Logomain

Mégis bővül Breuer múzeuma

By Kovács Dániel 2010. május 28. 10:28

szerk at hg dot hu

New York nemrég elkészült, szenzációszámba menő felüljáró-parkja, a High Line szomszédságában készülhet el 2015-re a Whitney Museum bővítése. A Renzo Piano készítette tervekre több éves viza után a legfontosabb donátor, Leonard A. Lauder is rábólintott. Az új épület azonban kétségessé teszi a múzeum jelenlegi otthonának sorsát, amely Breuer Marcell tán legismertebb alkotása.

New York nemrég elkészült, szenzációszámba menő felüljáró-parkja, a High Line szomszédságában készülhet el 2015-re a Whitney Museum bővítése. A Renzo Piano készítette tervekre több éves viza után a legfontosabb donátor, Leonard A. Lauder is rábólintott. Az új épület azonban kétségessé teszi a múzeum jelenlegi otthonának sorsát, amely Breuer Marcell tán legismertebb alkotása.

Whitney20130602-27858-1m1j53z.gallery

A Whitney Museum of American Art 1966-ban költözött jelenlegi helyére, a Madison Avenue-ra, Breuer könnyen felismerhető, előrelépcsőző homlokzatú épületébe. A bővítést épp huszonöt éve fontolgatják, az első terveket 1985-ben Michael Graves, a neves posztmodern építész készítette el. Arra azonban nincs hely, hogy a Breuer-féle épületet tervezzék, így több kitérő után a múzeum Manhattanben, a Gansevoort Streeten jutott telekhez, ahová még 2004-ben mutatták be a Renzo Piano készítette terveket.

A bővítés ügyében jelentős előrelépést hozott az Estée Lauder kozmetikai birodalom alapítójának fia, Ronald A. Lauder 2008-as adománya: a Whitney-nek jutatott 131 millió dollár a múzeum történetének legnagyobb egyedi adománya volt. Lauder akkor egy interjúban megerősítette: az adományozással az volt a célja, hogy a múzeum megtartsa eredeti épületét.

Ennek fényében a bővítés megkezdéséről döntő ülésen sokan várták félve Lauder szavazatát, aki 1994 óta a múzeumot fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Meglepetésre azonban Lauder nem ellenezte a bővítést. Véleményének megváltozását az ígéretes új helyszínnel és azzal indokolta, hogy manapság az építési költségek a lehető legalacsonyabbak. Továbbra is kérdésesnek tartja azonban, hogy a Whitney-nek lesz-e elegendő pénze fenntartani két központi elhelyezkedésű épületet. Az erre vonatkozó elképzelések között szerepel, hogy a Breuer-féle épületet a múzeum akár ideiglenesen megosztaná más, helyhiánnyal küszködő intézményekkel, például a Metropolitan Museummal.

Az új, 2015-re elkészülő Whitney hat emeletén több mint 18 ezer négyzetméter tér áll majd a múzeum rendelkezésére. A belső kiállítótereken túl lesz egy tetőkrt, előadók, könyvtár, restaurátoműhelyek és egy felnyitható falú vetítőterem is. A fémmel borított épület hátralépcsőző homlokzata bevallottan a Breuer-ház ihletésében készült. Az építkezés egy év műlva, 2011 májusában kezdődhet meg.

építészet, renzo piano, múzeum, usa, breuer marcell, terv, whitney museum, amerikai építészet, kortárs építészet, 2015, michael graves Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317