Logomain

Újra nyitva Jakováli Hasszán pasa dzsámija

By Kovács Dániel 2010. május 26. 17:03

szerk at hg dot hu

Mecset_elotte_cikkep_120130602-27858-1d5k83a.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija 2009 telén

Mecset_cikkep_220130602-27858-voqy1i.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámijának kupolája

Dzsami20130602-27858-55qvqg.gallery

hasszán pasa hírlevél

Mecset_galeria20130602-27858-1eqk1x7.gallery

Jakováli Hasszán pasa pécsi dzsámija

Mecset_120130602-27858-svq3gf.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a belső kelet felé

Mecset_320130602-27858-1p3fe7b.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: feljárat a minarethez

Mecset520130602-27858-1k6wnzl.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a bejárat ma egy folyosóról nyílik

Mecset_6b20130602-27858-1oj17vh.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: látogatók az átalakított kiállítótérben

Mecset420130602-27858-1wxvsez.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a kiállítótér mennyezete

Mecset_5a20130602-27858-p039i9.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a minaret csatlakozása a dzsámi falához

Mecset_720130602-27858-mtk52w.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a felújításra váró minaret

Mecset_820130602-27858-4qiam7.gallery

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a főbejárat

Pécs egyik legismertebb török emléke, az évek óta zárva tartó dzsámi újra nyitva, sőt, új kiállítással is gazdagodott.

Több éves zárva tartás óta az EKF-évre végre megújulhatott Pécs egyik törökkori nevezetessége, Jakováli Hasszán pasa dzsámija. A Magyarországon egyedülállóan épen megmaradt imahely és a hozzá tartozó minaret nemrég került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe, amely pályázati támogatás híján saját forrásaiból fordított körülbelül harmincmillió forintot a legszükségesebb munkák elvégzésére.

A kupola újrafedése, szigetelés, környezetrendezés, a vizesblokkok felújítása, új kiállítás – sorolja Bardi Terézia művészettörténész, a Gondnokság igazgatóhelyettese, hogy milyen munkákat sikerült elvégezni a rendelkezésre álló összegből. A kivitelezési tervek a teljes felújításhoz elkészültek, sőt, egy kávézóval is bővítenék a komplexumot a jövőben – támogatás híján azonban most ennyire futotta. A legégetőbb a beázás megszüntetése volt, hiszen a dzsámit az elmúlt években emiatt kellett bezárni; a jelenlegi állapot nem csak a turistáknak, de a hívőknek is megfelel.

A dzsámi ugyanis ma már nem csak múzeum: újra helyet ad szertartásoknak is. Az épületet és a szomszédos mevlevi derviskolostort a 17. század első felében-harmadában emeltethette a pasa Sudár Balázs legújabb kutatásai szerint, szemben a régebben elterjedt, 16. századi eredetet valószínűsítő nézettel (a turkológus kutató egyébként az építtető nevének németből átvett kiejtését is helyesbítette: azt magyarul Jakováli Haszannak kellene ejteni s írni). Pécs visszafoglalása után keresztény kápolnává alakították, elbontva az előcsarnokot, amelynek helyére a kórház ma is álló földszinti része került. A török kori állapotot az 1960-as években, Gerő Győző és Ferenczi Károly munkája nyomán nyerte vissza az akkor múzeummá alakított épület. Az ankarai kormány által ajándékozott rituális bútorokkal és szőnyegekkel berendezett imateret a rendszerváltást követően újra eredeti funkciójának megfelelően kezdték használni a Magyar Muszlim Egyház kezdeményezésére.

Ez a mostani, Bardi Terézia és Sudár Balázs irányításával lezajlott helyreállítás után is így marad. Most először került pénz arra is, hogy Sudár kutatásai az épület történetéről könyv formában is napvilágot lássanak: a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával megjelent kiadványt 136, részben először közölt kép illusztrálja.

Az eredeti arányait őrző, lenyűgöző dzsámibelső mellett a legfontosabb új látványosság a harminc esztendő után újraalakított kiállítás. A Czeglédi Lajos tervei alapján készült installáció alighanem minden látogató számára emlékezetes marad: a tükrökkel borított falak a végtelenségig tágítják az egyébként aprócska teret, és ezerszeresére nagyítják a padló növénymintázatát. A kiállítás az iszlám hívő életének meghatározó fogalmakat, a vallás sarkalatos pontjait mutatja be néhány tárgyritkaság segítségével, mint a szultáni műhelyből származó kerámiaedény vagy a muszlim hitre áttért Kelet-kutató, Germanus Gyula díszkoránja. A tárlat műalkotás-jellegét csak fokozza a hangalámondás: a háttérben a két kurátor, Bardi és Sudár olvasnak fel egy, a 17. században Kassán megjelent Korán-magyarázatból.

A felújításból sajnos egyelőre kimaradt a minaret, így az továbbra sem látogatható. Pedig a dzsámi épp annak köszönheti hírnevét, hogy Magyarországon egyedülálló módon épen maradt meg. A hátul most kialakított kis kert, csobogóval és mediterrán növényekkel mindenesetre hatásosan segíti az illúziót.

 Érdemes tudni, hogy a dzsámihoz érkező csoportoknak lehetősége nyílik a közeli Idrisz baba türbéjének megtekintésére is. A sírhely felújítását, és optimális esetben egy állandó pénztár és kiszolgáló helyiségek felépítését is tervezi a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága –a dokumentáció, ugyancsak Sudár Balázs munkája nyomán, már elkészült. Bár Isztambul és Pécs közös kulturális fővárosi címe adhatott volna komoly lökést a hazai törökkori műemlékek felújításának, ez egyelőre nem nagyon látszik. A 16-17. század építészetének újrafelfedezése azonban így is szinte évről-évre újabb remek épületekkel gyarapítja a hazai műemléklistát. Két éve elkészült a szinte teljesen elfelejtett esztergomi dzsámi, az egykori Török Birodalom legészakibb megmaradt épületének felújítása, hamarosan pedig újranyit a megújult budai Rác Fürdő, a szintén példásan helyreállított török épületrészekkel.

építészet, dzsámi, történelmi építészet, pécs, török építészet, minaret, ekf 2010, jakováli hasszán pasa dzsámija, bardi terézia, sudár balázs, czeglédi lajos Icon_print

Jakováli Hasszán pasa dzsámija 2009 telén

Jakováli Hasszán pasa dzsámijának kupolája

hasszán pasa hírlevél

Jakováli Hasszán pasa pécsi dzsámija

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a belső kelet felé

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: feljárat a minarethez

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a bejárat ma egy folyosóról nyílik

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: látogatók az átalakított kiállítótérben

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a kiállítótér mennyezete

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a minaret csatlakozása a dzsámi falához

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a felújításra váró minaret

Jakováli Hasszán pasa dzsámija: a főbejárat

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317