Logomain

Elpusztulhat a világ legnagyobb mozgatható kupolája

By Kovács Dániel 2010. július 19. 17:22

szerk at hg dot hu

Építésének idején, 1961-ben az Iglu a világ legnagyobb kupolája volt, bár ezt a címet aztán elvesztette.

Miután a közeljövőben új stadiont kap Pittsburgh neves jégkorongcsapata, a Pittsburgh Penguins, a bontás vár 1961-ben épült régi stadionjukra, amelyet a városban az „Iglu” néven ismernek. Építésének idején, 1961-ben az Iglu a világ legnagyobb kupolája volt, és bár ezt a címet aztán elvesztette, máig világrekordernek számít a mozgatható kupolák között.

Pittsburgh_igloo20130602-27858-19zpwao.gallery

Az egyedülálló, jellegzetes szerkezetet a Mitchell & Ritchey építésziroda tervezte, a statikai tervek pedig a New York-i Ammann & Whitney műhelyében készültek. A kupola egyetlen hatalmas fémív (lényegében egy árkád fele) tartja, nyolc szekciója pedig részben egymásra húzható, így teljesen kinyitva a szerkezet háromnegyede eltűnik. A tartószerkezet különlegessége, hogy teljes egészében a stadionon kívül található, így oszlopok nem akadályozzák a(z eseménytől függően) 16-17 ezer férőhelyes nézőtér átláthatóságát. Az anyagválasztás sem volt véletlen: a hatvanas években Pittsburgh még jócskán iparvárosnak számított, a kupola 2950 tonnányi fémanyagát is itt állították elő.

A város egykori büszkesége jelenleg a Mellon Arena névre hallgat, miután a Mellon Financial megvásárolta a névadási jogokat. Mivel mostanra a pittsburghi helyszín lett a legöregebb és a harmadik legkisebb a profi jégkorong-liga stadionjai között, új stadion építéséről döntöttek. Az ugyancsak egy szponzor, a Consol Energy nevét viselő sportlétesítmény az utca túloldalán készül el, a jövőben így a Mellon Arenára nem lesz szükség. A tulajdonos, a helyi Sports & Exhibition Authority jelenleg a bontását tervezi. A Reuse the Igloo néven civil kezdeményezés hatására azonban megindultak a műemléki vizsgálatok is; amennyiben az Iglu védett státuszt kap, a bontás helyett felújításáról és új funkciójáról kell majd gondolkodni. Az ezért kampányoló Facebook-csoporthoz már közel ötezren csatlakoztak.

építészet, örökségvédelem, stadion, egyesült államok, fém, modern építészet, pittsburgh Icon_print

Pittsburgh jelenlegi jéghoki-stadionja, az Iglu

Pittsburgh jéghoki-stadionja, az Iglu archív képen, részben felnyitott tetővel

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317