Logomain

Sztárépítész toronyháza lett New York legcsúfabbja

By Kovács Dániel 2010. július 14. 13:33

szerk at hg dot hu

Idén is kiválogatta New York tíz legcsúfabb épületét az American Institute of Architects (AIA) helyi építészeti kalauzának szerkesztőcsapata. Az élre idén meglepő módon egy sokak által dicsért ház került: az 52 emeletes New York Times-székház.

Idén is kiválogatta New York tíz legcsúfabb épületét az American Institute of Architects (AIA) helyi építészeti kalauzának szerkesztőcsapata. Az élre idén meglepő módon egy sokak által dicsért ház került: az 52 emeletes New York Times-székház.

New_york_times_building20130602-27858-sufmm7.gallery

Miután a tíz épület a nagyváros legtöbb sajtómédiumát is megjárta, az AIA udvarias, de gyors és határozott sajtközleményben határolódott el tőle: mint leszögezték, a válogatást a tőlük függetlenül, de támogatásukkal készülő építészeti kalauz (AIA Guide to New York City) szerkesztői állították össze. A lista egyébként már tavaly is vihart kavart; akkor több szakértő leszögezte, hogy a klasszikus értelemben vett „csúfság” leginkább a névtelen épületekre jellemző. Az idei listára azonban közismert nevek is felkerültek…

Mint rögtön a legelején: a NYT-székházát ugyanis az olasz sztárépítész, Renzo Piano és a helyi FxFowle építésziroda tervezték, és a kritikusok többsége pozitívan fogadta. Nem tudni, hogy az ominózus szerkesztőknek mi szúrja a szemét a toronnyal kapcsolatban, hacsak nem az, hogy miután 2008-ban ketten is felmásztak a torony külső árnyékoló lamelláin, a földszinten jócskán átalakították, „pókember-mentesítették” a homlokzatokat.

A lista leginkább prominens szereplője a milliárdos befektető, Donald Trump, aki rögtön két helynek is örülhet. A negyedik az 1983-ban megnyitott, sötét üvegezésű Trump Tower, az ötödik pedig a több elkészült fázist követően jelenleg is épülő, Trump Place néven ismert Riverside South, a város legnagyobb magánerős ingatlanberuházása.

A lista helyén javarészt kevéssé ismert épületek állnak, bár felkerült a Four Seasons hotellánc 57. utcán álló épülete is. A luxusszálló Budapesten szerencsésebben választott: a Gresham-palota szecessziós épületében működik.

építészet, new york, torony, renzo piano, usa, donald trump, fxfowle, amerikai építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317