Logomain

Norvégok bővítik Frisco jelképét

By Kovács Dániel 2010. július 26. 11:42

szerk at hg dot hu

A norvég Snohetta a nyertese a mútzeumbővítésre kiírt nemzetközi pályázatnak – jelentette be a San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA) vezetése néhány napja. A skandináv iroda, amelynek pályája mind magasabbra ível, nagynevű riválisok orra elől halászta el a megbízást a múzeum Mario Botta tervezte, San Francisco jelképeként ismert épületének bővítésére.

A norvég Snohetta a nyertese a múzeumbővítésre kiírt nemzetközi pályázatnak – jelentette be a San Francisco Museum of Modern Art (SFMoMA) vezetése néhány napja. A skandináv iroda, amelynek pályája mind magasabbra ível, nagynevű riválisok orra elől halászta el a megbízást a múzeum Mario Botta tervezte, San Francisco jelképeként ismert épületének bővítésére.

Sfmome20130602-27858-1tyck6a.gallery

Az SFMoMA májusban hirdette ki a 250 millió dolláros költségvetésű projekt finalistáinak nevét. A válság közepette nem csoda, hogy a legjobb nevű cégekből válogathatott a múzeum, igaz, a helyszín is kiemelkedő: a jelenlegi épület az olasz Mario Botta legismertebb házainak egyike, a 20. századi múzeumépítészet emlékezetes példája. Az esélyesek között ott volt a jelenleg a washingtoni Afroamerikai Nemzeti Múzeum épületén dolgozó brit David Adjaye cége, a nemrég a Bécsi utcában is vihart kavaró tervekkel bemutatkozó Foster & Partners, és egyetlen hazaiként a Diller Scofidio + Renfro, amelynek két alapítóját 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb közéleti szereplője közé sorolta a Time magazin.

Tekintélyüknél most mégis erősebbnak bizonyult a Craig Dykers és Kjetil Thorsen alapítók vezette, Norvégia mellett az Egyesült Államokban is irodát működtető Snohetta (norvég írásmóddal Snøhetta) eddigi munkássága. Az új alexandriai könyvtár és a tavaly Európa legjobb épületének választott oslói operaház mellett talán az is nyomhatott a latban, hogy nemrég őket kérték fel a New York-i Times Square áttervezésének vezetésére – márpedig a Times Square mégiscsak a világ egyik legismertebb köztere.

A bővítésről egyelőre még nem sokat tudni. A kiszemelt, keskeny és meglehetősen rossz elhelyezkedésű telek a meglévő múzeumépület szomszédságában, egy nem túl kvalitásos szállodaépület árnyékában található. A San Franciscó-i építészkritikus, Kenneth Caldwell szerint a Snohetta esetében épp a szokatlan helyszíneken épített, de egyedi hangvételű kulturális központok igazán reménykeltőek az irányban, hogy munkájuk nyomán Friscóban is „komoly”, 21. századi épület születik. A bővítés koncepcióját egyébként már korábban elkészítette az amerikai Gensler, a múzeum vezetése ezután döntött tervpályázat kiírása mellett.

építészet, múzeum, egyesült államok, san francisco, snohetta, terv, mario botta, kortárs építészet Icon_print

A San Francisco Museum of Modern Art Mario Botta tervezte épülete

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317