Logomain

Bontják a 81 éves építész életművét

By Kovács Dániel 2010. július 28. 11:25

szerk at hg dot hu

Sorra pusztulnak Owen Luder, a Royal Institute of British Architects korábbi elnökének legfontosabb munkái. Az idén 82. évébe lépő Luden a hatvanas-hetvenes években az ország meghatározó, bár sokat bírált építész volt; erőteljes brutalista betonépületeit azonban sorra bontják le, általában a környékbeliek élénk helyeslésétől kísérve.

Sorra pusztulnak Owen Luder, a Royal Institute of British Architects korábbi elnökének legfontosabb munkái. Az idén 82. évébe lépő Luden a hatvanas-hetvenes években az ország meghatározó, bár sokat bírált építésze volt; erőteljes brutalista betonépületeit azonban sorra bontják le, általában a környékbeliek élénk helyeslésétől kísérve.

Trinity_centre20130603-19838-1j6m2sd.gallery

Néhány nappal ezelőtt kezdődött meg a Gateshead-ban az Owen Luder tervezte, 1962-es Trinity Square parkolóház bontása. Az év végéig ezt egy újabb bontás követheti: az 1971-re elkészült, 29 emeletes Derwent Tower-é (a helyiek Dunston Rocket néven ismerik), amely négy évtizede meghatározó eleme Gateshead látképének. És ez nem is első ilyen eset Luder életművében: egyik legfontosabb munkáját, a portsmouth-i Tricorn Center hatvanas évekbeli tömbjét 2004-ben bontották le, miután egy rádióműsorban minden idők legrondább brit épületének választották meg.

A parkolóház bontásának helyszínére, Gateshead-ba maga az építész is ellátogatott, és megvédte alkotásait. „Korának jelképes alkotása, de praktikus szempontból is megfelelő” – mondta a parkolóháztól, hozzátéve: egy Tesco kedvéért nem érdemes lebontani egy jól funkcionáló épületet. Luder szerint a Derwent Tower is tovább szolgálhatna egy kiadós felújítás után. „ A tanács a könnyebbik megoldást választotta. Nem értem, miért mondják egyesek, hogy az az épület bántja az ember szemét. Csak karakteres.”

A brutalista betonépítészet Nagy-Britannia egyik legfontosabb 20. századi építészeti sajátossága; legfontosabb alkotásairól azonban idővel bebizonyosodott, hogy nem igazán bírják a helyi klímát. A legtöbb esetben az épületek lepusztulásához azonban a karbantartás hiánya is hozzájárult, mint például a londoni Robin Hood Gardens-nél, amelynek védetté nyilvánításáért kampányt is indítottak – hiába. A Derwent Tower is így járt: az 1971-ben a környék büszkeségeként és a lakáshiány enyhítésének mérföldköveként átadott, statikailag is figyelemre méltó toronyépület 2007-re annyira lepusztult, hogy az önkormányzat kiköltöztette a lakókat; azóta üresen áll. Ilyen problémákkal egyébként nem csak Nagy-Britannia küzd: ilyen a helyzet a nápolyi Secondigliano városrészben is, ahol a Gomorra című filmet forgatták.

Bár a környékbeliek a lepusztult betonépületeket értelemszerűen nem kedvelik, építészetkritikusok és maga Luder is arra figyelmeztetett: Gateshead saját történelmét pusztítja, hiszen a brutalista épületek éppúgy a múlt reprezentatív részei, mint a régebbi korok emlékei.

építészet, nagy-britannia, london, örökségvédelem, bontás, brit építészet, brutalizmus, owen luder, gateshead Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317