Logomain

ENSZ-elismerést kapott Zaha Hadid

By Ongrádi Melinda 2010. június 30. 16:41

szerk at hg dot hu

A „Művészek a békéért” elismeréssel az iraki származású brit építésznő is felkerült azok listájára, akik hírnevüket és befolyásukat arra használják fel, hogy népszerűsítsék az UNESCO-t, a világszervezet oktatással, tudományokkal és kultúrával foglalkozó szervezetét.

A „Művészek a békéért” elismeréssel az iraki származású brit építésznő is felkerült azok listájára, akik hírnevüket és befolyásukat arra használják fel, hogy népszerűsítsék az UNESCO-t, a világszervezet oktatással, tudományokkal és kultúrával foglalkozó szervezetét.

Zaha_hadid_blogkep20130602-27858-h3crgu.gallery

A díjat az építészeti Nobel-díjnak is nevezett Pritzker-díjat birtokló művész a hivatalos közlemény szerint „hozzájárult ahhoz, hogy az emberek felismerjék a kultúrák közötti párbeszéd fontosságát, elősegítse a színvonalas design és építészeti művek létrejöttét, emellett elkötelezett a Szervezet eszméi és céljai iránt”. A díjat e hét csütörtökön fogják átadni Párizsban.

Az 1950-ben Bagdadban született építésznő matematikát hallgatott a bejrúti Amerikai Egyetemen, majd Londonban tanult építészetet.Tervezett ruhákat, autókat, bútorokat, sőt, még egy háromkerekű, ZCarnak keresztelt autót is, azonban építészként a legismertebb és legkeresettebb sztárok egyike. Első nemzetközi sikere a Vitra megbízásából készített tűzoltóállomás volt, amelyet azóta nemzetközi jelentőségű épületek sora követett. 

Jelenleg is az ő tervei alapján épül a 2012-es londoni olimpia egyik központi létesítménye, az úszócsarnok. Glasgow városában készülő közlekedési múzeuma, illetve a Guggenheim megbízásából tervezett vilniusi épület ugyancsak komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Rómában nemrég adták át legújabb múzeumát, amelyet a kortárs művészeteknek szenteltek, és közel tíz éves procedúra után készült el - a kritikusok szerint Hadid legjobb korszakát idézve. Iraki származásának köszönhetően Hadid a megbízók szemében valóban egyfajta hidat képez a muszlim és a nyugati világ között: jelentős megbízásokat kapott például Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Jordániában, és egyike annak a kevés nyugati építésznek, akiket felkértek a Mekka modernizációs lehetőségeit feltáró csoport tagjának. Néhány évvel ezelőtt Budapesten is megfordult, amikor bemutatta az Orco megbízásából a Szervita térre készített tervét, amelynek megvalósulására azonban egyre kevesebb az esély. A hazai fiatal építészekre azonban a Hadid által képviselt algoritmusos tervezés nagy hatással van, nemrég a Műegyetem is tartott kurzust a Zaha Hadid Architects két munkatársa.

építészet, zaha hadid, unesco, díj, ensz, művészek a békéért Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317