Logomain

A nagy múzeumrobbanás

By Ongrádi Melinda 2010. június 2. 14:25

szerk at hg dot hu

Drezda_muzeum_libeskind20130602-27858-3vqr27.gallery

Drezda Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

Drezda_muzeum_libeskind20130602-27858-12c6d6r.gallery

Drezda Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

British_museum_bovitese20130602-27858-ejrt4.gallery

British Museum bővítése Rogers Stirk Harbour + Partners

Drezda_hadtorteneti_muzeum20130602-27858-v8l7sl.gallery

Drezda Hadtörténeti Múzeum bővítése Daniel Libeskind

Stedelijk_museum20130602-27858-12c0pkz.gallery

Stedelijk Museum Amszterdam Benthem Crouwel Architects

Tate_modern_bovites20130602-27858-1plrn7t.gallery

Tate Modern bővítése Herzog & de Meuron

Isabella_stewart_gardner_120130602-27858-coxdh7.gallery

Isabella Stewart Gardner Museum Boston Renzo Piano

Isabella_stewart_gardner_320130602-27858-1yhjmp5.gallery

Isabella Stewart Gardner múzeum Boston Renzo Piano

Svajci_nemzeti_muzeum_120130602-27858-19m382g.gallery

Svájci nemzeti múzeum Christ & Gantenbein

Svajci_nemzeti_muzeum_220130602-27858-1xlga86.gallery

Svájci nemzeti múzeum Christ & Gantenbein

Poznan_muzeum20130602-27858-knqbrk.gallery

Poznan Modern Művészetek Múzeuma Claudio Silvestrin

Daniel_libeskind_drezda20130602-27858-dhpfe7.gallery

Drezdai Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

Izrael_muzeum20130602-27858-9ywu3u.gallery

Izrael Múzeum A. Lermann Architects

Mkm_museum20130602-27858-epqgcm.gallery

MKM Museum Küppersmühle Duisburg Herzog de Meuron

Mkm_museum_220130602-27858-wcmaw.gallery

MKM Museum Küppersmühle Duisburg Herzog de Meuron

Science_museum_220130602-27858-fo2hyk.gallery

Science Museum London bővítés Wilkinson Eyre

Science_museum_320130602-27858-1qjc1n2.gallery

Science Museum London bővítés Wilkinson Eyre

Korunk építészeitől távol áll a megilletődöttség, amikor egy-egy klasszikus múzeumépület bővítéséről van szó.

Napjainkban a Szépművészeti Múzeum tervezett bővítésétől hangos a hazai sajtó. A közelmúlt sokszor botrányokkal kísért külföldi múzeumbővítései és a jelenleg is zajló projektek ugyanakkor azt példázzák, hogy korunk építészeitől távol áll a megilletődöttség, amikor egy-egy patinás, nagy múltú épülethez terveznek új szárnyat.

A Louvre üvegpiramisát mindenki ismeri, de Észak-Amerikától Európán át Ázsiáig még jó néhány példa felhozható. A világ történelmi hagyományokkal rendelkező múzeumai közül számos már átesett azon a folyamaton, ami összefoglaló néven akár nagy múzeumi "boomnak" is nevezhető. Mindez most nálunk is elkezdődött: ennek oka részben az, hogy a múzeumok már nem számíthatnak a bőkezű állami támogatásra, így a kőkemény piaci versenyben kell helyt állniuk.

A XIX. század nagy múzeumszentélyeinek jóval rugalmasabb, nyitottabb, közönségcsalogató arculatot kell ölteniük, amihez kiváló eszköz egy-egy jól sikerült építészeti attrakció. Ismert építészek neve bukkan fel: David Chipperfield a berlini Neues Museum, Daniel Libeskind a berlini Zsidó Múzeum, Rafael Moneo a madridi Prado bővítése, I. M. Pei a Louvre üvegpiramisa kapcsán. Megjósolható azonban, hogy a történeti épületek bővítésére most folyamatban lévő vagy tervezett projektek is nagy vitákat váltanak majd ki; a következőkben ezekből szemezgettünk.

A British Museum bővítése (Richard Rogers)

A 135 millió angol fontba kerülő beruházás a British Museum történetének legnagyobb bővítése azóta, hogy elkészült a belső udvar üvegteteje, Norman Foster tervei alapján. A Rogers Stirk Harbour + Partners jegyezte elképzelés annak ellenére kapott nemrég építési engedélyt, hogy brit örökségvédelmi szervezetek és Károly herceg személyesen is szót emelt ellene, és a bővítést a hatóság korábban elutasította (az English Heritage és a Cabe ugyanakkor a kezdetektől támogatta a tervezett projektet). A tiltakozások hatására az építésziroda valamelyest átdolgozta a terveket, a három üvegkubusból kettő lett, viszont megnőtt a föld alatti kiállítótér mérete. Az új épületszárny (amelyben ideiglenes kiállításoknak helyet adó terek, műtárgykonzerváló laboratóriumok, valamint egyéb kiszolgáló létesítmények kapnak helyet) tervezett befejezése 2013.

Hadtörténeti Múzeum, Drezda (Daniel Libeskind)

A sztárépítész nem bánt kesztyűs kézzel a historizáló, neoklasszicista épülettel: a bővítésnek helyet adó hegyes üveg-acél tömeget gyakorlatilag "belevágta" az eredeti homlokzatba (látványos felvételek az építésről itt). Az új tereknek köszönhetően Drezdában Németország legnagyobb múzeuma jön létre, amely a német fegyveres erők hivatalos múzeuma lesz majd. Az üveg-acél tömeg megnyitja a homlokzatot, ezzel szimbolizálva a múzeum nyitását is az új idők felé. Az új szárny tetején 30 méteres magasságban létesült kilátóról káprázatos panoráma nyílik majd a városra. Az építkezés már javában zajlik, a befejezés idén, a megnyitás jövőre várható. 

Stedelijk Múzeum, Amszterdam (Benthem Crouwel Architects)

A Benthem Crouwel építésziroda szintén nem a szerény, alkalmazkodó megközelítést választotta, amikor megalkotta a Stedelijk Múzeum, Amszterdam leggazdagabb kortárs képzőművészeti gyűjteményének helyet adó intézmény új szárnyának terveit. Az eredeti neoreneszánsz épület a holland paloták stílusát idézi; ennek hátsó homlokzata elé kerül az épületet a park felé megnyitó új szárny. Fehér színét egy újrafestett lépcsőház ihlette, a kinyúló hatalmas előtető alatt védett, fedett-nyitott tér jön létre. A bővítéssel egy időben az egész múzeumot felújítják, így az egy ideiglenes, 2010 augusztus-2011 január közötti nyitva tartástól eltekintve zárva van. Videó a bővítésről itt látható.

Tate Modern (Herzog & de Meuron)

A Tate Modern eredeti épülete a londoni Temze partján fekvő hajdani erőmű, amely a 80-as évek elején zárt be, és átalakítása szintén a svájci építésziroda nevéhez fűződik. Az impozáns tégla ipari épület mellé tervezett bővítés, a TM2 60 százalékkal megnöveli a kiállítóterek méretét. Az új szárnyra több tervváltozat is napvilágra került az építészektől (az első verzió itt látható), sőt, az interneten a nagyközönség is elmondhatta véleményét a tervekről. A piramis alakú szárny a második verzión téglaburkolatot kap, a homlokzatot vízszintes nyílások tagolják. Megnyitása 2012-re, a londoni olimpiára várható.

Isabella Stewart Gardner Múzeum bővítése, Boston (Renzo Piano)

A névadó, egy gazdag műgyűjtő hölgy által alapított és részben általa (Willard T. Sears építésszel közösen) tervezett, 15. századi olasz palazzót idéző múzeum bővítése stílusosan szintén olasz építész nevéhez fűződik. Az új épületszárny az építész szerint nem akar versenyezni a barátságos, magánházra emlékeztető hangulatáért és napsütötte belső udvaráért kedvelt régi épülettel; a könnyed, áttetsző épülettömeg meghatározó anyaga az üveg;ezenkívül acél és tégla. Az előző építészeti attrakciókhoz képest kifejezetten visszafogott és alázatos építményen kevéssé fedezhetők fel a sztárallűrök. Az eredeti palota mögé tervezett új szárny felépítése elengedhetetlen lépés a régi múzeum további fennmaradásában. A kedvéért le kellett bontani egy régi kocsiszínt, ami természetesen tiltakozó akciókat generált.  

Modern Művészetek Múzeuma, Poznan (Claudio Silvestrin)

Az eredeti múzeumépületet 1900-ban emelték, majd 1976-ban bővítették. A neves olasz építész ikonikus csőépülete a múzeum tetejére álmodott kávézót és kilátót foglalna magába, ahonnan megközelíthetőek lennének a régi kiállítóterek és a tetőtérben kialakított új terek egyaránt. A bővítéshez a múzeum uniós támogatást is igénybe szeretett volna venni, a tavaly beadott pályázatot azonban sajnos elutasították, így a projekt megvalósulása egyelőre kétséges.

Svájci Nemzeti Múzeum, Zürich (Christ & Gantenbein Architects)

A kastélyra emlékeztető, tornyos régi múzeumépület mellé az éles kontraszt jegyében hídszerű szerkezetet álmodtak a svájci tervezők. A 19. század végén historizáló stílusban épült múzeum bővítésére kiírt pályázatot 2002-ben nyerte el az építésziroda. Az új szárny összeköti a régi épület két külön belső udvar köré szervezett kiállítótereit. A pályázat döntőbizottsága üdvözölte a bővítmény merész formanyelvét, amelyet tovább hangsúlyoz a régi épület kőhomlokzatával éles ellentétbe állított nyersbeton felület. A "híd" tömege csak egy-egy ponton érinti a talajt, így alatta megközelíthetik a múzeumot a park felől érkező látogatók is, az épületmagasság alakításának köszönhetően pedig teljes egészében élvezhetjük majd a régi múzeum érdekes tetősziluettjének látványát. A projekt befejezését 2013-ra tervezik.

Az Izrael Múzeum bővítése (A. Lermann Architects)

A 44 éves múzeum az ország legnagyobb kulturális intézménye. Történelem előtti tárgyaktól a kortárs műalkotásokig hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik, és itt őrzik például a holt-tengeri tekercseket is. A létesítmény most átfogó felújításon és bővítésen megy át, amely idén júniusban fejeződik be. A bővítés részei új bejárati pavilonok (jegykiadó, étterem-kávézó és múzeumi shop), föld alatti közlekedőtér, egy központi épülettömeg a közlekedés szervezésére, egy háromszintes kiállítótér és egy irodaépület. A bővítésre 2002-ben már készült egy tervváltozat, azt azonban elvetették mint olyat, amelyik nem tartja tiszteletben az eredeti épület építészeti karakterét. Ezután esett a választás az izraeli építész terveire.

Az MKM Küppersmühle Múzeum lebegő doboza, Duisburg (Herzog & de Meuron)

Akár egy második, németországi Tate Modernnek is nevezhetnénk a Duisburg kikötőnegyedében álló, egy régi ipari épületből átalakított múzeumot, amely a háború utáni német művészetet mutatja be. Az eredeti épület átalakítása szintén a svájci cég munkája. Az impozáns 20. századi téglaépítményt és kortárs bővítményét, egy új lépcsőházat most szó szerint megfejelik egy igen látványos építészeti gesztussal: az épület tetejére hatalmas, könnyed, áttetsző doboz kerül, amelyben új kiállítóterek létesülnek. Az új épülettömeg szinte lebegni látszik a 36 méteres magasságban. A múzeum ennek köszönhetően egészen biztosan meghatározó, ikonikus eleme lesz Duisburg várossziluettjének.

A londoni Science Museum (Wilkinson Eyre)

Zárásként ismét egy nagy 19. századi klasszikus megfiatalodása: a Természettudományi Múzeum impozáns tömbje transzformálódik 21. századi kortárs múzeummá, részeként egy átfogó, az Exhibition Road London kulturális központjává alakítását célzó projektnek. A korszerűsítés során megújul az épület homlokzata, új galériákat és lifteket építenek, és látványos tetőfelépítmény készül. A múzeumban forrongó folyamatok szinte szétfeszítik az épület határolófalait - az építészek szerint ezt képezi le a bővítés formai megfogalmazása. A múzeum és az építésziroda közötti, az intézmény megújulását célzó együttműködés immár 15 éves múltra tekint vissza, a mostani elképzelés megvalósulása 2015-re várható - feltéve, hogy az intézmény megkapja a várt támogatásokat.

amszterdam, daniel Libeskind, magazin, renzo piano, múzeum, london, herzog & de meuron, stedelijk múzeum, duisburg, richard rogers, boston, izrael múzeum, tate modern, british museum, zürich, rogers stirk harbour + partners, drezda hadtörténeti múzeum, múzeumbővítések, benthem crouwel architects, tm2, isabella stewart gardner múzeum, svájci nemzeti múzeum, christ & gantenbein architects, poznan modern művészetek múzeuma, claudio silvestrin, a. lermann architects, mkm museum küppersmühle, science museum london, wilkinson eyre architects Icon_print

Drezda Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

Drezda Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

British Museum bővítése Rogers Stirk Harbour + Partners

Drezda Hadtörténeti Múzeum bővítése Daniel Libeskind

Stedelijk Museum Amszterdam Benthem Crouwel Architects

Tate Modern bővítése Herzog & de Meuron

Isabella Stewart Gardner Museum Boston Renzo Piano

Isabella Stewart Gardner múzeum Boston Renzo Piano

Svájci nemzeti múzeum Christ & Gantenbein

Svájci nemzeti múzeum Christ & Gantenbein

Poznan Modern Művészetek Múzeuma Claudio Silvestrin

Drezdai Hadtörténeti Múzeum Daniel Libeskind

Izrael Múzeum A. Lermann Architects

MKM Museum Küppersmühle Duisburg Herzog de Meuron

MKM Museum Küppersmühle Duisburg Herzog de Meuron

Science Museum London bővítés Wilkinson Eyre

Science Museum London bővítés Wilkinson Eyre

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317