Logomain

Nálunk is hódít a transzparens építészet

By Ongrádi Melinda 2010. július 3. 10:51

szerk at hg dot hu

Designhotel_50020130602-27858-1y4wikr.gallery

Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batár Attila és Kara László: Lánchíd 19 Design Hotel

Alafeszitett_uveg_220130602-27858-vhy49i.gallery

Ybl palota aláfeszített üvegtető

Ybl_palota20130602-27858-b91ww.gallery

Ybl palota aláfeszített üvegtető

Baber_utca_homlokzat20130602-27858-170p3un.gallery

OTP Babér utcai székház üveghomlokzat

Otp_uvegfodem20130602-27858-1k9nw7m.gallery

Szombathelyi OTP Bank üvegfödéme

Godor_uvegmedence20130602-27858-1j9nfba.gallery

Erzsébet tér üvegfenekű medence

Westend_120130602-27858-2no34d.gallery

Westend City Center üvegfödém

Westend_220130602-27858-1ktj1s1.gallery

West End City Center üvegfödém

Pontmegfogasos_220130602-27858-1hbyemp.gallery

pontmegfogásos rögzítés

Lanchid_1920130602-27858-y0idkc.gallery

Lánchíd 19 hotel üveghomlokzat

Hirlevel_uvegep20130602-27858-o5r8k8.gallery

hírlevél üvegépítészet

Az üvegépítészet határai ma korlátlannak tűnnek; bármi megvalósítható üvegből, födémek, gerendák, pillérek vagy éppen lépcsők.

Az üvegépítészet határai ma korlátlannak tűnnek; bármi megvalósítható üvegből, födémek, gerendák, pillérek vagy éppen lépcsők. De mi a helyzet e szerkezetek hazai alkalmazásával? Nos, nálunk is találhatók szép példái olyan alkalmazásoknak, amelyek feszegetik e különleges anyag felhasználásának határait.

A Magyarországon megvalósult speciális üvegszerkezetekről és az üvegszerkezetekkel kapcsolatos kihívásokról beszélgettünk Reith Andrással, a Mérték Építészeti Stúdió tervezőjével.

Jogos a kérdés, hogy nálunk mennyire van igény ezekre a rendkívül drága szerkezetekre. Reith szerint igény lenne, de az árak sokakat elriasztanak. „Vállalkozók persze sokszor vannak, akik fél, harmad áron vállalják a munkát – a következmény: minőségi problémák. Egy szakszerűen méretezett, rozsdamentes acél kötőelemekkel készült, teherbíró üvegből készült korlát folyómétere 60-120 ezer Ft. Ezt kevesen fizetik meg. Nem csoda, hogy a megépült szerkezetek nagy része nem felel meg a nyugat-európai előírásoknak, tervezési irányelveknek.”

A szabványokkal, előírásokkal egyébként is gond, hogy nem nagyon vannak hazai előírások, tervezési irányelvek. Sőt, egységes méretezési szabvány még az Unióban sincs. Jelenleg Németországban készül egy átfogó szabvány. A méretezett, szabvány szerinti szerkezetek viszont a beépített biztonsági tényezők miatt még drágábbak lehetnek majd.

Az üvegről mint teherhordó építőanyagról nagyon sok mindent nem tudunk még: a vizsgálatok esztétikai, energetikai és tartószerkezeti kérdésekkel kapcsolatban egyaránt folynak. Az energetikai az üvegszerkezetekkel kapcsolatban egyébként is kulcskérdés. A kísérletek ma már különböző nanotechnológiás anyagok felhordásával kapcsolatban folynak, amelyek bizonyos sugárzást átengednek, másokat visszatartanak. Meglepő módon egyébként ma már nem a hőszigetelés, hanem a nyári árnyékolás a legnagyobb probléma: az épületeket ugyanis meg kell védeni a túlmelegedéstől, ugyanakkor mindezt úgy kell elérni, hogy a belső terekben ne kelljen mesterséges világítást alkalmazni.

Míg a különleges szerkezetekhez (mint a Gödör üvegfenekű vízmedencéje) korábban Nyugat-Európában kellett gyártatni az elemeket, ma már itthon is van néhány olyan gyártó, aki ezeket képes előállítani. Ilyenek például a Rákosy Glass Kft., a Jüllich Glas vagy az Orosháza Glas. A jó szakkivitelezők sokszor saját szabadalmak alapján, egyedi vizsgálatokkal képesek speciális szerkezetek előállítására. Különlegesebb projekteknél nem ritka, hogy 1 : 1-es modellekkel szimulálják a végleges szerkezet viselkedését, azt, hogy miként reagálna például egy törésre. Ezeken kívül szoftverek, számítógépes algoritmusok is segítenek a tervezésben.

Így történt a Lánchíd Hotel üveghomlokzata (design tervező: Szövetség39) esetén is; a nemzetközi elismertséget szerzett épület üveghomlokzatán figyelmet érdemel, hogy nem furatolt pontmegfogásos, hanem ragasztott szerkezet készült. Utóbbival kapcsolatban napjainkban számos kutatás zajlik. Ez a szerkezet azért kedvezőbb, mert a pontmegfogásos szerkezetnél nagy eséllyel alakulnak ki olyan feszültségi csúcsok, amelyek az üveg töréséhez vezethetnek. A ragasztás viszont ezeket a feszültségeket jól le tudja építeni. „Míg az acélt 200, a vasbetont 100 éve, az üveget alig pár évtizede használjuk teherhordó szerkezeti elemként, ezért van még mit kutatni. Nagyon tiszta anyagról van szó, amely egyszerű, tiszta megoldásokat kíván: olyan anyagról van szó, amely a legkisebb hibát is rögtön bünteti. Ránézésre esetleg csak azt látjuk, hogy mennyire egyszerű, szinte „primitív” szerkezetről van szó. Pont azt a legnehezebb elérni, hogy a külső szemlélőt az egyszerűség fogja meg”

A következőkben néhány különleges hazai példát mutatunk be, amelyek jól szemléltetik a hazai üvegépítészet fejlődését az elmúlt években.

Ybl palota (1997-2002, generáltervező: Mérték Építészeti Stúdió, Dr. Komjáthy Attila, Klinyecz Margit)

Felújítása 1997-2002 között zajlott, ennek során készült a belső udvar aláfeszített üvegteteje.Az udvar felett lebegő, fém, az udvari falak által hordozott tartószerkezetű tető az esőtől megvédi a bent tartózkodókat, ugyanakkor a szellőzést lehetővé teszi.

A szombathelyi OTP Bank üvegfödémje (1999, az üvegszerkezet tervezője: Stocker György, Reith András)

A cél az volt, hogy olyan felület jöjjön létre, amely alatt láthatóak maradnak az ásatások végeredményei, a történelmi emlékek. Ehhez egy csúszásmentes, 3,6x7,2 méteres üveg járófelületet alakítottak ki, amelynek a tartói is üveggerendák. A szerkezetnek látványos eleme az üvegfödémet átfúró oszlop.

A West End City Center járható üvegfödémje (2001, építész tervező: Finta Stúdió, Z. Havas Anikó; szaktervező: Stocker György, Reith András)

Rendkívül látványos szerkezet, a 16 m-es magasságban lebegő födémet üveggerendák támasztják alá. A 8 mm vastag üvegfödém felületét speciális szitázott kerámiabevonattal csúszásmentesítették.

Erzsébet-téri üvegmedence (2001, építésztervező: Firka Építész Stúdió, gyártmányterv: Stocker György, Reith Adnrás, Horváth Sándor)

A szerkezet tervezésénél a nehézséget egyrészt a víz tömege jelentette, másrészt az, hogy vasbeton és üveg szerkezetet kellett ötvözni. Előbbinél ugyanis centiméteres, utóbbinál viszont csak milliméteres mozgások és mérettűrés a megengedett. Ezenfelül a megkövetelt hőszigetelési érték és a gépészeti áttörések elkészítése is nagy kihívás volt. Előbbit hőszigetelő üvegekkel, utóbbit az áttörések acél szerkezeti gerendákhoz való hozzárendelésével érték el. Mindezeknek köszönhetően egész Európában egyedülálló létesítmény született.

Az OTP Babér utcai székháza (2001-2002, generáltervező: Mérték Építészeti Stúdió, Dr. Komjáthy Attila, Fábián László, Vámossy István; szaktervező: Stocker György, Reith András)

Az épületben üvegtető, pontmegfogásos üveghomlokzat és üveg előtető készült. Az üveghomlokzat a nagy méretek és a függesztett acélszerkezet miatt érdemel figyelmet.

magazin, mérték építészeti stúdió, reith andrás, üveghomlokzat, teherhordó üveg, magyar üvegépítészet, épületszerkezet, ybl palota, aláfeszített üvegtető, szombathelyi otp bank, üvegfödém, otp szélház babér utca, lánchíd hotel, szövetség 39, west end city center, otp székház babér utca Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317