Logomain

Főnix a Dohány utcában

By Papp Géza 2010. május 21. 08:50

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Hungaria_120130602-27858-fofltk.gallery

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

Hungaria_220130602-27858-1uluh2l.gallery

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

Hungaria_320130602-27858-1wvp9fp.gallery

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

Hungaria20130602-27858-1q1d4gv.gallery

hungária hírlevél

Galeria20130602-27858-yqlncl.gallery

Múlt, jelen és jövő a Hungária fürdő - Continental szálloda épületegyüttesében

1_romos_osszkep20130602-27858-1lh6pj5.gallery

A Continental Szálló és a Hungária Fürdő romjai két éve - Fotó: Hotel Continental Zara

Elocsarnok_220130602-27858-8qthpm.gallery

A Hungária Fürdő előcsarnoka romokban - Fotó: Hotel Continental Zara

Elocsarnok_220130602-27858-1bagy06.gallery

A Hungária Fürdő helyreállított bejárata az előcsarnokban - Fotó: Papp Géza

Csarnok_120130602-27858-faqrj.gallery

Az egykori fürdőcsarnok maradványa az újjáépítés előtt - Fotó: Hotel Continental Zara

Csarnok_320130602-27858-3ed60c.gallery

Az újjáépített fürdőcsarnok, a munkák befejezése előtt - Fotó: Papp Géza

Csarnok_220130602-27858-1qf14og.gallery

A fürdőcsarnok látványterve - Fotó: Hotel Continental Zara

Uszoda_120130602-27858-tdkqg7.gallery

Continental Szálló: az új uszoda látványterve - Fotó: Hotel Continental Zara

Uszoda_220130602-27858-8as968.gallery

Continental Szálló: az új uszoda épülőfélben - Fotó: Papp Géza

Konferencia_120130602-27858-1mjy47w.gallery

Continental Szálló: a konferenciaterem látványterve - Fotó: Papp Géza

Konferencia_220130602-27858-ow8nuy.gallery

Continental Szálló: a konferenciaterem befejezés előtt - Fotó: Papp Géza

Egy hónappal a nyitás előtt jártunk az újjáépített Hungária Fürdőben és a Continental szállodában.

A végéhez közelednek a VII. kerületi Dohány utcában épülő szálloda, a Continental Hotel Zara építési munkálatai. A beruházás révén a 24. órában menekül meg az egykori Hungária Fürdő szecessziós homlokzata, sőt: az elpusztult belső is visszanyeri valamennyire régi fényét. Egy hónappal a hivatalos nyitás előtt bekukkantottunk: hogy állnak a munkák?

A Dohány utca - Klauzál utca - Wesselényi utca - Nyár utca által határolt területen 1827-ben nyílt meg az első fürdőépület, amely folyamatosan bővült: a Nyár utca felől kő- és gőzfürdő, a Klauzál utca felől népfürdő volt benne. A Nyár utca 7. alatti tömbből a 19. század végén lakóház lett. A Dohány utcában Ágoston Emil tervei szerint 1908-09-ben épült fel a szecessziós fürdőcsarnok (erre kis tábla emlékeztet a homlokzaton), amely már a húszas években mozivá alakult át. A Klauzál és Dohány utca sarkára a híres Vágó-fivérek idősebbje, László tervezett art deco stílusú lakóházat, amely 1928-29-ben épült fel. Ekkortájt vált a Dohány és a Nyár utca sarkán álló ház Continental szállodává.

A fürdő épülete 1955 után még Tarka Színpad, illetve Bányász Színház néven színpadként működött néhány évig, majd a fürdő 1963-ban, a Contintental pedig 1970-ben bezárt. A Budapest újság 1984-ben már így írt az állapotokról: "Maga a szálló szinte teljesen elhagyatott, romos, csupán lépcsőházában és az oda újonnan beszerelt felvonó körül zajlik az élet. Innen lehet ugyanis megközelíteni a fürdőépület felső emeletein lévő, jobban karbantartott irodákat." Valószínűleg a metró építése zavarta meg a környék talajvizeit, a víz ugyanis elöntötte a pincerészeket. Emiatt az épület süllyedni kezdett. A két kutat betömték, az egész pincerendszert jelentős mértékben feltöltötték, hogy megállítsák a süllyedést. A cikk arról is beszámolt, hogy az épületekbe új intézmények költözhetnek: az IBUSZ, az Illetményhivatal és a KISZ Rock Színháza. De nem költöztek.

Falusi Mariann és Lang Györgyi az Eldorádóban (1988)

Ne a nőt, a fürdőt nézze: a Hungária romjai 1988-ban

A szálló épületét 1990-ben bontották le, miután hagyták az életveszélyességig leromlani.1996-ban az épületet privatizálták: az új birtokos a Beverly Hills Kft. lett. 2002-re már a fürdő hátsó részeiben is bontásokat rendeltek el az életveszélyes állapot miatt. Szinte csak az utcai szárny maradt állva az évről évre lassan fogyatkozó tömbökből. 2005-ben nyilvánították műemlékké a maradványokat. 2006-ban azt tervezték, hogy lakó- és irodaházat építenek ide, de a környéken lakók ellenállására végül a tervből nem lett semmi. Az ingatlannal botrányosan bánó Beverly Hills Kft. ezután eladta azt a Zeina Hotel Szolgáltató Kft.-nek. Ekkor új történet kezdődött: a jordán tulajdonú cég vezetőjének érdekeltsége ugyanis a ZaraHotels szállodalánc, amely második fővárosi egységét terveztette meg a területre.

A munkálatok 2008 októberében indultak el a helyszínen, az új épület alapkövét 2009. április 7-én rakták le. A határidőket példamutatóan tartják: akkor 2010 nyarára ígérték a megnyitást, most pedig már napra pontosan is megvan a dátum: 2010. június 15. Az új épület vezető tervezője, Hegedűs Péter (Petur Stúdió) 272 szobás, 4 csillagos szállodát álmodott a telkekre, míg Vékony Péter (nirmana építésziroda) a kevés maradvány szakszerű, precíz helyreállításán dolgozik. A restaurátori munkákat Bor Ferenc művészettörténész koordinálja.

A homlokzat helyreállításáról korábban már beszámoltunk: a kőburkolat visszanyerte eredeti színét, a nyílászárókat és a fémdíszítményeket archív fotók alapján állították helyre. A fürdő Zsolnay-kerámiából készült feliratát restaurálták, a kapu feletti domborművet díszítő kerámiaszemeket egytől-egyig újragyártották. A homlokzat egyik betétjén újra olvasható a felirat: "Corpora sana dabunt balnea", azaz "egészséges testet biztosít a fürdő". A belsőkről pedig meséljenek a képek is!

Hungária Fürdő: videó a látványtervekkel

A díszes, rézveretes forgóajtón belépve hatalmas csarnokba érünk: itt lesz a recepció tere. Egy csobogó emlékeztet csak arra, hogy itt valaha fürdő állt. A csarnok íves mennyezete alatt egy galériaszint is található, ez kávézóként funkcionál majd. Balra francia konyhás design étterem, a Plusdesign Studio tervei alapján készült ARAZ kínál ínycsiklandó falatokat. Az étterem a nagyközönség számára is nyitva áll, az utcáról is be lehet majd menni. Az étterem színvilágát a markáns arany és a fekete kombinációja határozza meg. Akác parketta, botticchino mészkő lapok, Tom Dixon egyedi formavilágú lámpatestei, Catellani designlámpák és az oszlopokat borító SICIS mozaik teszik lenyűgözővé a belső tereket. Az étterem szomszédságában egy koktélbár is nyílik. Mindkét helyen, és a szállodai részen is a koncepció része volt, hogy szecessziós, illetve főleg art deco stílust idéző elemekkel illesszék harmóniába a régi és az új épületrészeket, összességében egységes megjelenést biztosítva a hatalmas komplexum sok-sok terének.

Az újonnan épített épületszárnyban kapott elhelyezést összesen 272 szoba. Az alsóbb szinteken 220 superior szoba kapott helyet, az exkluzívabb szobák - deluxe, executive és suite - a felsőbb emeleteken találhatók. A legjobb szobákhoz saját terasz is jár. Berendezésük az art deco hagyományait követi.

Az épület tetejének egy részén 150 négyzetméteres tetőkertet és fitneszközpontot alakítottak ki. Remek innen a kilátás a Dohány utcai zsinagóga tornyaira és a budai hegyek felé. A felső szinten, az eredeti vasbeton ívek alatt egy medencés fitnesz részleget is kialakítanak Boutique Spa néven. Külső és belső medence, pezsgőfürdő, valamint finn és infra szauna biztosítja a kényeztető kikapcsolódást.

A recepció tere mögötti kis belső udvarra néz az új építésű konferenciaterem blokk is. A négy hangszigetelt rendezvényterem összesen 400 főt tud befogadni. Valamennyi terem természetes fénnyel, klímaberendezéssel és modern audiovizuális technikával van ellátva. Ezeket a tetőkert is kiegészítheti - egy állófogadás itt is, ott is megtartható. A termek a belső udvarra néznek, ahol teraszt, vízfelületet és sok növényt helyeznek el. A ház másik belső udvara is kertes kialakítású lesz, ahol kivetítőn lehet majd nézni egy sporteseményt, de jó idő esetén akár koktélpartit is adhatnak a vendégeknek.

A szálloda marketingesei szeretnék a régi anyagokat is összegyűjteni. A volt szállodaigazgatótól, Duli Lászlótól szép adományként megkapták a Continental régi vendégkönyvét, és már több régi hirdetés is a csapat birtokában van. Kérik, ha valakinél van még értékes, fennmaradt anyag a szállóról vagy a fürdőről, vegyék fel Varga Kittivel a kapcsolatot (marketing@zarahotels.com, illetve +36 1 815 1000) - az anyag egy részét ki is állítják majd.

A ZaraHotels távlatilag 4-5 egységből álló hálózatot szeretne kiépíteni Budapesten, ám a közeljövőben biztosan nem lesz több nyitás: egyrészt a gazdasági helyzet miatt, másrészt azért, mert a lánc profilja szerint csak egyedi szolgáltatásokat nyújtani képes design hotelekben gondolkodnak, így megfelelő ingatlant is nehezebb találniuk.

építészet, magazin, budapest, örökségvédelem, papp géza, magyarország, helyreállítás, nirmana, vékony péter, hungária fürdő, ágoston emil, hegedüs péter, continental szálloda, bor ferenc, hegedűs péter, epiteszet Icon_print

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

A Hungária Fürdő és a Continental Szálloda a Dohány utcában

hungária hírlevél

Múlt, jelen és jövő a Hungária fürdő - Continental szálloda épületegyüttesében

A Continental Szálló és a Hungária Fürdő romjai két éve - Fotó: Hotel Continental Zara

A Hungária Fürdő előcsarnoka romokban - Fotó: Hotel Continental Zara

A Hungária Fürdő helyreállított bejárata az előcsarnokban - Fotó: Papp Géza

Az egykori fürdőcsarnok maradványa az újjáépítés előtt - Fotó: Hotel Continental Zara

Az újjáépített fürdőcsarnok, a munkák befejezése előtt - Fotó: Papp Géza

A fürdőcsarnok látványterve - Fotó: Hotel Continental Zara

Continental Szálló: az új uszoda látványterve - Fotó: Hotel Continental Zara

Continental Szálló: az új uszoda épülőfélben - Fotó: Papp Géza

Continental Szálló: a konferenciaterem látványterve - Fotó: Papp Géza

Continental Szálló: a konferenciaterem befejezés előtt - Fotó: Papp Géza

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317