Logomain

Speer fia tervezheti a 2022-es vébé stadionjait

By Kovács Dániel 2010. június 21. 16:48

szerk at hg dot hu

Al_wakrah20130602-27858-12zjyim.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Wakrah stadion látványterve, Katar

Al_wakray_220130602-27858-bhlqxt.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Wakrah stadion látványterve, Katar

Al_khor20130602-27858-1yzp6jk.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Khor stadion látványterve, Katar

Al_shamal20130602-27858-teojpo.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Shamal stadion látványterve, Katar

Al_rayyan20130602-27858-6pjpr3.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Rayyan stadion látványterve, Katar

Al_gharafa20130602-27858-ia1bnz.gallery

Albert Speer & Partners: Az Al Gharafa stadion látványterve, Katar

Lenyűgöző stadiontervekkel pályázza meg a közel-keleti Katar a 2022-es foci világbajnokságot.

Lenyűgöző stadiontervekkel pályázza meg a közel-keleti Katar a 2022-es foci világbajnokságot. Az álmok papírra vetésében a miniállam Albert Speer építészirodáját hívta segítségül, aki a Harmadik Birodalom minisztereként és Hitler főépítészeként elhíresült, hasonló nevű mester legidősebb fia.

Az ifjabb Speer ugyanakkor saját jogán építész: első nemzetközi pályázatát 1964-ben nyerte meg, és több évtizede neves irodát működtet Frankfurtban. Az ő cége készítette többek közt a 2000-es hannoveri EXPO, vagy a 2008-as pekingi olimpia rendezési terveit, és részt vesznek a 2018-as téli olimpiára pályázó München terveinek készítésében is. A komoly urbanisztikai tapasztalatokkal rendelkező Speer legutóbb a Burj Dubai átadása kapcsán nyilatkozott a Spiegelnek, akkor Dubait egy csődtömegnek nyilvánította. E véleményét valószínűlge fenntartva a katari főváros, Doha számára meggyőző, bár meglehetősen futurisztikus terveket vázolt fel.

Ha a katari nevezés sikerrel jár, két meglévő stadiont kibővítenek és három teljesen újat emelnek – majd az alig másfél milliós ország a vébé után a hatalmas létesítmények jó részét visszabontaná. Egy másik komoly bökkenőt viszont már a tervek kiküszöbölnek. Mint közismert a 2016-os olimpiára pályázó Doha azért is eshetett ki az esélyesek köréből, mert a hőség miatt őszre halasztották volna a játékok rendezési idejét. A vébéstadionok élhetővé tételét viszont épp a nap energiájával oldanák meg: a garantáltan karbonkibocsátás-mentes technológia biztosítaná, hogy a stadionook hőmérséklete ne emelkedjék 27 Celcius fölé.

Katar saját méretéből is előnyt kovácsolna: az összes helyszín, beleértve a FIFA világkupa főhadiszállását is, egy órányi autóúton belül helyezkedne el. Így a rajongók egy nap akár több mérkőzésen is részt vehetnek. Ennek érdekében az ország egy 320 (!) kilométeres új metróhálózat építését is bevállalná a nyertes pályázattal.

A 45 120 férőhelyes, vadonatúj Al Wakrah stadion egy több épületből álló sportkomplexum része lesz, uszodával, élményfürdővel, és egy elmaradhatatlannak tűnő bevásárlóközponttal együtt.

Az Al Khor stadion formáját a tengeri csigák ihlették. A Katar északkeleti részén elhelyezkedő épület 45 330 rajongót tud majd befogadni, akik közül néhány szerencsés a tető felett akár a tengerpartban és a Perzsa-öbölben is gyönyörködhet majd.

A szintén újonnan épülő Al Shamal stadion 45 120 férőhelyes kapacitással számol, amelyet a játékok után 25 500-ra csökkentenek. Az épület alakját a hagyományos helyi halászcsónakok ihlették. Ide akár vízi úton is érkezhetnek majd a látogatók, illetve a Bahrainból Katarba vezető hídon.

Meglévő épület bővítésével készülne az Al Rayyan stadion, a 21 280 férőhelyes kapacitást 44 740-re bővítve. A speciális médiahomlokzat hírek és meccseredmények kivetítőjeként szolgálhat majd.

Hasonlóképp bővül az Al Gharafa stadion, amelyhez ugyancsak előregyártott elemeket használnak majd fel. A színes szalagokból font homlokzat a nemzetek különbözőségét és barátságát szimbolizálja.

A FIFA 2010 decemberében hoz döntést a 2022-es játékok helyszínéről. Doha pozícióját erősítheti, hogy az ország meggyőző pályázattal készült a 2016-os, végül Riónak ítélt olimpiára, és a foci világkupát még sosem rendezték közel-keleti országban.

építészet, sportlétesítmény, katar, doha, stadion, közel-kelet, terv, albert speer, fifa, 2022 Icon_print

Albert Speer & Partners: Az Al Wakrah stadion látványterve, Katar

Albert Speer & Partners: Az Al Wakrah stadion látványterve, Katar

Albert Speer & Partners: Az Al Khor stadion látványterve, Katar

Albert Speer & Partners: Az Al Shamal stadion látványterve, Katar

Albert Speer & Partners: Az Al Rayyan stadion látványterve, Katar

Albert Speer & Partners: Az Al Gharafa stadion látványterve, Katar

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317