Logomain

A színházzá lett templom

By Kelecsényi Kristóf 2010. július 17. 11:18

szerk at hg dot hu

Index20130602-27858-3jcvuu.gallery

vas utcai helyőrségi templom index

Cikkep120130602-27858-xb7t3a.gallery

A Vas utcai Helyőrségi templom belső tere archív képen

Hirlevel_vas_utca20130602-27858-11fvllo.gallery

hírlevél vas utca

Galeria20130602-27858-13okpdy.gallery

A Vas utcai Helyőrségi templom múltja és jelene

120130602-27858-1irawgq.gallery

A Vas utcai Helyőrségi templom homlokzata 1943-ban

220130602-27858-gmjpoc.gallery

A Vas utcai Helyőrségi templom eredeti földszinti és emeleti alaprajza

320130602-27858-e2lz5o.gallery

A Vas utcai Helyőrségi templom belső tere archív képen

420130602-27858-10kyyuk.gallery

A mai Ódry Színpad épületének homlokzata

520130602-27858-d1kq29.gallery

Az Ódry Színpad bejárata nyomokban még őrzi az eredeti építészeti részleteket

620130602-27858-160if4w.gallery

Kilátás az Ódry Színpad bejárati előteteje alól

720130602-27858-x4d256.gallery

Az Ódry Színház előcsarnoka

820130602-27858-1by6hen.gallery

Az Ódry Színház nézőtere

Csak hét esztendeig szolgált templomként a Vas utca 2/c alatti épület, amely a hatvanas évek óta a hazai színészképzés bázisa.

A YMCA rövidítés kapcsán valószínűleg mindenkinek a Village People zenekarának agyonjátszott slágere ugrik be. De vajon hányan tudják azt, hogy mi köze mindennek a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez? A YMCA-t, vagyis a Young Men’s Christian Association-t 1844-ben alapították meg Londonban, és az egyezés a popbanda számának címe, és a keresztény ifjúság „hitébresztő” szervezete közt egyáltalán nem véletlen. Persze amikor 1980-ban az amerikai diszkóegyüttes világszerte ismertté tette a rövidítést, a magyarországi szervezetet már jó néhány évtizede a kommunista állami ifjúságnevelési rendszer nemkívánatos elemévé nyilvánították, és ezáltal ellehetetlenítették.

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) 1883-ban alakult meg a YMCA magyar megfelelőjeként. Hivatalos formát 1904-ben nyert, összefogva az országszerte gombamód szaporodó helyi egyesületeket, és egyúttal kapcsolódva a világot átfogó szövetséghez. A KIE felekezetközi, alapvetően protestáns szellemiségű ifjúsági szervezet volt, mely a vallásos nevelés mellett, az élet egyéb területein is igyekezett a fiatalok általuk egészségesnek tartott szellemi és fizikai nevelését biztosítani. A budapesti szervezet keretén belül jött létre például az első magyar cserkészcsapat. A XX. század első felére a legtekintélyesebb protestáns ifjúsági szervezetté vált a táboroztatásokon túl, népfőiskolát, kiadót és könyvesboltot is fenntartó KIE.

A főváros elveszett templomait bemutató sorozatunk alighanem legrövidebb életű szakrális épületének mindössze hét év jutott a XX. századi magyar történelem legrosszabb korszakában. A gróf Teleki Pálról elnevezett KIE Nemzeti Szövetségének új székházát, valamint egyúttal a protestáns helyőrségi templomot ugyanis 1943. december 5-én avatta fel Ravasz László püspök a józsefvárosi Vas utca 2/c alatt. A Rákóczi út Astoria és Blaha Lujza tér közötti szakaszából nyíló mellékutcában több mint másfélmillió pengőért elkészült épületet Várady-Szabó Lajos tervezte, akinek sikerült a szűk telekre egy minden ízében modern és korszerű megoldásokat tartalmazó iroda- és vendégházat, és egy templomot is beszorítania.

A mészkővel burkolt, hétemeletes homlokzat a Vas utca kiszélesített szakaszának házsorába illeszkedik, magasságával és modern hangvételével egyaránt. Az utcafronton szélesen megnyitott földszinten található, üvegezett bejáratot nagyszabású előtető árnyékában közelítheti meg a látogató. Az egykor fehérmárvánnyal burkolt előcsarnokba lépve egyfelől az épület udvarára felépített helyőrségi imaterembe, másrészt lépcsőn vagy lifttel a KIE budapesti, és nemzeti szervezetének irodáiba lehetett jutni.

Az I. emeleten volt a KIE kisterme, a protestáns tábori püspök fogadószobája, és innen nyílt a templom karzata is. A II. emeleten voltak a budapesti szervezet, a III. emeleten pedig az országos szervezet helyiségei. A IV-V-VI. emeleten a KIE kétágyas vendégszobái, míg a hetediken a nőtlen titkárok egyágyas szobái kaptak helyet. A házmester és a mosókonyha pedig a belvárosra remek kilátást nyújtó VIII. emeleten voltak kénytelenek „meghúzni magukat”.

A körülbelül 310 fő befogadására alkalmas imaterem érdekességét nem részletképzései, hanem világítási megoldása által nyerte el. A kazettás mennyezetben ugyanis két hosszanti sávként felülvilágítók futottak. A terem fókuszpontjában, a prédikáló pap mögött kapott helyet egy hatalmas, puritán kialakítású orgona, a letisztult tér igazi díszeként. A szónoki emelvény a konyhát, étkezőt és óvóhelyet is magában rejtő alagsoron keresztül, a nézőközönség megkerülésével is megközelíthető volt. Apró díszítőelem egyedül a kovácsoltvas lépcsőkorláton és az imaterem lámpáin végigfutó indás növények formájában kapott helyet az épületben.

A KIE tagjai azonban nem sokáig örülhettek új székházuknak: Budapest ostroma során az imaterem súlyos károkat szenvedett, a főváros legkorszerűbb orgonájának kikiáltott hangszer pedig megsemmisült. Helyreállítására még 1946 májusában a Magyar Állami Operaház énekeseinek közreműködésével jótékonysági koncertet tartottak, a sötét felhők azonban már ez év júliusában elkezdtek gyülekezni. Ugyan a Rajk László által kiadott, haszontalannak ítélt egyesületeket feloszlató BM rendeletet még megúszta a KIE, azonban szeptemberben már az egyesület lapjának, a Magyar Ifjúságnak szerkesztőjét, Szondi Bélát népellenes bűntettért 5 év börtönre ítélték. A Keresztyén Ifjúsági Egyesülettel végül 1950. május 16-án sikerült – a korszak szokása szerint – kimondatni a megszűnést, mely egyúttal az ingatlanvagyon állami tulajdonba vételét is jelentette.

A Színművészeti Egyetem az ötvenes évek első felében kapta meg az épületet, mely átépítésére 1958-59-ben került sor. A protestáns helyőrségi templom helyén 1959. február 19-én megnyílt az Ódry Színpad, mely a növendékek által előadott darabok nyilvánosságának hivatott helyt adni. A színházi célokra átépített terem építészeti kialakítását teljesen megváltoztatták, az üléseket is másképp helyezték el, a színházi célnak megfelelően ívesen, megszüntetve a középső folyosót köztük, ezzel növelve a befogadóképességet 340 főre. Az első emeleti KIE kisterem helyén büfé, a karzaton a világítás és hangtechnika, a felső szinteken pedig az egyetem igazgatási helyiségei, illetve kollégiumi szobák kaptak helyet.

Bár eredeti funkcióját elvesztette, a hatvanas évektől az Ódry Színpaddá alakult helyőrségi templom a budapesti kulturális élet fontos fórumává lett. Deszkáin megfordult a közeli Színművészeti összes hallgatója, nemegyszer itt indulva el a hírnév felé. A KIE 1989-ben újjáalakult, azonban a rendszerváltás után a kormányzat úgy döntött: az államosított társadalmi szervezetek jogutódjai sem anyagi juttatás, sem ingatlan formájában nem jogosultak a kártérítésre – mondta kérdésünkre Marton Tamás, a KIE nemzeti titkára. A Vas utcai épület mára ráadásul a Színművészetinek olyan szerves része, hogy esetleges visszaadását külön is kizárták. Egy 1994-2000 közötti pályázati lehetőségnek hála a KIE három vidéki ingatlant kapott, valamint újra beköltözhettek egykori saját Horánszky utcai házukba Budapesten; az utóbbit azonban életveszély miatt két éve lezárták, így az egyesület Balatongyörökön működik. Budapesten is szeretnének egy nagyobb klubhelyiséget kialakítani – a színpaddá lett templom épületéről viszont végleg lemondtak.

építészet, szakrális építészet, magazin, budapest, színház, templom, kelecsényi kristóf, az elveszett templomok nyomában, helyőrségi templom, józsefváros, modern építészet, vas utca, ódry színpad, várady-szabó lajos, epiteszet Icon_print

vas utcai helyőrségi templom index

A Vas utcai Helyőrségi templom belső tere archív képen

hírlevél vas utca

A Vas utcai Helyőrségi templom múltja és jelene

A Vas utcai Helyőrségi templom homlokzata 1943-ban

A Vas utcai Helyőrségi templom eredeti földszinti és emeleti alaprajza

A Vas utcai Helyőrségi templom belső tere archív képen

A mai Ódry Színpad épületének homlokzata

Az Ódry Színpad bejárata nyomokban még őrzi az eredeti építészeti részleteket

Kilátás az Ódry Színpad bejárati előteteje alól

Az Ódry Színház előcsarnoka

Az Ódry Színház nézőtere

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317