Logomain

Az univerzum tíz legnagyobb beruházása

By Kovács Dániel 2010. július 18. 10:57

szerk at hg dot hu

Index20130602-27858-1otuls7.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása index

Cikkep20130602-27858-9cs8pz.gallery

A Saadiyat-sziget látványterve, Abu Dhabi

Mubarak20130602-27858-1c7cb8p.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: a Nagy Mubarak Vízátemelő Állomás

Jubail_220130602-27858-kwn4s.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Jubail II

Dubailand20130602-27858-z3xjbc.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Dubailand - az egyik vidámpark építése 2006-ban

Nemzetkozi_urallomas20130602-27858-1y2rgth.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Nemzetközi Űrállomás 2010 májusában az Atlantis űrsikló fedélzetéről nézve

Kina_csatorna20130602-27858-ymxvz2.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Mesterséges csatorna a kínai Yangzhou városánál

Yas_hotel20130602-27858-13pkc4a.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Yas Marina Hotel

Songdo20130602-27858-136p1y1.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Songdo városképe

Sellafield20130602-27858-1wbow7x.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Sellafield

Saadiyat20130602-27858-13dn2ek.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Saadiyat-sziget látványterve

Libia20130602-27858-9623zh.gallery

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Színezett műholdkép a líbiai Nagy Omar Mukhtar víztározóról

A cím nagyzoló volta ellenére helyes: a világ tíz legdrágább építészeti projektjének egyike ugyanis a földgolyón kívül zajlik.

Bár a cím kissé nagyzolónak tűnhet, mégis helytálló: valóban az általunk ismert univerzum tíz legnagyobb költségvetésű, folyamatban levő építkezését gyűjtötte össze a brit szaklap, az Engineering News-Record – az egyik projekt helyszíne ugyanis nem a földgolyó, hanem az űr. A tíz beruházás összértéke 510 milliárd dollár, ami forintra átszámítva a 110 221 000 000 000 számjeggyel írható le.

Talán az sem meglepő, hogy javarészt évtizedekre ütemezett mérnöki beruházások megvalósításáról van szó, a helyszínek pedig főleg ázsiaiak – az Egyesült Államok a lassan beinduló gazdaságélénkítő közberuházások ellenére önálló helyszínként nem szerepel a listán, mint ahogy Európa sem. Vén kontinensünknek azonban lehet esély a felzárkózásra, ha energiavízióit, például a szaharai erőműrendszer kiépítését vagy az országhatások átrajzolásával járó önálló európai energiamezők létrehozását megpróbálja valóra váltani.

1. A Nílus déli völgyének fejlesztése, Egyiptom
Érték: 90 milliárd dollár

A Nagy Mubarak Vízátemelő Állomás. Kép: Egyiptomi Vízügyi Minisztérium – Toshka Projekt

Egyiptom története elválaszthatatlanul egybefonódik a Nílussal. A termőterület kibővítésének eddigi próbálkozásai csak részben minősíthetőek sikeresnek: 70 millió egyiptomi él továbbra is az ország területén 5,5%-át kitevő területen, a folyó mentén és a deltában. A Hoszni Mubarak elnöksége alatt elindított South Valley Development Project célja, hogy a megművelhető földek arányát az ország területének negyedére bővítse 2020-ra, termőre fordítva a felső folyószakasz körülötti területeket. A Toshka Project néven is emlegetett, ellentmondásos megaberuházás egyes elemei, például a világ legnagyobbjának számító Mubarak Vízátemelő Állomás vagy az 50,8 kilométeres Sejk Zajed csatorna, már megvalósultak, ám a hosszú távú eredmények egyelőre még nem mérhetőek. A projekttől függetlenül Egyiptomban egy másik rekord építése is folyik: néhány éven belül befejezhetik a világ legnagyobb múzeumát, nem messze a piramisoktól.

2. Jubail II, Szaúd-Arábia
Érték: 80 milliárd dollár

Jubail látképe, a színezett terület a Jubail II fejlesztésének helyszíne.

A magyarul Dzsubail formában is használt Jubail 1975-ig csupán egy apró halászfalu volt – azóta viszont a szaúdi kormány hatalmas, arctalan iparteleppé változtatta. A világ legnagyobb ipari fejlesztéseként így már 1983-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A Jubail II néven beindított újabb projektcsomag célja, hogy a jelenleg 150 ezres város lakosságát a duplájára emeljék; emellett száz új ipartelepet, egy 800 ezer négyzetméteres tengervíz-sótalanító telepet, olajfinomítót, utakat és vasútvonalakat építenének, és kibővítenék a tengeri kikötőt is. Mindezt 2024-re.

3. Dubailand, Dubai
Érték: 64 milliárd dollár

Dubailand: az egyik vidámpark építése 2006-ban. Kép: wikipédia

Dubai nem tud betelni a rekordokkal: a világ legmagasabb tornya mellett itt nyitnák meg a világ legnagyobb szórakoztatóközpontját, a Dubailandet, amelynek mérete épp háromszorosa a floridai Disneylandének. Lesz itt szaharai élménypark IMAX-mozival, saját parkok a Dreamworks és a Marvel figuráinak, Legoland, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja a világ legnagyobb Starbucks-kávézójával, és még sorolhatnánk. A 2003-ban megkezdett beruházás-sorozat idővel kibővült, ezért pontos befejezési dátumot nem tudni, csak annyit: a park átadását legkésőbb 2020-ra tervezik. A munkálatok azonban a Dubait megrengető ingatlanpiaci válság hatására leálltak; a park egyes részeit, például a Dubai Snowdome mesterséges sítelepet, törölték.

4. Nemzetközi Űrállomás
Érték: 60 milliárd dollár

A Nemzetközi Űrállomás 2010 májusában az Atlantis űrsikló fedélzetéről nézve.

Az emberiség történetének egyik legambíciózusabb projektje a Nemzetközi Űrállomásé. Árához képest azonban ez az egyik legrövidebb életű is: az állomáson 1998-ban indult meg a munka, teljes kiépítését 2011 végére tervezik, és a remények szerint 2020-ig marad használható. Az amerikai-európai-orosz-japán-kanadai együttműködésben épült, és az orosz szekciókat leszámítva közös tulajdonban lévő szerkezet tudományos célokat szolgál: a különféle kísérletek mellett azoknak az űrtechnológiai eszközöknek is a kutatóterepe, amelyek később a Holdra és a Marsra irányuló expedícióknál lehetnek hasznosak. A téren némi változást hoznak, ha az Európai Űrügynökség rákapcsol korábban beharangozott kutatásaira, amelyek célja egy állandó Holdbázis felépítése.

5. Dél-Észak Vízátvezetési Projekt
Érték: 58 milliárd dollár

Mesterséges csatorna a kínai Yangzhou városánál. Kép: Vmenkov, wikipédia

A lakosság felét és az ipar nagyobb részét magáénak tudó Észak-Kína csak az ország vízkészleteinek 19%-ával rendelkezik. A problémára még maga Mao Ce-tung találta meg a választ: a nagy déli folyókból északra kell vezetni a vizet. A kínai kormány több évtizedes halogatás után végül az évezred végére vágott bele a három gigantikus, ezer kilométer hosszú csatorna építésébe. A keleti, amely a Jangce vizét vezeti el, a tervek szerint 2012-ben már működhet. A középső, amely a Han-folyó vizét a Sárga-folyó alatt csatornában átbújtatva egészen Pekingig vezeti, épül. A nyugati és várhatóan legdrágább a Jangce és a Sárga-folyó között egyelőre csak tervben létezik. A projektet Kínán belül és kívül is hevesen kritizálják, egyrészt a több százezer kitelepítendő lakos, másrészt a környezeti hatások miatt: a meleg évszakokban a fő vízforrásnak szánt Jangcén már most vízhiány tapasztalható.

6. Yas Island, Abu Dhabi
Érték: 39 milliárd dollár

A Yas Marina Hotel. Kép: Bjorn Moerman, wikipédia

A szórakoztatóközpontok tekintetében Abu Dhabi sem szeretne lemaradni, sőt, bizonyos tekintetben meg is előzte Dubait. A városállam központjától és a kulturális turizmus célpontjának szánt Boldogság-szigettől egyaránt húsz kilométerre található Yas-szigeten ugyanis már tavaly elkészült a Yas Marina Circuit - és helyet is adott az ország első Formula 1-es futamának. A mellette átadott, a New York-i Asymptote Architects tervezte hotel pedig bejárta az építészeti magazinokat is. A szomszédban már épül a vlág legnagybb fedett vidámparkjának szánt Ferrari World Abu Dhabi, gyomrában olyan neves olasz látványosságok másával, mint a Colosseum, Velence, vagy az Amalfi-part. A Benoy tervei alapján felépült, már kész struktúra idén ősszel nyit.

7. Songdo Nemzetközi Kereskedelmi Negyed, Dél-Korea
Érték: 35 milliárd dollár

Songdo városképe. Fotó: Nicolette_Mastrangelo, flickr.com

A 21. század első számú üzleti célpontjának szánja Dél-Korea a tengertől elhódított hat négyzetkilométeren felépülő új városnegyedet, az Incheon város körüli szabadkereskedelmi zónában. Az építés módszere is egyedülálló a többi projekthez képest: Songdo ugyanis teljes egészében magántőkéből épül. Több nagy volumenű projekt már elkészült, például az ország legmagasabbjának számító, 305 méteres Northeast Asia Trade Tower vagy a 155 millió dollárba került konferenciaközpont. A beruházások a tervek szerint 2016-ra fejeződnek be; a városrésznek addigra 65 ezer állandó lakosa lesz.

8. Sellafield Nukleáris Mező, Anglia
Érték: 30 milliárd dollár

Sellafield. Kép: tim_d, flickr.com

A Liverpooltól északra fekvő Windscale területén a második világháború alatt jött létre az első ipartelep, a negyvenes-ötvenes években pedig a brit kormány nukleárlis fegyverkezési programjának helyszíne volt. Itt épült a világ első kereskedelmi célú atomerőműve, a Calder Hall, amelyet 47 év után 2003-ban zártak be. 2008-ban egy újonnan alapított konzorcium vette át a Sellafieldre átkeresztelt terület működtetését, amelynek feladata, hogy a még mindig 11 ezer ember munkahelyét jelentő ipartelepet lassan, de megbízható módon megszüntesse. A folyamat a tervek szerint több mint száz évet vesz igénybe: 2120-ra Sellafield helyén egyszerű barnamezős terület lesz.

9. Boldogság-sziget, Abu Dhabi
Érték: 27 milliárd dollár

A Saadiyat-sziget látványterve, a vízparton sorakozó nagy múzeumokkal.

A 27 négyzetkilométeres Saadiyat-sziget a tervek szerint 2018-ra válik kulturális paradicsommá. A Gensler és a Skidmore, Owings & Merril rendezési tervének megfelelően a sziget nagyrészét magánberuházóknak adják el, akik a fő célokhoz illeszkedve bármit építhetnek. Az igazi vonzóerőt a múzeumi komplexum jelenti majd: a Jean Nouvel tervei alapján már épülő Louvre Abu Dhabi, a Zaha Hadid tervezte előadóművészeti központ, Tada Ando tengerészeti múzeuma, és a világ legnagyobb Guggenheim-múzeuma, Frank Gehry épületében. Az illusztris névsorból a Foster & Partners sem maradhat ki: ők a nemzeti múzeumot tervezik. A szigeten kereskedelmi központ is épül, valamint a New York University helyi kampusza.

10. A Nagy Mesterséges Folyó, Líbia
Érték: 27 milliárd dollár

Színezett műholdkép a líbiai Nagy Omar Mukhtar víztározóról. A vízfelületeket sötétkék, a növényzetet piros, az építményeket szürke szín jelöli. Kép: NASA

A Moammer Kadhafi által szerényen a világ nyolcadik csodájának nevezett rendszer eltér a Kínában és Egyiptomban zajló beruházásoktól, ugyanis föld alatti vízkészletből táplálkozik. A homokkő rétegel közt megőrződött hatalmas vízkészlet a legutóbbi jégkorszak idején szivárgott a föld alá, és az 1950-es években, olaj után kutatva bukkantak rá. A vízkinyerő rendszer építését Líbia 1985-ben kezdte, több száz kút és hatalmas földalatti vezetékrendszer kiépítésével. Bár a hivatalos közlések szerint a munkák befejeződtek, valójában a tervezett 387 ezer hektár helyett csak ötvenezer hektárat öntöznek jelenleg a földalatti forrásokból. A teljes építkezés befejezesété szakértők 2030-ra teszik.

építkezés, építészet, kína, magazin, dubai, nagy-britannia, dél-korea, egyiptom, abu dhabi, líbia, ázsia, szaúd-arábia, európa, songdo Icon_print

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása index

A Saadiyat-sziget látványterve, Abu Dhabi

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: a Nagy Mubarak Vízátemelő Állomás

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Jubail II

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Dubailand - az egyik vidámpark építése 2006-ban

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Nemzetközi Űrállomás 2010 májusában az Atlantis űrsikló fedélzetéről nézve

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Mesterséges csatorna a kínai Yangzhou városánál

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Yas Marina Hotel

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Songdo városképe

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Sellafield

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: A Saadiyat-sziget látványterve

Az univerzum 10 legnagyobb beruházása: Színezett műholdkép a líbiai Nagy Omar Mukhtar víztározóról

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317