Logomain

Az ország legnagyobb lakóházában jártunk

By Papp Géza 2010. június 4. 14:24

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Av420130602-27858-dtx4fy.gallery

Óbudai Faluház

Becsiu120130602-27858-cws0ln.gallery

Óbudai Faluház

Florianter-20100226-2120130602-27858-1b7wqg1.gallery

Óbudai Faluház

Mo320130602-27858-6hh09h.gallery

Óbudai Faluház

Obudaifaluhaz-20100521-1120130602-27858-kzqjay.gallery

Óbudai Faluház

Úgy háromezren lakják az ország legnagyobb lakóházát, ami tizenöt házszámon át húzódik a Flórián tér egyik oldalán.

Úgy háromezren lakják az ország legnagyobb lakóházát, ami tizenöt házszámon át, 338 méter hosszan húzódik a Flórián tér egyik oldalán. Az óbudai "Faluház"-ban jártunk az Urbitális! programján.

Az óbudai lakótelep 1968 és 1975 között épült ki. A fejlődést az Árpád híd két oldalán egyre inkább tengellyé fejlődő két főútvonal (a pesti oldalon a Váci út, a budai oldalon a Szentendrei út) mentén a régi gyárak és a kis lakóházak helyén felhúzott panel lakótelepek jelentették. Ennek eredményeképpen ma Óbuda 120 ezres lakosságának kétharmada él panelben. 

A Flórián tér nagyméretű parkja "ideiglenesen állomásozik" a téren immár négy évtizede: eredetileg itt épült volna fel a bölcsödét, iskolát, üzleteket magába foglaló szolgáltatási központ, ám a beruházásokból végül csak a Flórián Áruház megépítéséig jutottak, a többi elmaradt. (Az óbudai piac mai épületei is csak a 80-as évek közepén épültek meg.) A 1970-re megépült Faluház óriási homlokzata így jól látható maradt, ma is a tér meghatározó eleme. Már építésekor megkapta "becenevét", ezzel utalva a 886 lakás lakóállományára, ami Hévíz lakosságával közel megegyező nagyságú.

Az idén befejeződött felújítás egy EU-s pályázattal indult. A Concerto II-es program célja a felújítás során elérhető energiatakarékosság és a CO2 kibocsátás csökkentése volt. Óbuda Amsterdam-Nord és Szófia Oborishte kerületével közösen STACCATO néven pályázott. Először az egész óbudai lakótelepre nyújtották be a pályázatot, később ez finomodott, a kiválasztott épület pedig a Faluház lett - ez ugyanis egyedül képes volt "hozni" a pályázatban felvállalt lakásmennyiséget. Az EU-tól 1 millió euró támogatás érkezett, e mellé az állami panelprogramban is pályáztak. Utóbbit 2007-ben nem írták ki, így csak 2008-ban pályázhatták meg. 2008 őszére kiderült: nyertek, megvan ez a forrás is. A harmadik komponens a lakóközösség által felvett hitel volt. 2008 nyarán az Öko-Planet Kft. lakógyűlésen győzte meg a lakókat: megéri pályázni, végigcsinálni, hisz az EU-s és az állami forrásoknak köszönhetően a felvett hitel törlesztőrészleténél többet lehet a rezsin megtakarítani, azaz már az első évtől kezdve pozitív a szaldó a lakók számláiban. (A Panel Plusz program utódjában, a Zöld Beruházás Programban a költségek 40 százalékát az önkormányzat, egyharmadát az állam állta, a lakókra így a költségek 27 százaléka maradt.) A lakók 82 százalékos többséggel szavazták meg a felújítást. 2009 elején már a kivitelezést is megpályáztatták, bár a minisztérium késlekedve, csak júniusban adott pozitív választ. 

Faluház mintaprojekt

Az előrelátásnak köszönhetően azonnal elindulhatott a munka, amit az obuda.hu weboldalon online is lehetett követni. Ez is fontos eleme volt a beruházásnak, az EU programjában ugyanis nem csak az épület felújítását kellett vállalni, hanem azt is, hogy az eredményeket közzéteszik, kommunikálják. Természetesen az eddig nem sok felújított panellel rendelkező 3. kerületi önkormányzat is sokat tanulhatott a projektből, amit szeretnének tovább is vinni. Tennivaló akad is bőven Óbudától Kaszásdűlőn át Békásmegyerig. Az önkormányzatra több szerep is jut egy hasonló programban: részt vesz a pályázatokban, szakmai tanácsadással segíti a pályázást és a kivitelezést, koordinálja a különböző házak esztétikai kialakítását az egységes városkép érdekében, és hatóságként is fellép.

Prezentáció a felújításról

A nagyszabású projekt megvalósítását Urbancsok Attila, az Öko-Planet műszaki igazgatója mutatta be. Számukra a legfontosabb elérendő célok a költségek csökkentése, az energiatakarékos üzemeltetés, a megújuló energiák bevezetése volt, belátható megtérülési idő mellett. Hőszivattyú telepítését azért kellett elvetni, mert a ház telke csupán a ház alaprajzáig terjed, így nincs hely a telepítéshez. Van viszont a háznak a földszint felett egy gépészeti szintje, és van óriási tetőfelülete, amit a tizedik emelet felett már semmilyen épület vagy növényzet nem árnyékol. Így remek lehetőség nyílt napkollektorok telepítésére. Az Öko-Planet korábban Miskolcon már megvalósított egy hasonló, de kisebb méretezésű projektet - ennek volt köszönhető, hogy a napkollektorok telepítése bekerült az állami panelfelújítási programba. A Faluház tetejére 125 darab napkollektort telepítettek 1515 négyzetméternyi felülettel, összesen 106,84 kW teljesítménnyel. Ezzel 1128,4 Mwh távfűtési energia és 243739,12 kg szén-dioxid kibocsátás takarítható meg a számítások szerint. Ami a lakók számára a lényeg volt: a rezsijük jelentősen csökkent. Számukra mindössze három év alatt térül meg a beruházás, ami nagy szó, hiszen a családi házaknál ez jellemzően 15-20 év szokott lenni. A tetőn a paneleket természetesen dél felé tájolták. A szél számára szabadon bejárható a tető, így a magyar szabvány szerinti 144 km/h-s szél helyett 155-ösre méretezték a tartóállványzatot. A lábakat nem csavarozták, hanem hegesztették, így a szél által keltett rázkódás nem lazíthat ki csavarokat az összesen 5,6 tonna súlyú állványzatból. 

A házban három helyen megy le egy-egy ág a lent elhelyezett tartályok felé. Ezek meleg vize úgy van összekötve a távhős rendszerrel, hogy amíg a kollektorok elég forró vizet tudnak előállítani, addig csak az a rendszer üzemeljen, egyébként pedig a kollektorok által előmelegített vizet melegítse tovább a Főtáv rendszere. Az új tartályok elhelyezéséhez a 8-10 méter mélyre lefúrt cölöpökön álló ház földszinti alapozását is meg kellett újítani, hogy az elbírja a megnagyobbodott terhelést. A rendszer működése online is nyomon követhető az Öko-Planet honlapján. A homlokzat és a tető 10 cm vastag hőszigetelést kapott. 1800 nyílászárót cseréltek korszerűbb 5 kamrásakra. Korábban tizenegy féle fűtési rendszert építettek ki az épületben - 1970-ben ez a Műegyetem kísérlete volt, melynek során azt vizsgálták, hogy melyik a legjobb fűtési rendszer. Most a fűtési rendszerek egységesítése is megtörtént. A Főtáv új hőközpontot telepített, a radiátorokat egyénileg szabályozhatókra cserélték. A jövőben a szellőztetést is szeretnék megújítani. A jelenlegi 370 W-os motorokat cserélnék le megújuló energiával működtetett 15 W-os motorokra, amivel ismét csak óriási, akár 80 százalékos energiamegtakarítást el lehetne elérni biztonságosabb üzem elérése mellett.

A kerület legnagyobb festővászna

Óbuda főépítésze, Sípos Gábor elmondása szerint már többféle terv is készült a kerületi lakótelepek homlokzatainak színezésére. Tari Gábor a Műegyetem Rajzi és Formaismereti Tanszékén készített színtervet a lakótelepekre. Ő művészként úgy tekintett a homlokzatokra, mint óriási festővásznakra, többféle színezési tervet is kidolgozva a békásmegyeri lakótelepre. Fontos az is, hogy a lakók is választási lehetőséget kapjanak, a terveket ezért is kell több variációban elkészíteni. A Vörösvári úton húzódó "cikk-cakk ház" épületére a Zoom Design készített sokszor meghökkentő terveket. De tervezési feladatként a BME hallgatói is álmodozhattak már a házak új ruháiról. 

A Faluház esetén a régi Óbuda egyik jelképe, a kék szőlő (és a szőlő levelei) jelentette a kiindulási pontot. Innen erednek a ház kékes-zöldes színei. A szigetelés felhelyezésével elvileg eltüntethető lett volna a vasbeton lapok fugáinak rasztere, itt azonban kivételt tettek: a rácsozat meghagyásával ugyanis sokkal könnyebben és gyorsabban lehetett kivitelezni a homlokzat felújítását. A lábazatokra először egy különböző narancs-vörös színekből álló festés került volna, ám a lakók határozottan kérték: egyféle szín legyen a lábazatokon és a ház aljában. Ennek nagyon prózai oka volt: a graffitiket már másnap lefestik, ezzel ugyanis hatékonyan lehet küzdeni a firkálás ellen. Ehhez viszont egyféle színárnyalat kell mindenhol.

A felújítás webkamerás képei 2 percbe sűrítve

A beruházás során EU-s előírás volt a projekt kommunikációja. A projektről sokat cikkezett az online és a hagyományos média is, készült róla Index videó, bemutatták a Szólás Szabadságában és a Prizma c. műsorban is, hogy csak néhány példát említsünk. A cél, hogy minél többen szerezhessenek információt a felújítás hogyanjáról, és így minél többen tudjanak belevágni hasonló beruházásokba. 2010 februárjában még az azerbajdzsáni nagykövet is meglátogatta az épületet. Idén még a legjobb öt európai Fenntartható Energia Díjra jelölt épület közé is bekerült a Faluház. A ház mögött elnézve, a Vörösvári úton már látszik az állványzat a következőnek felújított óbudai házon. A fejlődés nem áll meg!

szigetelés, homlokzat, fűtés, fűtéskorszerűsítés, hőszigetelés, papp géza, hőszivattyú, óbuda, panel, panelfelújítás, flórián tér, faluház, zöld beruházási program, sípos gábor, concerto II. program, staccato, öko-planet kft, zbr, tari gábor, műegyetem rajzi és formaismereti tanszék, zoom design, fűtéskorszerüsítés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317