Logomain

Mégis üvegkocka: a Szépművészeti legújabb tervei

By Ongrádi Melinda 2010. május 26. 12:35

szerk at hg dot hu

Cikkep_220130602-27858-1c5qerc.gallery

A Szépművészeti Múzeum bővítésének 2010. május 26-án bemutatott verziója

Cikkep_120130602-27858-1nojpqe.gallery

A Szépművészeti Múzeum bővítésének 2010. május 26-án bemutatott verziója

Szepmu_evolucio20130602-27858-e7hy6w.gallery

Szépművészeti Múzeum: Karácsony Tamás terveinek evolúciója

Galeria20130602-27858-1oh3fwt.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez: a legújabb képek

120130602-27858-1m4eunf.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

220130602-27858-f3xru7.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

320130602-27858-18r9ze7.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

420130602-27858-1u5qtza.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

520130602-27858-180hnad.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

720130602-27858-axybc5.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

820130602-27858-168ht3b.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

920130602-27858-1yfwflp.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

1020130602-27858-1eenw3k.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

1120130602-27858-1g34dtl.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

1220130602-27858-pkhbb3.gallery

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez: helyszínrajz

Könnyed üveg-acél szerkezet foglalta el a korábbi kőkubus helyét a Szépművészeti bővítésében. Bemutatjuk a terveket.

Kőkubus helyett könnyed üveg-acél szerkezet emelkedik a Hősök terén, a főlépcsőben kialakított bevágás pedig eltűnik. A nagymérvű tiltakozás elsöpörte a Szépművészeti Múzeum bővítésének nagy vitát kiváltott elemeit. A beruházó a tervek átdolgozására kérte fel a tervező Karácsony Tamást és csapatát (a társtervezők Selényi György és Sebők Ildikó). A legújabb verzió már a múlt heti Tervtanácson a szakmai nyilvánosság elé került, sőt, elfogadást is nyert, a látványterveket azonban csak a mai, a múzeum Márványcsarnokában tartott sajtótájékoztatón adták át az újságíróknak.

A múzeum bővítését, amely szinte teljes egészében a föld alatt kialakított új funkciókat jelentene, 3,5 milliárdos uniós támogatás tenné lehetővé. A kezdetektől vitákat váltott ki a projekt: az építészeket meghívásos pályázat útján választották ki, ami a szakma körében borzolta a kedélyeket. Az elkészült tervek előző változata viszont a közvéleményt is megosztotta, egyes szakmai körök pedig aláírásgyűjtést is indítottak annak megvalósulása ellen, Ráday Mihály városvédővel és a CentrArt Művészettörténészek Egyesületével az élen.

Az építészek tudtak és mertek megújulni a visszajelzések hatására: ugyanolyan színvonalas, minőségi tervet tettek le az asztalra, mint a korábbi változat - jelentette ki a múzeum főigazgatója a mai sajtótájékoztatón. Baán László szerint azonban nem is arról van szó, hogy elvetettek egy rossz változatot, és helyette lett egy jobb. A visszajelzések hatására született a döntés, hiszen a Hősök tere egy olyan, kultikus tér, ahol csak a legszélesebb konszenzus által támogatott megoldás valósulhat meg. A hatalmas volumenű átalakítás szinte teljes egészében a föld alatt zajlana, így különös jelentőséget kap a felszínen szinte egyedüli építészeti jelként emelt kapuépítmény. 

Az első változat még üvegszerkezet volt, ebből lett a volumencsökkentést megcélozva a kőkubus, amelyet most újra átdolgoztak. Ahogy azonban az előző verzión, úgy a most felvázolt könnyedebb üveg-acél építményen is visszaköszön a klasszicizmus világa: a szigorúan szabályos rendbe sorolt acéltartók a múzeum oszlopsorára rímelnek. Az építmény tulajdonképpen két egységre oszlik: egyikben a lépcsőház, másikban a lift kap helyet, a két tömeget vízszintes előtető köti össze. A reflexiós üvegen visszatükröződnek a tér elemei. Az oszlopok kialakításának köszönhetően az Andrássy út és a Dózsa György út felől a lehető legkevesebbet takarja ki a műemléképületek látványából (az ICOMOS nemzetközi műemlékvédő szervezet bővítéssel kapcsolatos állásfoglalásának egyik alapvető, ugyanakkor kissé irreálisnak tűnő kikötése volt, hogy az új építmények nem takarhatják a múzeumépületet). Karácsony Tamás szerint nem volt nehéz a váltás a kapuépítményt illetően: viszonylag semleges helyzetének köszönhetően „még legalább százféle megoldás szóba jöhetett volna ide”.

Nehezebb kérdés volt a főlépcső bevágásának megszüntetése, hiszen az alapvető koncepcionális eleme volt a tervnek. A bejáratoké egyébként is kritikus kérdés: a megközelítés egyrészt a tér sarkán emelt üvegszerkezetű kapuépítményen, illetve a Városliget felől, a mélyudvarba vezető lépcsősörön lehetséges. Kérdés, hogy mi lesz a sorsa a mostani főbejáratnak? A korábbi tervváltozatnál csak mint alkalmanként használt reprezentatív bejárat illeszkedett a megváltozott funkció- és térszervezésbe, viszont ekkor még élt a főlépcsőbe vájt lejárat koncepciója. 

A Tervtanács ülésén többek között Ráday Mihály által felvetett kérdésre a tervezők válasza az volt: a bejáratot nem falazzák el, az továbbra is használható marad, üzemeltetői döntés, hogy kívánják-e használni. A mai sajtótájékoztatón ismét felvetett kérdésre Baán László, a múzeum főigazgatója azt válaszolta: kipróbálják, hogy a látogatók igénylik-e a főbejárat használatát, és ennek alapján fognak dönteni. A főlépcsőn való bejutási lehetőség megszűnése egyébként alapvetően nem változtatta meg a térszín alatti terek kialakítását, csak a tengelypontban, a portikusz környéki részen szükséges minimális változtatásokat végezni. 

A munkálatok során magához a múzeumépülethez gyakorlatilag nem kell hozzányúlni: csak a lépcsőt fogják elbontani és újraépíteni (ahogyan korábban a Nemzeti Múzeumnál is történt), amely egyébként is felújításra szorul, illetve a portikuszt kell megtámasztani.

A Tervtanács ülésén több jelenlévő is felvetette, hogy átgondoltabban kellene rendezni a múzeum előtti területet. Karácsony Tamás a felvetésre jelezte, hogy neki tulajdonképpen nincsen felhatalmazása annak megtervezésére. A Hősök terének további sorsára több elképzelés is felmerült: abban azonban megegyeztek a jelenlévők, hogy a tér jelenlegi állapotát hosszú távon tovább kell gondolni.

A munkálatok megkezdését elvileg idén tervezték elkezdeni, ez azonban átcsúszik a jövő év elejére. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon mennyibe is került ez a többszörös módosítás a múzeumban, Baán válasza az volt: a demokrácia pénzbe kerül, és az ehhez hasonló széles körű vitákat nem lehet egyszerűen azzal elintézni, hogy nincs rájuk idő. A beruházás egyébként 90%-ban uniós pénzből valósul meg, így „ők állják a költségeket”. A kiállítások rendjében azonban okozott zavart a csúszás: idén nyárra a múzeum időszaki kiállítást nem tervezett, szeptemberig csak az állandó tárlatok várják a látogatókat. Az építkezés azonban csak jövő év elején indul a tervek szerint, így a jövő évi kiállítási rendben szintén várhatók módosítások.

Ahogy tervtanácsi opponenciájában Skardelli György is kifejtette, a Szépművészeti is azon a folyamaton megy most keresztül, amelyen már a világ számos múzeuma átesett: azaz a 19. századi múzeumszentély nyit a nagyközönség felé, kiegészítő szolgáltatásokkal, közönségcsalogató attrakciókkal a szigorúan vett múzeumfunkción túl további szolgáltatásokat nyújtó középületté válik. A mostani pályázat elsősorban kiegészítő funkciókra szól, a létrejövő plusz terek azonban lehetővé teszik a kiállítóterek majdani átszervezését is. A bővítés során létesülő kiegészítő szolgáltatások (étterem, kávézó, bolt) azoknak a látogatóknak, a Hősök terére érkező turistáknak is vonzó célpontot jelenthetnek, akik a kiállításokat nem szeretnék meglátogatni, pusztán hosszabb-rövidebb időre megpihenni térnének be az épületbe. Schneller István volt budapesti főépítész szerint kötelességünk is, hogy bővítsük a múzeum lehetőségeit, funkcióit, hiszen a hazai intézményekre egyébként is jellemző, hogy műkincsek sora áll raktárakba zsúfolva, elzárva a nagyközönség elől.

Ahogy Karácsony Tamás is kifejtette: szinte példátlan a bővítés kapcsán kibontakozott széles szakmai és társadalmi vita. Ezt az építész mindenképpen pozitív dolognak tartja, amely azt jelzi, hogy nincsenek nagy bajok az ország építészeti életében. Személyesen az építésznek is ritka lehetőség az ilyen fokú megmérettetés. A kritizálók felelősségét ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni: elvárhatónak nevezte, hogy bárki, aki hozzászól a témához, ismerje meg a kérdéseket, az azokra adott válaszokat, majd indítson ezekről párbeszédet. A kritikákat pedig csak akkor lehet megfogalmazni, ha mindezek megtörténtek.

Az új terv természetesen ismét vitákat generál majd, azonban a pályázati pénz lehívásának akadályt állítanának a további kerülőutak. Baán László a múzeum részéről lezártnak tekinti a vitákat: úgy véli, kellő engedményeket tettek a megfogalmazott ellenvélemények hatására, és a kompromisszumok formálta terv is minőségi, európai színvonalú lett. Remélhetőleg a most elfogadott tervjavaslat már a megvalósulás felé vezető úton tett lépésnek tekinthető.

Képek: Karácsony építész iroda, KetteS műterem

építészet, magyar építészet, budapest, magyarország, szépművészeti múzeum, baán lászló, karácsony tamás, szépművészeti múzeum bővítése Icon_print

A Szépművészeti Múzeum bővítésének 2010. május 26-án bemutatott verziója

A Szépművészeti Múzeum bővítésének 2010. május 26-án bemutatott verziója

Szépművészeti Múzeum: Karácsony Tamás terveinek evolúciója

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez: a legújabb képek

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez

Felszíni épület terve a Szépművészet Múzeum bővítéséhez: helyszínrajz

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317