Logomain

Kukkolószínház és lakás-kaland-túra Pécsen

By Kovács Dániel 2010. május 25. 16:47

szerk at hg dot hu

Kukkolós színházi thriller, uránvárosi lakás-kaland-túra és meghökkentő köztéri installációk várnak Pécsen május 26-30. között. <br/>

Európa Kulturális Fővárosában kukkolós színházi thriller, uránvárosi lakás-kaland-túra és meghökkentő köztéri installációk várják a vendégeket május 26-30. között. A PLACCC Fesztivál két rendkívül sikeres év után idén először Budapesten kívül is bemutatkozik. A magyar és külföldi művészek nem csupán gyönyörű díszletként használják Európa Kulturális Fővárosát, hanem újraértelmezik Pécs köztereit.

Placcc20130602-27858-15yes6b.gallery

A PLACCC Pécs Fesztiválon május 28-29-én mutatkozik be a holland Compagnie Dakar társulat. Az Élethelyzet című kifinomult és visszafogott színházi thriller kiindulópontja az a váratlan helyzet, amikor az ember otthonát idegenek árasztják el. Az ismeretlennel szembeni gyanakvás problémáját körüljáró előadást valós „díszletben”, egy pécsi családi házban adják elő. A közönség a hátsó kertből, az ablakon át kukkolva követheti az eseményeket, így maguk a nézők is behatolóvá válnak. Az előadás nem szövegalapú, vagyis idegen nyelv ismerete nélkül is élvezetes.

Magyar és cseh közös vállalkozás a Lakás-kaland-túra, amit Pécs egyik ismert negyedében, Uránvárosban lehet kipróbálni május 26-30. között. A nézők tízpercenként, kettesével sétálnak végig az irányított nyomkereső túrán, amelynek állomásain magánemberek lakásaiban más-más produkció fogadja őket. A rövid jeleneteket és installációkat előadó- és képzőművészek, építészek dolgozzák ki Uránváros mindennapi élete és az ott lakó emberek élményei alapján. A sétatúra útvonalán az 1000% street art csoport tagjai megszépítenek néhány csúnyácska, megkopott köztéri tárgyat, amelyeket szintén meg lehet csodálni az egyes állomások között.

A pécsi kulturális életet a többi között a Déli Szél művészi kollektíva képviseli a PLACCC Pécs Fesztiválon. A képzőművészek a jól ismert, naponta látott helyeken és a még felfedezetlen zugokban megbolygatják a környezetet. Belenyúlnak, átalakítják és valami szokatlan újdonsággal egészítik ki. De az is lehet, hogy csupán kiemelik a már ott lévő, de eddig rejtőzködő szépséget. A Déli Szél munkáját a városi helyszínek, közterek inspirálják. A művészek a helyi és az idegen, az ott lakó és odalátogató viszonyáról beszélnek a land art installációkkal, amelyek ingyenesen látogathatók a fesztivál ideje alatt.

A PLACCC Fesztivált 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el az Artopolis Egyesület Budapesten. Az első évben repülni tanították a nézőket az egykori budapesti pártfőiskolán, biciklis lélekbúvárkodást tartottak és egy plázában keresték a szerelmet az alkotók. A 2009-es fesztivál művészei szleng-operát mutattak be egy budai barlangban, járókelőket faggattak az elfogadásról, betonkeverő autókat alakítottak át utcai diszkógömbbé, lepukkant pinceajtókat rehabilitáltak, algákkal tisztították meg a Blaha Lujza tér levegőjét, közösségi kanapét építettek az utcán és élő galériává alakítottak egy népszerű teret.

program, köztér, pécs, ekf 2010, placcc fesztivál Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317