Logomain

Hol tart ma a brit építészet?

By Kovács Dániel 2010. június 3. 10:01

szerk at hg dot hu

Cikkep20130602-27858-1sknter.gallery

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music cikkép

1_60threadneedlestreet_london_ericparryarchitects_c_timothysoar20130602-27858-1ijm246.gallery

RIBA-díj 2010: 60 Threadneedle Street, London

1_ashmoleanmuseum_oxford_rickmatherarchitectsandymatthews20130602-27858-1snym2e.gallery

RIBA-díj 2010: Az Ashmolean Museum bővítése, Oxford

1_broadcastingplace_leeds_feildencleggbradleystudioscloud920130602-27858-k8iqml.gallery

RIBA-díj 2010: Broadcasting Place, Leeds

1_creativebusinessunits_aberystwyth_heatherwickstudio_c_edmundsumner20130602-27858-1euf9hr.gallery

RIBA-díj 2010: Creative Business Units, Aberystwyth

1_infinitybridge_teesdale_spenceassociates_c_morleyvonsteinburg20130602-27858-15y173a.gallery

RIBA-díj 2010: Infinity Bridge, Teesdale

1_newhorizonyouthcentre_adamkhanarchitects_c_davidgrandorge20130602-27858-1q4v0ax.gallery

RIBA-díj 2010: New Horizon Youth Centre, London

1_nottinghamcontemporary_carusostjohnarchitects_c_helenebinet20130602-27858-9k07j5.gallery

Caruso St John: Nottingham Contemporary, Nottingham

1_regentsplacepavilion_london_carmodygroarke_c_gautierdeblonde20130602-27858-1yv3ouj.gallery

RIBA-díj 2010: Regent’s Place Pavilion, London

1_snowdonsummit_wales_rayholearchitects_c_aneurinphillips20130602-27858-ni0lxz.gallery

RIBA-díj 2010: Snowdon Summit, Wales

1_medievalandrenaissancegalleriesva_mumaandjulianharrap_c_alanwilliams20130602-27858-lbi1ao.gallery

RIBA-díj 2010: A Victoria & Albert Museum középkori és reneszánsz kiállításai, London

Brit_epiteszet_hirlevel20130602-27858-1bufl6p.gallery

brit építészet hírlevél

A Royal Institute of British Architects 2010-es díjazottjai jó áttekintést adnak a szigetország építészetének helyzetéről.

A Royal Institute of British Architects (RIBA) nemrég közzétette 2010-es díjazottjainak sorát: 93 belföldi és kilenc külhoni épületet ismertek el. A RIBA elismerései nem csak azért érdemelnek figyelmet, mert odaítélőjük Európa legnagyobb presztízsű építészeti intézményei közé tartozik, hanem azért is, mert a díjazottak széles skálája jól leképezi, hol is tart ma a brit építészet. Márpedig a boldog Britannia ma is Európa első számú építészexportőre - és nehogy azt higgyük, hogy csak a nyelv miatt.

Igaz: a kilencvenes években a skandináv országok és Hollandia az innováció tekintetében kétségtelenül elhódították a pálmát a „fontolva haladás” mintaképéül szolgáló Britanniától. Az elmúlt évtizedben feltűnt és immár világszerte ismert fiatal tehetségek azonban, mint Thomas Heatherwick, David Adjaye vagy Ken Shuttleworth, bizonyítják, hogy él a hatvanas évek avantgárdjának öröksége, és hogy a lassan kiöregedő nagy nevekkel nem vész ki a fantázia a brit építészetből. Az egyedi életművet építgető fiatal sztárok mellett a biztos minőséget hozó, közepes méretű irodák pedig megteremtik azt a hátteret, amire a minőségi építészpolitika kialakításához és persze a közönség hathatós vélemény- és ízlésformálásához szükség van. 

A RIBA nagyszámú idei díjazottja nemcsak helyzetképet ad, hanem az ország gazdaságának erejét is bizonyítja - húzta alá a szervezet elnöke, Ruth Reed a díjátadón. Az, hogy az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb válságának közepén 17 oktatási épület, galériák, közterek, és persze már a 2012-es londoni olimpia egyes létesítményei is szerepelnek a listán, egyértelműen jelzi: a brit építészet, köszöni szépen, jól van. A skála ráadásul funkcionálisan is széles. Ha csak azokat a házakat nézzük, amelyeket az elmúlt évben a hg.hu-n is bemutattunk, van itt általános iskola (Clapham Manor Primary School), helyreállított műemlék (a londoni Whitechapel Gallery), egyházi közösségi központ (az Üdvhadsereg chelmsfordi épülete), apartmanház (a manchesteri Chips) és kulturális központ (a malátagyárból lett aldeburgh-i zeneház). Ami közös, az a nemzetközi mércével is magas színvonal. 

Az alábbiakban tíz, a díjazottak közül választott épületet mutatunk be.

60 Threadneedle Street, London. Fotó © Timothy Soar
A díjazott irodaház nem csak azt példázza, hogy Londonban a válság hatására sem állt meg az élet, de magas színvonalú példát mutat a nagyvárosi foghíjbeépítésre is. A tízemeletes épület földszintjén üzlethelyiségek, feljebb irodák helyezkednek el. Az előírt téglával ellentétben, a megpuhított hatóságok engedélyével fekete fémmel borított homlokzat enyhén art decós hatást kelt. Markáns karakterét színének és a változó mélységű párkányoknak köszönheti. Az Eric Parry Architects-nek nem ez az első irodaháza a londoni City-ben, de legismertebb művük a Trafalgar Square-en álló St Martin in the Fields rehabilitációja,amelyet többek közt Europa Nostra-díjjal ismertek el idén.

Az Ashmolean Museum bővítése, Oxford. Fotó © Andy Matthews
Az 1683-ban alapított Ashmolean egész Nagy-Britannia legrégibb múzeuma, egyszersmind a leggazdagabbak egyike. Komplexuma, akárcsak a közeli egyetemé, az évszázadok során szinte organikusan alakult ki. A 61 millió fontba került legújabb szárny tíz esztendő alatt készült el, és egy 1845-ben épült klasszicista tömbhöz kapcsolódik, annak térszervezését folytatja. A hatemeletes, 9000 négyzetméteres épületrész duplájára növelte az állandó kiállítóterek alapterületét, amelyek két, természetes fénykútként működő lépcsőház köré szerveződnek. Az építész, az 1937-ben Amerikában született, de évtizedek óta Londonban dolgozó Rick Mather elsősorban kulturális és oktatási épületekre szakosodott; idei másik RIBA-díját egy eastbourne-i galériáért kapta.

Broadcasting Place, Leeds. Fotó © Cloud 9
Az 50 millió fontos PPP-beruházás a helyi egyetem megbízásából, 2009 őszére készült el. A Leeds belvárosában található komplexum meghatározó eleme a cor-ten acéllal borított, 23 emeletes torony, amelynek plasztikus formái a tervezői szándék szerint Yorkshire Dales természetes sziklaképződményeit és a helyi születésű Henry Moore szobrait idézik. A hatalmas alapterületen több egyetemi kar mellett irodák, előadók, egy baptista templom, kávézó és 240 fős kollégium is működik. A tervező Feilden Clegg Bradley Studios az ország ismert irodái közé tartozik; 2008-ban többedmagukkal Stirling-díjat nyertek a cambridge-i Accordia lakóparkkal, majd nem sokkal később Building Design Award-ot is átvehettek. 

Creative Business Units, Aberystwyth. Fotó © Edmund Sumner
A formabontó ötleteiről ismert Thomas Heatherwick stúdiója Wales-ban ugyancsak rendhagyó kihívást kapott: a helyi egyetem megbízásából induló vállalkozások számára kellett fészket tervezniük, minél kisebb költséggel. A 16 irodát nyolc, különálló épületben helyezték el. A nyeregtetős házakat tölgyfa váz merevíti, amelyre vékonyra hengerelt fémből készült fólia került: ez nemcsak a szigetelést biztosítja, de egyedi arculattal is felruházza az épületeket. A speciális nyeregtető széthúzható, középső részén így természetes fény juttatható a belsőbe.

Infinity Bridge, Teesdale. Fotó © Morley von Steinburg
A 15 millió fontos költséggel épült, 2009 májusában gyalogoshíd a durhami egyetem egyik kampuszát és a Teesdale Üzleti Parkot köti össze a Tees folyó túloldalán található, rehabilitáció alatt álló területtel. A kettős árkádhíd nevét a tartószerkezetben kirajzolódó matematikai végtelen-jelről nyerte. A 240 méter hosszú, öt méter széles és 40 méter magas szerkezet éjszakai kivilágítása különösen látványos, ilyenkor kirajzolódik a teljes ∞ szimbólum. Az építmény tervezői az Expedition Engineering és a Spence Associates voltak. 

New Horizon Youth Centre, London. Fotó © David Grandorge
A New Horizon nevű karitatív szervezet 1968 óta foglalkozik fiatal hajléktalanokkal Londonban. Újonnan elkészült napközi épületük az Euston-pályaudvartól nem messze készült el, egy húszas évekbeli épült helyreállításával és bővítésével. A belső terekben otthonos tevékenységekre nyílik mód, a berendezést kifejezetten időtállóra, tartósra tervezték. A bővítmény tetőterében kapott helyet a „Pajta”, ez a fával borított helyiség, amely csendes elvonulásra és közösségi programokra egyaránt alkalmas helyszín. A tervező Adam Khan Architects irodát 2007-ben alapította a névadó építész, miután évekig a Nottingham Contemporary tervezésében vett részt a Caruso St John építészirodában (ld. lent).

Nottingham Contemporary, Nottingham. Fotó © Helene Binet
A Caruso St John egy 2004-es nemzetközi pályázaton nyerte el a megbízást Nottingham új kortárs művészeti központjának tervezésére. Az installációk és performanszok befogadására alkalmas, nagy volumenű terek kubusokként jelennek meg a városképben, meghatározó, de nem hivalkodó tömeget alkotva. A homlokzat sajátos, csipkemintával nyomott betonpaneljeit a város jellegzetes, 19. századi negyede, a Lace Market architektúrája ihlette. A momentán húszfős építészirodát 1990-ben alapította Adam Caruso és Peter St John; a nottinghami múzeum eddigi legjelentősebb munkájuknak nevezhető.

Regent’s Place Pavilion, London. Fotó © Gautier Deblonde
Az eredetileg 250 négyzetméteresre tervezett pavilonnak végül egy kisebb verziója épült meg, a 2007-es pályázat eredményeképp, London egyik újabban kialakult közterén. Dekoratív szerkezetét számtalan, nyolc méter magas oszlop alkotja, amelyek középen rombusz alakban kivágott, mindössze három milliméter vastag fémtetőt tartanak. A rendkívül könnyed építmény, amely a LED-világításnak köszönhetően éjszaka is meglepően látványos, a közeli házak árkádjainak is vizuális ellenpontját képezi. A 2006-ben Kevin Carmody és Andrew Groarke alapította stúdiónak ez az első RIBA-díja, de rögtön jött a második is, a 2005. július 7-i londoni bombamerénylet áldozatainak emlékművéért

Snowdon Summit, Wales. Fotó © Aneurin Phillips
Az 1085 méter magas wales-i Snowdon Wales legmagasabb és a közismert bon-mot szerint Britannia legforgalmasabb hegycsúcsa – nemrég elkészült látogatóközpontja pedig ilyeténképp az ország legmagasabban fekvő épülete. A régi, lepusztult épület cseréjét Károly walesi herceg kezdeményezte; a Ray Hole Architects a szélsőséges klímának megfelelő, a hegyoldalhoz simuló épületet tervezett, a környéken fellelhető anyagok felhasználásával.

A Victoria & Albert Museum középkori és reneszánsz kiállításai, London. Fotó (c) Alan Williams
A Victoria & Albert Museum 1899-es alapkőletétele a névadó királynő utolsó publikus szereplését, azaz egy korszak lezárultát is jelentette. A nagyvonalúsan szervezett múzeumi terek azóta számos kisebb-nagyobb átalakításon estek keresztül. Az építészeknek (MUMA - McInnes Usher McKnight Architects, valamint az örökségvédelmi specialista Julian Harrap Architects) feladata az eredeti terek feltárása és kiegészítése volt, hogy helyet teremtsenek az 1300 évet felölelő többezres tárgykollekciónak. A natúr színek, a lecsupaszított falfelületek és a rengeteg természetes fény az építészek szándékának megfelelően egyértelműen a tárgyakat helyezik a fókuszba. A nagy építészeti gesztusokat mellőzték: a 30 millió fontos költségvetés ördöge a részletekben, például a hi-tech csupaüveg tárlókban keresendő.

építészet, magazin, nagy-britannia, riba, feilden clegg bradley studios, thomas heatherwick, brit építészet, kortárs építészet, spence associates, eric parry architects, rick mather, adam khan, caruso st john, carmody groarke, ray hole architects, muma architects Icon_print

Haworth Tompkins: Aldeburgh Music cikkép

RIBA-díj 2010: 60 Threadneedle Street, London

RIBA-díj 2010: Az Ashmolean Museum bővítése, Oxford

RIBA-díj 2010: Broadcasting Place, Leeds

RIBA-díj 2010: Creative Business Units, Aberystwyth

RIBA-díj 2010: Infinity Bridge, Teesdale

RIBA-díj 2010: New Horizon Youth Centre, London

Caruso St John: Nottingham Contemporary, Nottingham

RIBA-díj 2010: Regent’s Place Pavilion, London

RIBA-díj 2010: Snowdon Summit, Wales

RIBA-díj 2010: A Victoria & Albert Museum középkori és reneszánsz kiállításai, London

brit építészet hírlevél

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317