Logomain

Világörökség lehetne a nürnbergi Hitler-grund

By Kovács Dániel 2010. július 12. 11:44

szerk at hg dot hu

A világ legnagyobb, a Harmadik Birodalom idejéből származó építészeti örökséggel Nürnberg városa „büszkélkedhet”.

A világ legnagyobb, a Harmadik Birodalom idejéből származó építészeti örökséggel Nürnberg városa „büszkélkedhet”: a 16,5 négyzetkilométeren elterülő épületkomplexum a náci párt nagygyűléseinek színtere volt 1933-38 között. A város a világörökség részévé szeretné nyilváníttatni a nagyrészt erősen pusztuló épületeket. A tervnek ellenzője is akadt, mégpedig az építész fia, ifjabb Albert Speer személyében.

Filebundesarchiv_bild_102-04062a_nurnberg_reichsparteitag_sa-_und_ss-appell20130602-27858-6r3r4a.gallery

SA-SS rendezvény a nürnbergi Luitpoldarenában, 1934-ben. Kép: Deutsches Bundesarchiv

A nürnbergi Luitpold park helyén Hitler 1933-ban kezdte építtetni a náci párt központi rendezvényhelyszínét, a németül Reichsparteitagsgelände névre keresztelt komplexumot kedvenc építésze, a Berlinből grandiózus Germániát álmodó Albert Speer tervei alapján. A tervezett kilenc építmény között lett volna a világ legnagyobb sportarénája is, amelynek helyén ma az alapozáshoz kiásott gödörből keletkezett tavacska található.

A Zeppelinfeld pusztuló tribünje 2004-ben. Kép: wikipédia

A részben vagy egészben elkészült épületek közül 1973 óta műemléki védelem alatt áll a befejezetlen Kongresszusi csarnok, amelyben Leni Riefenstahl híres, Az akarat diadala című filmjét forgatták, a Zeppelinfeld, valamint a sosem használt felvonulási út, a Große Straße, mint a nemzetiszocialista építészet fontos emlékei. Hasznosításukat azonban sosem sikerült kielégítően megoldani. Ma egyedül a Kongresshalle ad otthont állandó funkcióknak: a náci idők dokumentációs múzeuma, illetve egy koncertterem működik benne. (Ez az egyetlen épület, amely nem Speer, hanem Ludwig és Franz Ruff tervei alapján épült; a dokumentációs központtá átalakítását neves német kortárs, Günther Domenig tervezte.)

A Kongresshalle befejezetlen épülete madártávlatból. Kép: wikipédia

Az épületek fenntartása hatalmas terhet ró Nürnbergre, amely idén megelégelte ezt, és bejelentette: a remélt plusz források érdekében világörökségi címre jelöli a területet. Mint az köztudott, a cím elnyerése önmagában nem jelent támogatást, az ezzel járó ismertség és globális turizmus többnyire jelentős bevételeket vonz. A tervek szerint a második világháborút követően a nürnbergi perek helyszínéül is szolgáló épületegyüttes egy részét a jövőben a náci bűnök múzeumává alakítanák.

A tervező fia, ifjabb Albert Speer a német Focus magazinnak kijelentette: abszurd ötletnek tartja a kezdeményezést. A 75 éves ifjabb Speer szerint a világörökségi cím nem egyeztethető össze azzal, hogy az épületek egy tragikus időszak emlékét őrzik, ezért egészen másfajta bánásmódot igényelnének. Ugyanakkor nem tartja jó ötletnek a bontást sem, mint az például Olaszországban történt a legtöbb, Mussolini idején emelt reprezentatív rendezvényhelyszínnel.

Az ifjabb Speer apjához hasonlóan az építészpályát választotta: első nemzetközi pályázatát 1964-ben nyerte meg, és több évtizede neves irodát működtet Frankfurtban. Az ő cége készítette többek közt a 2000-es hannoveri EXPO, vagy a 2008-as pekingi olimpia rendezési terveit, és részt vesznek a 2018-as téli olimpiára pályázó München terveinek készítésében is. A komoly urbanisztikai tapasztalatokkal rendelkező Speer a Burj Dubai átadása kapcsán nyilatkozott a Spiegelnek, akkor Dubait egy csődtömegnek nyilvánította; azóta viszont beszállt a tervezett 2022-es dohai focivébé tervezésébe.

építészet, történelmi építészet, örökségvédelem, németország, világörökség, náci építészet, német építészet, nürnberg, albert speer, günther domenig, ifjabb albert speer, ludwig és franz ruff Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317