Logomain

Az átlátszóság határai: high-tech üvegépítészet

By OM 2010. május 23. 11:10

szerk at hg dot hu

Mas_120130602-27858-ojxcc3.gallery

Museum ann de Stroom Antwerpen Neutelings Riedijk

Mas_220130602-27858-bwobc8.gallery

Museum ann de Stroom Antwerpen Neutelings Riedijk

Lincoln_center_eloteto20130602-27858-1cq0hmd.gallery

Lincoln Center előtető Diller Scofidio + Renfro

Lincoln_center_eloteto_220130602-27858-fzr3qa.gallery

Lincoln Center előtető Diller Scofidio + Renfro

Apple_stores_lepcso_520130602-27858-fkf9oj.gallery

Apple Stores lépcső Eckersley O'Callaghan

Kristalypalota20130602-27858-odrd3o.gallery

Kristálypalota Joseph Paxton

Dilworth_plaza20130602-27858-1gvtv6c.gallery

Dilworth Plaza Philadelphia üvegpavilon Kieran Timberlake

Grimshaw_architects_uveglepcso20130602-27858-t1j30g.gallery

acélkábel üveg lépcső Grimshaw Architects

Apple_stores_lepcso_620130602-27858-xp6d1g.gallery

Apple Stores üveglépcső James O'Callaghan

Apple_stores_lepcso_320130602-27858-1533l9n.gallery

Látványos üveglépcső a londoni Apple üzletben; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple_stores_lepcso_420130602-27858-xsvavf.gallery

A londoni Regent Streeten lévő üzlet látványos üveglépcsője II.; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple_galerianyito20130602-27858-1kg9kvo.gallery

Az osakai Apple üzlet íves lépcsője; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple_lepcso_osaka20130602-27858-maarxv.gallery

Íves üveglépcső az osakai Apple üzeltben; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple_stores_lepcso_120130602-27858-1svc2j4.gallery

A texturált felületű üveg lépcsőfokok; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple_lepcso_sydney20130602-27858-16z4r1t.gallery

Apple üzlet lépcsője Sydney-ben; kép © Eckersley O'Callaghan

Teherhordó üvegszerkezetek, hullámos üvegfal: az üvegszerkezetek tervezői nem ismernek lehetetlent.

Ha meg kéne nevezni korunk legjellemzőbb építőanyagát, az üveg valószínűleg előkelő helyen végezne. A különleges építőanyag napjainkban miden képzeletet felülmúlva feszegeti a határokat: a mérnökök az anyagtalan, áttetsző szerkezetekből lassan szinte minden egyéb rögzítő, alátámasztó szerkezet nélkül hoznak létre lépcsőket, födémeket, önálló épületrészeket. A chicagói Sears torony semmi felet lebegő üvegpadlós kilátója például tavalyi megnyitása óta népszerű turistaattrakció. Cikkünkben körüljárjuk, az alkalmazott csúcstechnológiának köszönhetően hol is tart napjainkban e különleges anyag építészeti alkalmazása.

Becslések szerint az emberiség 5-7000 éve ismeri az átlátszó anyagot; bármilyen hihetetlen, már a rómaiak is alkalmaztak építészeti célra üveget. Az üveg első ízben a gótikában kapott kiemelt szerepet az épületeken; a gótikus katedrálisok szerkezeti kialakítása lehetővé tette, hogy a támpillérek, oszlopok közeit káprázatos színes üvegablakok töltsék ki.

Az első igazán kimagasló jelentőségű üvegépítmény az 1851-es londoni világkiállításnak helyet adó Kristálypalota volt, Sir Joseph Paxton műve. A mindössze 22 hét alatt emelt építmény közel 300 000 üvegtáblát tartalmazott! Az épület azonban nem volt előzmények nélküli: a Chatsworth House-ban jó tíz évvel korábban szintén Paxton tervei alapján épült üvegház korának legnagyobb üvegépítménye volt. Az üveggyártás technológiája a 20. században rohamos fejlődésnek indult. 1959-ben Sir Alastair Pilkington feltalálta a float üveget; ma is ezzel a technológiával készül az üvegek 90%-a.

A 20. században egyre nagyobb mértékben elterjedt az üveg építészeti alkalmazása, bár leginkább irodaházaknál alkalmazták meghatározó elemként a költséges építőanyagot. Az építészetben az anyagtalanságra, a tágas, világos terek létrehozására való törekvés hozta magával az üveg elterjedését. Fontos változást hozott ez a korszak abban is, hogy az üvegre már nemcsak térhatároló, hanem szerkezeti elemként is tekintettek. Megjelentek a könnyed acélszerkezettel és azon teljes egészében üveghomlokzattal emelt épületek. Ennek első példája a Fagus művek épülete (1911, Walter Gropius) volt.

Az edzett és laminált üveg nagy teherbíró képességű, és egyben biztonságosabb építőanyagot jelent. Ma már egyáltalán nem szokatlan, hogy teherhordó üvegszerkezetekkel: lépcsőkkel, járható üvegfödémekkel találkozunk. A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre javulnak az üveg épületfizikai tulajdonságai: egyre jobb hőszigetelő képességű, illetve a napsugárzást megszűrő üvegek készülnek, így ma már az üvegszerkezet nem jelent egyet a gigantikus fűtésszámlákkal, az öntisztuló üvegek megjelenése pedig megoldotta a takarítás problémáját is.

A következőkben a teljesség igénye nélkül válogattunk ki néhány olyan épületet, amelyek érzékeltetik, hogy hol is tart ma az üveg építészeti alkalmazása.

Museum aan de Stroom (MAS), Antwerpen

A hamarosan megnyíló, a holland Neutelings Riedijk építésziroda jegyezte múzeum épületére tekintve úgy tűnhet, mintha az üvegfal-szakaszok hordoznák a felettük lévő nehézkes falszerkezetek súlyát. Bár ez nem így van, a nagyméretű üvegfelületek létrehozásához mégis szükséges volt a mérnöki bravúr: az üvegezett nyílás magassága közel 6 m, így ahhoz síküveg esetén rendkívül vastag üveglap lett volna szükséges, amely elviseli a ráeső szélterhet. Így esett a választás az ívesen hullámzó üvegfelületre: ebből elegendő volt az 1,2 cm-es vastagság.

A megoldás egyébként nem számít újdonságnak: először az Office for Metropolitan Architecture (OMA) portugál Casa de Músicáján bukkant fel: a 2005-ben befejezett épületnél három üvegsávval összesen kb. 12,5 m magas üveghomlokzatot hoztak létre. Az antwerpeni épület sarkain két hullámos üvegpanelt helyeztek egymásra, amelyeket hullámos acélelemmel kapcsoltak egymáshoz. Mivel a hullámos üvegpanel szilárdságát a speciális forma adja, az sima float üvegből készülhetett, nem szükséges laminált vagy edzett üveget használni; ez pedig kedvező a költségek szempontjából. A tervezők szerint a speciális üveghomlokzat csak kismértékű optikai torzulást okoz, amelyért bőségesen kárpótol a különleges térérzet.

A Lincoln Center előtetője, New York

A Diller Scofidio + Renfro jegyezte impozáns előtető közel 30 m hosszú; középen egyetlen oszlop támasztja alá, és egy 12 m-es szakasz szabadon „lebeg” az alatta sétálók feje felett. A kb. 5 cm vastag, a német Seele cég által gyártott laminált üvegpanelek lapjait egy különleges új ragasztóval rögzítették egymáshoz, ez tette lehetővé, hogy a tető üvegpanelei viszonylag vékonyak maradhattak.

Ami újdonság a szerkezetnél, hogy az üveglapok felett futó vékony acélgerendákat maguk az üvegelemek stabilizálják, így szinte azt is mondhatjuk: az acélszerkezet által hordozott üvegfelülettől eljutottunk az üveg által rögzített acélszerkezetekig. Érdekesség, hogy a járókelők egy része annyira félelmetesnek tartja a hatalmas, feje felett lebegő szerkezetet, hogy inkább kikerüli, mintsem alatta sétáljon.

Dilworth Plaza, Philadelphia

Az íves formával összekapcsolt két üvegszerkezet a föld alá vezető lejárók fölött emelkedik. A KieranTimberlake és az Olin tervezőiroda együttműködésében született elképzelés különlegessége, hogy egyáltalán nem lesznek benne fém alátámasztó vagy kapcsolóelemek. A tető 5 cm vastag laminált üveglapjait szilikonnal kapcsolták össze; a vízszintes lapok teljes egészében az azonos vastagságú függőleges üvegfalra támaszkodnak. Az üvegfal elemei közötti kb. 1 cm-es réseket viszont nem tömítették, így azok között szabadon járhat a levegő.Tulajdonképpen egyetlen hatalmas ragasztott szerkezetről van szó; a függőleges falak a tető terhe mellett a széltehernek is ellenállnak. Utóbbi különösen nagy kihívást jelentett a tervezőknek, hiszen a szerkezet a legmagasabb ponton 6 méter magas. A tervezők szerint az elegáns, a végsőkig letisztult megoldás remekül illeszkedik majd a hátteret adó historizáló épülethez. 

Az Apple Stores lépcsői

A többszintes, különleges üvegszerkezeteket felvonultató üzletek egyik legjellegzetesebb attrakciói a látványos üveglépcsők, amelyek célja, hogy a látogatók felcsalogassák a második és harmadik szintre is. A különleges, szabadalmaztatott rendszerek tervezője James O’Callaghan (az Eckersley O'Callaghan iroda társtervezője); az üvegfokokkal, -pihenővel és -födémmel, sőt üveg tartószerkezettel készült lépcsőrendszereknek számos továbbfejlesztett változata alakult ki. Az első ilyen lépcsőt a londoni Sohóban lévő boltban építették fel. Bár a lépcsők első ránézésre egyszerűnek tűnnek, valójában mérnöki bravúrnak tekinthetők: a szerkezetekben csak pontszerűen rögzítő fémelemek találhatók. Az üveg lépcsőfokok és födémek több méter fesztávot hidalnak át. Az Apple nevéhez kötődik egyébként egy másik üveglátványosság is: a New York-i Kocka, a Fifht Avenue-n lévő üzlet lejárata (tervezője Peter Bohlin) az egyik legtöbbet fotózott New York-i objektum.

Az építészek azonban tovább feszegetik az átlátszó építőanyag alkalmazásának határait. Az üveg építészeti alkalmazásának technológiáját van még hová fejleszteni: egy kritikus pont például az üvegelemekben a rögzítőelemek helyének kialakítása. A jövőben a fejlődés egyik iránya az lehet, hogy a lehető legkevesebb fém rögzítőelem alkalmazásával jöjjenek létre az üvegszerkezetek. Mások ragasztóval rögzített üveggel kísérleteznek, bár szakértők szerint ennek a technológiának még sok időre van szüksége ahhoz, hogy bizonyítson. Amint azonban az előzőekben is láttuk, a mérnöki kreativitás és a technológiai fejlődés gyakorlatilag nem ismer lehetetlent, így ma még megjósolni sem lehet, hogy meddig képes még fejlődni az üvegépítészet.

magazin, high-tech, kieran timberlake, diller scofidio + renfro, callaghan, eckersley o, üveg alkalmazása az építészetben, teherhordó üveg, kristálypalota, sir jospeh paxton, museum aan de strom, mas, neutelings riedijk, hullámos üvegfal, lincoln center előtetője, dillworth plaza, olin, apple stores, james ocallaghan Icon_print

Museum ann de Stroom Antwerpen Neutelings Riedijk

Museum ann de Stroom Antwerpen Neutelings Riedijk

Lincoln Center előtető Diller Scofidio + Renfro

Lincoln Center előtető Diller Scofidio + Renfro

Apple Stores lépcső Eckersley O'Callaghan

Kristálypalota Joseph Paxton

Dilworth Plaza Philadelphia üvegpavilon Kieran Timberlake

acélkábel üveg lépcső Grimshaw Architects

Apple Stores üveglépcső James O'Callaghan

Látványos üveglépcső a londoni Apple üzletben; kép © Eckersley O'Callaghan

A londoni Regent Streeten lévő üzlet látványos üveglépcsője II.; kép © Eckersley O'Callaghan

Az osakai Apple üzlet íves lépcsője; kép © Eckersley O'Callaghan

Íves üveglépcső az osakai Apple üzeltben; kép © Eckersley O'Callaghan

A texturált felületű üveg lépcsőfokok; kép © Eckersley O'Callaghan

Apple üzlet lépcsője Sydney-ben; kép © Eckersley O'Callaghan

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317