Logomain

Budapest kovácsolná Európa déli tengelyét

By Kovács Dániel 2010. június 9. 17:04

szerk at hg dot hu

A magyar főváros is jelen van a mediterrán régió legfontosabb ingatlan szakvásárán. Gauder Pétert kérdeztük a helyszínről. <br/>

Milánóban a napokban tartják a mediterrán térség legrangosabb ingatlan szakvásárát, az EIRE-t. Bár a magyar főváros az elmúlt hónapok időjárása alapján nem sorolható ehhez a térséghez, a fejlesztői-befektetői piac meghatározó eseményén Budapest is képviseli magát. A magyar standon a Studio Metropolitana az ITD Hungary ügynökséggel közösen a Lisszabontól Kijevig húzódó, úgynevezett "5-ös korridor" területi együttműködéshez keres nemzetközi partnereket. Az első benyomásokról Gauder Péter ügyvezető számol be a helyszínről.

Milano_eire_sm20130602-27858-k2f1cb.gallery

- Bár még csak az első nap telt el az EIRE-n, biztosan kialakult az első kép Önben.

A szakvásár a megszokott magas minőségen fut, sok kiállítóval és látogatóval. Mintha az egyes városkiállítók, például Torino, nagyobb területeket foglalnának el, mint tavaly. A magyar stand kifejezetten jól helyezkedik el a kiállításon.

A tavalyi évhez képest idén lényegesen több tervező, tanácsadó és főleg menedzsment cég állít ki, némelyek közülük pedig meglepően nagy méretben integrálják mindhárom szakterületet. A városfejlesztési stratégiák elterjedésének köszönhetően Dél-Amerikából és Észak-Afrikából is vannak komoly kiállítók és projektek.

- Milyen trendek rajzolódnak ki az idei ingatlanpiaci szakvásáron?

Látni lehet, hogy a milánói vásáron elsősorban szabadidő projektek jelennek meg, nem lanyhul a kereslet a szabadidő ingatlanok iránt úgy, mint kikötők és hotelek. A kereskedelmi ingatlanok is úgy tűnik, hogy a továbbiakban rövidtávon is rentábilisak lehetnek. Ami különösen feltűnő az az, hogy a befektetők formájában a pénz maga is megjelent a vásáron, hogy értékesítse önmagát. Ma már nemcsak az ingatlanosok keresik a pénzt, hanem a pénz is keresi az ingatlanosokat.

- A nagyvárosok megjelenésére mi a jellemző idén?

A nagyvárosok szinte mindegyike kidolgozta nagyobb, városi koncepcióját, azaz a metropolisz térségére vonatkozó fejlesztési koncepcióját, és ehhez illeszkedően jelölte ki a projektek helyszíneit, jól definiált infrastruktúrájukat, amelyek építése folyamatban van, továbbá ingatlanfejlesztési projektekkel is promotálják magukat. Torino büszke a 2-es metróvonalára, amelyet nemcsak egy infrastrukturális projektként kezel, hanem városfejlesztési lehetőségként is. Ezt teljesen világosan, egy óriási standon a gazdasági kamarával és a piemonti tartománnyal közösen állítja ki.

- Mit kínál a magyar stand a 2010-es EIRE-n?

A magyar stand idei fő üzenete az 5-ös korridor menti együttműködés, amelynek kapcsán több olasz szervezet is ajánlatott tett, hogy saját hálózatán belül is promotálja az 5-ös korridort, illetve szakértelmével támogatja ennek megvalósítását, illetve konkretizálását. Elsősorban a velenceiek, a Pó-síkságiak és a torinóiak jelentek meg a standunkon az 5-ös korridor iránt érdeklődve, valamint a komoly érdeklődők között találhatóak a szlovének és a New York-i székhelyű World Trade Center hálózat. Továbbá az ISCOM csoport is, mely a kis boltoknak nyújt tapasztalatokat a közterek megújításával kapcsolatban.

- Kifejtené bővebben az 5-ös korridor menti együttműködés célját?

Az 5-ös korridor nem egyszerű infrastrukturális projekt, hanem olyan, Lisszabonból a mediterrán térségen, és így az észak-olaszországi térségen is keresztül Kijevbe tartó fő kelet-nyugati kapcsolat tengely, amely mentén, illetve arra szervezhetően létrejöhet egy gazdasági, kulturális, turisztikai, stb. identitások sorozatából álló, európai transznacionális együttműködés. Ez egyrészt hasonlít a dunai együttműködéshez, másrészt pedig Magyarországot és ezen belül Budapestet hozza helyzetbe, lévén, hogy a Balaton térsége és Budapest metropolisz térsége Miskolcon keresztül éri el a nagy potenciállal rendelkező keleti, orosz-ukrán piacokat. Ennek a programnak a kezdeményezője Budapest és a Studio Metropolitana, mely tavaly kezdődött a Milánóval való együttműködés apropóján, valamint a Szlovéniában, Mariborban tartott múlt évi előkészítő nemzetközi workshopra alapozva. Projektvezetője Szabó Tünde, a Studio Metropolitana munkatársa. Neki is és a jelen interaktív kiállításnak és szakmai konferenciának is az a célja, hogy meg lehessen határozni a potenciális közreműködők körét, és azt a folyamatot, amelyen keresztül ez a nagy jelentőségű és hosszútávra tekintő kezdeményezés eléri a Duna stratégiával megegyező lehetőségeket.

- Milyen trendek szűrhetők le az idei milánói szakvásárról?

Az, hogy egy időben kell rövidtávú, reális, kézzel fogható projekteket megmutatni nem csak, hogy nem zárja ki, hanem feltételezi is, hogy a városok és régiók hosszú távú fejlesztési elképzeléseiket kidolgozzák és összehangolják. Harmadik nemzetközi ingatlankiállítási tapasztalataim alapján idén talán az a legérdekesebb tanulság, hogy a befektetők egyre inkább a nagy programokat keresik finanszírozásuk tárgyául, mintsem a kisebb projekteket. Különösen, ha ezek jól kiszámíthatóak és komoly legitimációval bírnak, valamint jól kommunikálhatóak, mint Milánó, Torinó, vagy Velence programjai.

Forrás: Studio Metropolitana

építészet, ingatlan, budapest, milánó, studio metropolitana, európa, milano, gauder péter, eire, 5-ös korridor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317