Logomain

Milyen lett, milyen lesz a Corvin Sétány?

By Papp Géza 2010. június 15. 10:13

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Corvin120130602-27858-1mwgeun.gallery

A Corvin Sétányon

Corvin320130602-27858-1d26um1.gallery

A Corvin Sétányon

Corvin420130602-27858-qj75dq.gallery

A Corvin Sétányon

Corvin_index20130602-27858-mf5cry.gallery

A Corvin Sétányon index

A Kortárs Építészeti Központ Tálalóján legutóbb a Corvin Sétány került terítékre. Tényleg: mi is épül itt, a Józsefvárosban? <br/>

A Kortárs Építészeti Központ "Tálaló" című rendezvényének legutóbbi beszélgetésén a Corvin Sétány került terítékre. Beszámolónk kapcsán mi is feltesszük a kérdést: mi épül itt, a Józsefvárosban?

A Corvin mozi háta mögött kezdődő, és nagyjából a Szigony utcáig tartó terület évtizedeken át a leginkább lerobbantak közé számított Budapest belső területei közül. A zömében a húszas években emelt házakat soha fel nem újította senki. Sokszor tíznél is több lakó zsúfolódott össze 20-30 négyzetméteres, komfort nélküli lakásokban, amelyek többségében fürdőszoba és vécé sem volt. A bérbeadandó üzlethelyiségek sokszor még ingyen sem kellettek senkinek. Ilyen döbbenetes állapotok uralkodtak, amikor a kerületi önkormányzat 2000 körül belevágott a terület rendezésébe.

A hatvanas években volt egy bátortalan kísérlet a rehabilitációra: akkor a régi házak helyére panel lakótelepet álmodtak, ám ebből végül csak a Práter utca - Szigony utca környékének néhány panelháza valósult meg. Szerencsénkre, mondhatnánk ezen házak mai állapotát nézve. A korábbiak meghagyása sem jelentett azonban megoldást, így a lakások tulajdonjogát nagyobbrészt birtokló önkormányzat drasztikus lépésre szánta el magát. Több mint ezer lakást bontottak le a területen az elmúlt években. Helyükre új tömbök épülnek, az első ütemet lényegében már be is fejezték. A Corvin mozi felőli részre irodaházak és egy hosszú, üvegtetővel fedett és a Vajdahunyad utcát kettémetsző bevásárlóutca került.

Ha ezen végigsétálunk - ma még csak képzeletben, de néhány hónap múlva már akár a valóságban is -, a túlsó kijáraton kiérve már a lakóházak kezdődnek a szélesre nyíló út két oldalán. Itt lesz a „névadó" sétány: első szakasza már el is készült. A következőkben tovább haladnak kifelé: a második ütemben a sétány és újabb lakóházak épülnek, a harmadik ütemben pedig a sétány Szigony utcai lezárásaként tudományos-oktatási Tudásközpont épülhet majd fel, a Klinikák körüli oktatási-egészségügyi városrészhez kapcsolódóan. A 22 hektáros területű, teljes Corvin Sétány projekt 2800 új lakást, 150000 nm új irodát és 10000 négyzetméternyi új közterületet foglal magába.

Alföldy György, az önkormányzat által létrehozott Rév8 Zrt. vezérigazgatója a beszélgetésen kifejtette, hogy a projekt beindításakor először a célokat rögzítették, az alábbiak szerint:
-gazdasági célok: az ingatlanpiac feltámasztása a területen, és az önkormányzati tulajdonú lakások állományának javítása
-társadalmi célok: jobb lakáskörülmények teremtése, illetve áttekinthető, fair eljárás mindenkivel
-környezeti célok: a közterületek rehabilitációja, a sétányon jelentősebb városi zöldfelület létesítése.

A megvalósítás kezdeti nehézségét az adta, hogy szinte lehetetlen volt megfelelő befektetőt találni a projekthez. A lakáspiac alig létezett, üzlethelyiséget még ingyen se akart bérelni senki. A projekthez nem befektetőket kellett versenyeztetni, hanem befektetőt kellett találni. Egy sikertelen próbálkozás után 2004-ben került a Futurealhoz került a beruházás; onnantól beindultak a dolgok. A Rév8 intézte a lakók kiköltöztetését, a Futureal vezette az új beruházást. Nem felsőkategóriás házakat terveztek ide: a hangsúly a realitáson, a megvalósíthatóságon volt. A recept bevált: a lakások értékesítője, a Cordia adta el 2006-2008-ban a legtöbb lakást Budapesten. Mára elkészült a Premier Ház, a Fontana Ház, a Cordia Art Residence és a Cordia City Garden (lakóházak), a Corvin Irodák I., és már készül a Corvin Irodák II. és a Corvin Atrium néven futó bevásárlóudvar is.

A projekt befektetői oldalról összességében sikeresnek mondható. Kétségtelen eredmény a lakóközösség feljavítása, a kereskedelem újbóli beindítása, a rossz épületállomány cseréje. Ugyanakkor vitatott, hogy mindez nevezhető-e rehabilitációnak. Koszorú Lajos városépítész szerint - aki a projekt kezdeti stádiumában vett részt, ez csupán egy ingatlanpiaci beruházás volt – a megvalósult eredményt ugyanakkor nem bírálja. Kis Péter, a nemzetközi sikert aratott Práter utcai önkormányzati bérház tervezője szerint viszont ez is nevezhető rehabilitációnak. Kritika érte a Vajdahunyad utca kettévágását is - ilyesmire tényleg nem akadt eddig példa. A beruházók azzal érveltek a kétségkívül furcsa megoldás mellett, hogy a cél amúgy is a forgalomcsillapítás a környező utcákban.

Ide kapcsolható az is, hogy a közlekedés problémáit enyhíthetné a kevésbé intenzív beépítés. Az új házak sokszor több emeletnyit magasodnak a szomszédos házak fölé, ami furcsa kémény-magasításokban (is) manifesztálódik. Futó Péter, a Futureal igazgatója erre úgy válaszolt: egyrészt így is a főváros által előírt beépítési szintmutatók alatt maradtak, másrészt pedig az államnak amúgy is a minél több lakás felépítése a gazdaságpolitikai célja.

Mivel az Atrium üzletei még nem készültek el, nem tudhatjuk, hogy mennyire lesznek sikeresek. Az Atrium szerepe a tervezők szerint az, hogy a Corvin mozi felől a sétány felé „behúzzák" a tömegeket. A projekt egyik hiányossága ugyanis az, hogy egyik főútvonalra (József körút, Üllői út, Baross utca) sem ér ki, egyikükről sem látható közvetlenül. Így a kritikusok szerint előfordulhat, hogy a tömegek meg is rekednek az üzleteknél, így a sétány gyakorlatilag már kihalt marad. Ezen nyilván segíthet a projekt továbbépítése, és a bevásárlóközpont átriumának 24 órás kötelező nyitva tartása is.

Végül kritika érte a Corvin Sétány indítását is. A Corvin mozi háta mögül kezdeni egy sétányt körülbelül olyan hibás, mint ahogy az Andrássy út is - Karinthy szerint - a Hősök terénél kezdődik, és egy kalapboltnál ér véget. Talán a sétány külső lezárása már sikeresebb városépítészeti megoldást fog tudni felmutatni. A kérdések zömére a választ a következő évek adhatják majd meg, hiszen a projekt még évekig - előreláthatólag 2015-ig - eltart. Így van időnk elmélkedni azon: milyen lett, milyen lesz a Corvin Sétány?

A Kortárs Építészeti Központ Tálaló-programsorozatában az évad utolsó eseménye ma, június 15-én este lesz az Iparművészeti Múzeumban. A téma Pécs EKF-éve, a meghívott beszélgetőpartnerek: Gauder Péter, a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. ügyvezetője; Horváth András, a Dél-Dunántúli Építészkamara elnöke; Merza Péter fejlesztési igazgató, Pécs2010 Menedzsment Központ; Nagy Csaba, Pécs MJV alpolgármestere; Somlyódy Nóra újságíró, a Pécs2010-ről szeptemberben megjelenő könyv szerzője.

magazin, kis péter, budapest, papp géza, kék, magyarország, corvin sétány, tálaló, koszorú lajos, 8. kerület, futó péter Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317