Logomain

2010 legjobb felhőkarcolói

By Kovács Dániel 2010. június 24. 10:38

szerk at hg dot hu

A Burj Khalifa nem nagy meglepetés, és komoly esélyes az ősszel kiosztandó abszolút győztes címre is. <br/>

Idén is megválasztotta a glóbusz legjobb felhőkarcolóit az erre szakosodott világszervezet, a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CBTUH). A világ négy régióját képviselő kvartettből kerül majd ki ősszel az év legjobbja – talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy erre a címre a Közel-Kelet – Afrika régió győztesének, a januárban megnyitott Burj Khalifának van a legjobb esélye.

Magashaz_index20130602-27858-1rjt3td.gallery

A világrekorder Burj mellett azonban a három másik regionális győztes is figyelemre méltó: ezek az amerikai kontinens legjobbjának választott Bank of America Tower (New York), Ázsia-Ausztrálázsia képviseletében a rendhagyó nevű szingapúri The Pinnacle @ Duxton, valamint Európából a leeds-i Broadcasting Place (utóbbi nemrég a Royal Institute of British Architects ezévi díjazásán is nagy sikert aratott). A díjátadó októberben lesz a felhőkarcolóiról ismert Chicagóban; a végső győztes mellett két életműdíjat is átadnak a Kohn Pedersen Fox építésziroda egyik alapítójának, William Pedersennek, valamint Ysrael A. Seinuk építésznek – mindkettejük jelentős alkotásokat mondhat magáénak a toronyházak terén.

A futottak még kategória azt bizonyítja, hogy az építőiparra az elmúlt években jókora bélyeget nyomó válság ellenére születnek jelentős alkotások - az efeletti kellemes meglepetését még a zsűri is nyomatékosította. A díjakra esélyesek között a CBTUH nyilvánosságra hozta például a 450 méteres Nanjing Greenland Financial Center, a Moshe Safdie tervezte szingapúri Marina Bay Sands, a New York-i One Madison Park vagy a jellegzetes, hullámzó homlokzatú chicagói Aqua Tower nevét.

Bank of America Tower, New York. Megnyitó: 2010. május. Magasság: 366 méter
A Cook+Fox Architects tervei alapján épült székházat a Bank of America rendelte meg, és bár a válság miatt az átadó itt is csúszott egy kicsit, a torony számos tekintetből egyedülálló. A tervezés során minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntartható működésre, és az itt dolgozók védelmére. A toronyban keringő levegő 95%-ban szűrt, „kórházi tisztaságú”, a szintek nagy részén a természetes benapozásnak köszönhetően alig van szükség mesterséges világításra, és állandóan ellenőrzik a levegő minőségét is. A csúcstechnológiás üveg függönyfal és a saját, az épület energiaszükségletének 65%-át biztosító minierőmű is hozzájárul ahhoz, hogy az épületet a világ legzöldebb tornyaként emlegessék.

The Pinnacle @ Duxton, Szingapúr. Átadás: 2009 decembere. Magasság: 163 méter
A 2,5 hektáros területen elhelyezkedő komplexum a maga 1848 lakásával tipikusnak számít Szingapúrban. Ami az ARC Studio tervei szerint épült házban szokatlan, az a 26. és az 50. emeleten elhelyezett, a hét hasábot csíkként összekötő terasz. Ez a „Sky Garden” a lakóterek közösségi célú bővítményeként működik, játszótérrel, parkkal és szabadidős funkciókkal. Az összeköttetésnek köszönhetően a hét torony három, részben közös vízellátó rendszerrel működik; az így felszabadult tereket ugyancsak közösségi funkcióknak adták át.

Broadcasting Place, Leeds. Átadás: 2009 szeptembere. Magasság: 70 méter
A magassága ugyan a tizede sincs a Burj Dubai-énak, a nagy-britanniai Leeds új toronyháza azonban így is komoly sajtóvisszhangot váltott ki, elsősorban speciális homlokzatának köszönhetően. A torony és a hozzá kapcsoló, alacsonyabb szárnyak cor-ten acélburkolatot kaptak, amely meglepően erőteljes, szobrászi megjelenést kölcsönöz az épületnek. Ebben szerepet játszik a tagolt tömeg is, amelyet az optimális benapozottság érdekében alakítottak. Az elsősorban egyetemi helyiségeknek és irodáknak otthont adó torony tájolása lehetővé teszi a természetes fény használatát napközben, anélkül, hogy az épület túlmelegedne.

Burj Khalifa, Dubai. Megnyitó: 2010. január 4. Magasság: 828 méter
A Skidmore, Owings & Merrill tervezte tornyot világrekordernek ígérte a fejlesztő Emaar Properties, ám a végleges magasságot egészen a megnyitó napjáig titokban tartották. Akkor derült ki, hogy az előzetesen megszellőztetett 818 méterre még tízet ráhúztak, és hogy a szomszédos Abu-Dhabi államfőjének tiszteletére a Burj Khalifa nevet kapja a Burj Dubai helyett. Az előzmény nélküli toronygigász speciális építési technológiákat követelt, és magasságán kívül még számos rekordot mondhat magáénak. Y-ra emlékeztető alaprajza a lehető legnagyobb homlokzatfelületet kínálja. Felfelé emelkedve az egyes szárnyak visszalépcsőznek, de a köztes szakaszok magassága növekszik, így a torony sajátos, rakétára emlékeztető távlati képet nyújt. A szakmai kritika pozitívan fogadta az épületet, amely egyszerre hi-tech és idézi fel a klasszikus felhőkarcoló-építészet elemeit.

építészet, magazin, Kohn Pedersen Fox, burj dubai, bank of america tower, council on tall buildings and urban habitat, burj khalifa, 2010 legjobb felhőkarcolói, cbtuh, the pinnacle @ duxton, broadcasting place, william pedersen, ysrael a. seinuk, cook+fox architects, arc studio, skidmore, owings & merrill Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317