Logomain

Ismerősök a 100 legkreatívabb üzletember közt

By Kovács Dániel 2010. június 1. 11:39

szerk at hg dot hu

Lady Gaga áll a Fast Company által összeállított, 2010 száz legkreatívabb üzleti szereplőjét tartalmazó lista élén, az első tízbe pedig az Apple és a Microsoft erős emberei is bekerültek. Az idők változását jelzi, hogy több blogger szerepel a lajstromba, sőt, Forgács Gábor http://www.fastcompany.com/100/2010/80/gabor-forgacs biofizikus személyében magyar szereplőt is felfedezhetünk. Alább a formatervezés és az építész képviselőit gyűjtüttök ki.

Lady Gaga áll a Fast Company által összeállított, 2010 száz legkreatívabb üzleti szereplőjét tartalmazó lista élén, az első tízbe pedig az Apple és a Microsoft erős emberei is bekerültek. Az idők változását jelzi, hogy több blogger szerepel a lajstromba, sőt, Forgács Gábor biofizikus személyében magyar szereplőt is felfedezhetünk. Alább a formatervezés és az építész képviselőit gyűjtöttük ki.

5_rolex_learning_center_epfl_sanaa_copy_hisao_suzuki_120130602-27858-1kmmvvx.gallery

A 4. helyen Shiro Nakamura, a Nissan kreatív vezetője áll. Az általa vezetett tokiói csapat felel az autómárka jövőképének alakításáért; nemrég olyan koncepciókat publikáltak, amelyek cipők és videójátékok ihletésében készültek. Az 59 éves designer ugyanakkor a társadalmi értékeket tartja a legfontosabbnak a tervezés folyamán.

A lista 19. helyén az első francia, Jean Nouvel található. A világszerte ismert, Pritzker-díjas sztárépítész idén már 64 esztendős, de munkáin nem igazán látszik meg a kor. Formabontó toronyházterve Manhattanben kiverte a biztosítékot, sikernek ígérkezik azonban 2013-ra elkészülő két gigantikus munkája, a Louvre Abu Dhabi és a Philharmonie de Paris.

Építész-, mérnök- és tájépítész hallgató volt az egyetemen a lista 38. helyezettje, Yugo Nakamura. A 39 esztendős kreatív azonban elsősorban interaktív felületekkel foglalkozik, honlapokat fejleszettt például a Uniqlo vagy a Muji számára, vagy a MoMA Design and the Elastic Mind című kiállításához. A formatervezés más területei is izgatják – dolgozott együtt Issey Miyake divatguruval is.

45. a lajstromban a nemrég filmrendezőként debütált amerikai divattervező, Tom Ford. A 48 éves szakember a Guccinál és az Yves Saint Laurentnél töltött évek után indította el saját márkáját, amelyet időnként nagy botrányt kiváltó reklámkampányokkal támogat meg. A listára valószínűleg elsőfilmes bemutatkozásával került fel, amely három Golden Globe- és egy Oscar-jelölést érdemelt ki.

Natalia Allen a lista egyik legfiatalabb szereplője: 27 évével az 50. helyet érdemelte ki. Az ifjú hölgy már a Parsons New School for Design falai között töltött tanulóévekben komoly figyelmet harcolt ki, elnyerte például az iskola Év Designere díját. Jelenleg többek közt a Nike-val és a cambridge-i egyetemmel futtat közös projekteket, a Pratt Institute-tal pedig a fenntartható divattervezés jövőjének megalkotásán fáradozik. Saját márkája 2011 őszén mutatkozik be.

Dán építész, Bjarke Ingels áll a Fast Company összeállításának 64. helyén. Saját hazájában a BIG vezetőjének megítélése nem egyértelmű: Koppenhágába tervezett mecsetével a jobboldali politikusok heves bírálatát váltotta ki, és nem örültek a helyiek annak sem, hogy kiszállíttatta a shanghai EXPO dán pavilonjába a kis hableány szobrát. Irodáját nemzetközileg azonban a legjobbak közt tartják számon, többek közt a tallini új városházán, a női sportok malmői világközpontján és Kazahsztán nemzeti könyvtárán dolgoznak.

A 43 esztendős Tokujin Yoshioka évről-évre elkápráztatja a bútorkiállítások látogatóit különleges munkáival. Innovatív szemlélete a lista 72. helyével volt elegendő. A „formátlan formák” mestere többek közt a BMW-vel és a Hermès-szel dolgozott együtt.

A lista 88. helyén áll az egyetlen építésznőként felkerült Kazuyo Sejima, a nemrég Pritzker-díjjal elismert SANAA munkatársa. Az 54 esztendős Sejima idén élete alighanem legnagyobb kihívása elé néz: ő a kurátora az augusztusban nyíló velencei építészeti biennálénak, a szakma legnagyobb presztízsű nemzetközi rendezvényének.

design, építészet, tom ford, jean nouvel, bjarke ingels, 2010, kazuyo sejima, fast company, shiro nakamura, yugo nakamura, natalia allen, tokujin yoshika Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317