

Ha romba dőlt területek nagyarányú újjáépítéséről van szó, érdemes lehet megemlíteni Brad Pitt Make It Right alapítványát a Katrina által elpusztított New Orleans-ben, vagy a Haiti újjáépítést a földrengés után. Előbbi abból a szempontból is figyelmet érdemel, hogy ott szintén árvízbiztos házakat kellett építeni. A beküldött tervek között erre a megmagasítás vagy lábakra állítás mellett újszerű megoldások is születtek: ilyen az „úszó ház”, amely a vízszint emelkedésével együtt felemelkedik.Az ottani körülmények, hagyományok természetesen gyökeresen eltérnek a hazaiaktól, a további hazai árvizekre számítva azonban nem biztos, hogy el kell vetnünk az ilyen újszerű megoldásokat.

Zsigmond László szerint az újjáépítési folyamat most van középen. Ami a terveket illeti, „szabad a gazda”, azaz nem tilos, hogy egy telektulajdonos egyedi házat építsen. A magyar építészek mindenesetre felajánlásukkal kiveszik részüket az újjáépítés és a károk enyhítésének folyamatából.

A tervek megtekinthetők a www.e-epites.hu honlapon.

magazin, magyar építészet, kós károly egyesülés, tervhivatal, benedek zsanett, lakos dániel, árvíz utáni újjáépítés, típustervek, tervgyűjtemény, zsigmond lászló, rüll tamás Icon_print

Dóm Építészműterem árvíz utáni újjáépítés

Benedek Zsanett Lakos Dániel Tervhivatal árvíz utáni újjáépítés

Benedek Zsanett Lakos Dániel Tervhivatal árvíz utáni újjáépítés

Hadas Építész Kft. árvíz utáni újjáépítés

Rüll Tamás árvíz utáni újjáépítés

Wéber Építésziroda árvíz utáni újjáépítés

Kós Károly Egyesülés Grekofski Nathalie árvíz utáni újjáépítés

A Tervhivatal képregénye 1.

A Tervhivatal képregénye 2.

A Tervhivatal képregénye 3.

A Tervhivatal képregénye 4.

A Tervhivatal képregénye 5.

A Tervhivatal képregénye 6.

A Tervhivatal képregénye 7.

Részlet a Tervhivatal képregényéből

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317