Logomain

Butikhotel a pesti Broadwayn

By Ongrádi Melinda 2010. június 4. 10:27

szerk at hg dot hu

Nagymezo_latvanyterv_120130602-27858-ur0wnm.gallery

Soho Hotel Nagymező utca Studio 100 Kft.

Nagymezo_latvanyterv_220130602-27858-1s0msmj.gallery

Soho Hotel Nagymező utca Studio 100 Kft.

Nagymezo_homlokzatok20130602-27858-8sihso.gallery

Soho Hotel Nagymező utca homlokzatok Studio 100 Kft.

Nagymezo_nezetek20130602-27858-16glxqv.gallery

Soho Hotel Nagymező utca Studio 100 Kft.

Butikhotel_220130602-27858-1p5o1s0.gallery

butikhotel hírlevél

A Clark Ádám téri Aranyfog tervezői ezúttal a Nagymező utcába álmodtak kortárs butikhotelt.

Újabb szállodával gazdagodhat Budapest: ezúttal a terézvárosi Nagymező és Ó utca sarkán épülne fel a 130 szobás hotel, amelynek tervezői (Szász László, Hajnády Erzsébet, Pál Anna, Mórocz Balázs és Vannay Miklós) a Clark Ádám térre szánt, Aranyfog névre keresztelt hotelkoncepciót is jegyzik. A befektető a Rockwood Kft., a honlapján igényes butikhotelként beharangozott Soho Hotel tervei jelenleg az engedélyezés fázisában vannak.

A tervek több fordulóban a Tervtanácsot is megjárták, ahol azokat (miután az építészek nagyrészt megfogadták az elhangzott véleményeket) engedélyezésre javasolták.

Az új szálloda azt a napjainkban nagyon is aktuális kérdést feszegeti, hogy miként lehet a 19. századi bérházak által meghatározott környezetbe friss, kortárs építészeti elemeket integrálni. Az épületen tulajdonképpen az egész környék ellentmondásossága visszaköszön: omladozó régi bérházak között virul a pesti Broadway, a közelben az Andrássy út csillogó-villogó üzletei és éttermei, az elegáns turisták és a pesti színházak világa.

A létesítmény két telek összevonásával jönne létre, az építkezéshez a Nagymező utca 38. szám alatti házat részben elbontanák, csak az utcai traktus maradna meg. A bontást a régi épület (amely egyébként nem áll műemléki védelem alatt) rossz műszaki állapotával indokolták, a homlokzat megtartását annak városképi jelentősége indokolta. Szintén bontanák az Ó utca 28. számú házat, illetve részben a 30-32. szám alatti földszintes ingatlant.

A Nagymező utcai homlokzaton a régi és az új épület között egy passzázs nyílna meg, amely a szálloda és az étterem bejáratát is adná. Utóbbi ugyanakkor a Nagymező utca és a szálloda hallja felől is megközelíthető lenne.

Az új építésű homlokzatokat a 60x60 centiméteres nyílásraszter határozza meg. Ez a rend a régi ház megmaradó utcai fala fölé emelt szakaszon is visszaköszön, itt azonban mázas kerámiabetétek váltakoznak az üvegelemekkel. Az új és régi így erős kontrasztot alkotva jelenik meg, amit tovább erősít, hogy a megmaradó történeti homlokzat egységes szürke színt kap, nem lesznek rajta kiemelve a tagozatok. E fölé a szürke kulissza fölé magasodik a színes, mai logikával megjelenített felépítmény.

Az épület hét emeletes lesz, további három pinceszinttel; utóbbiakban parkolók kapnak helyet, ahová autólifttel lehet majd lejutni. A pincébe kerülnek még gépészeti helyiségek, hulladéktároló és egyéb kiszolgáló helyiségek. A szálloda főbejárata az Ó utcáról nyílik, de a lobby és az étterem a szintén az Ó utcáról nyitott passzázsról is megközelíthető. Ez utóbbi egyébként nyitva lesz a nagyközönség előtt is, sőt, a szomszédos ház átalakítása után átnyúlik majd a Zichy utcáig. Az étterem is igyekszik becsalogatni a nagyközönséget, erre utal, hogy közvetlenül a Nagymező és az Ó utca felől is elérhető. A földszinten ezenkívül kialakítottak még irodákat és tárgyalót, illetve a belső udvarra nyíló, mozgáskorlátozottaknak szánt lakóegységek. Az emeleteken szállodai szobák, a „régi” szárnyban lakosztályok, illetve a tetőtérben egy „reggeliztető bár” is helyet kaptak. A monolit vasbeton pillérvázas épület az új szárnyban vasbeton fallal, a régiben a megmaradó falazattal, illetve a régi homlokzat fölé nyúló acélszerkezettel készül. A belső udvar felé viszont a kis utcai nyílásméretekkel szemben földig nyúló ablakokkal nyílnának meg a szobák.

A belső terek részleteit a későbbi belsőépítészeti tervezés során alakítják k; a monolit terrazzo padlóburkolat, a színben ahhoz igazodó festett fal és az egyéb belsőépítészeti elemek igyekeznek a fiatalos, kortárs, igényes butikhotel-képet erősíteni.

Az ehhez hasonló beépítési helyzet, a régi és új integrálásnak problémája mindig vitákat vált ki. Az azonban nem kérdés, hogy a történelmi városrészeknek is szükségük van megújulásra, arra, hogy az új funkciók, megváltozott igények mai létesítményekben kapjanak helyet. Az új butikhotel vállalható és átgondoltnak látszó megközelítést mutat fel az ehhez hasonló szituációk kezelésére, és friss formákat visz a historizáló, polgári világ hangulatát idéző terézvárosi környezetbe.

magazin, budapest, terézváros, VI. kerület, butikhotel, nagymező utca, soho hotel, ó utca, studio 100 kft., szász lászló, hajnády erzsébet, pál anna, mórocz balázs, vannay miklós Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317