Logomain

Róma és Berlin a Stirling-jelöltek közt

By Kovács Dániel 2010. július 22. 15:14

szerk at hg dot hu

Galeria20130602-27858-1gq4zut.gallery

berlin chipperfield neues museum galéria

Galeria20130602-27858-7yleyn.gallery

Képek a készülő MAXXI-ból

Cikkep20130602-27858-1ifruut.gallery

A Clapham Manor Primary School bővítése, London cikkép

1_ashmoleanmuseum_oxford_rickmatherarchitectsandymatthews20130602-27858-nc8fml.gallery

RIBA-díj 2010: Az Ashmolean Museum bővítése, Oxford

Idén is jó előre közzétette a Royal Institute of British Architects (RIBA), hogy mely épületek és építészek esélyesek a Stirling-díjra, amely a legkomolyabb elismerésnek számít brit építészeti körökben. A hat finalista között, ahogy azt már megszokhattuk, akad egy-két meglepetés is.

Idén is jó előre közzétette a Royal Institute of British Architects (RIBA), hogy mely épületek és építészek esélyesek a Stirling-díjra, amely a legkomolyabb elismerésnek számít brit építészeti körökben. A hat finalista között, ahogy azt már megszokhattuk, akad egy-két meglepetés is.

Ami nem meglepetés, az a két jól csengő név: Zaha Hadidé és David Chipperfieldé. A brit-iraki építésznő azonban nem került volna fel a listára, ha többéves késés után nem idén adják át végre kortárs művészeti központját Rómában. A nevében is a 21. századra utaló MAXXI sokak szerint Hadid legjobb, tíz évvel ezelőtti korszakára emlékeztet – nem csoda, hiszen a tervek még a kilencvenes években készültek -, és alighanem ezt értékelte a RIBA zsűrije is. Hadid, akit az elmúlt években többször is jelöltek, ráadásul még sosem kapta meg a Stirlinget.

Chipperfield ezt a jelölést is a Neues Museum berlini épületének köszönheti. A romállapot nyomait megőrző, érzékeny felújítást követően megnyitott múzeum napok alatt Berlin első számú látnivalói közé került, a kritikusok pedig szinte ódákat zengtek róla. Jelölték a British Insurance Design od the Year díjára, és nemrég az Europa Nostra elismerését is megkapta. Chipperfield esélyeit azonban némileg rontja, hogy 2007-ben ugyanő szintén egy németországi épülettel, a Marbach am Neckar városában felépített irodalmi múzeummal megnyerte már a Stirling-díjat.

A most jelölt hat épület korábban már a RIBA által kiosztott regionális építészeti díjak versenyében is aratott. Így a Rick Mather Architects által tervezett Ashmolean Museum, a nevezetes oxfordi intézmény kortárs hangvételű, elegáns bővítése, vagy a dRMM építésziroda iskolája, a Clapham Manor Primary School. A két leginkább visszafogott, érezhetően a brit modernizmus hagyományit folytató jelölt a DSDHA tervezte Christ’s College School, illetve a Theis and Khan irodaépülete, a Bateman’s Row.

A Stirling-díj annak az építésznek jár a hat közül, amelynek épülete a leginkább hozzájárult a brit építszet fejlődéséhez az elmúlt esztendőben. A végleges döntést október másodikán teszik közzé.

építészet, zaha hadid, david chipperfield, 2010, riba, stirling-díj, dsdha, brit építészet, drmm, stirling 2010, rick mather architects, theis and kahn Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317