Logomain

Az új kormányra vár Budapesten 2.

By Papp Géza 2010. május 19. 10:05

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Cikkep20130602-27858-2rum1a.gallery

Az Erkel Színház főhomlokzata.

Varkert_50020130602-27858-sto93n.gallery

Várkert

Kossuth_ter20130602-27858-13zwn5q.gallery

Az s73 terve a Kossuth tér rendezésére

Moszkvater-196020130602-27858-uoa45n.gallery

A Moszkva tér még a metrómegálló előtt

Lipot20130602-27858-1kkk62q.gallery

A lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet

Honved_fop20130602-27858-19g5lui.gallery

A Dísz téri Honvéd Főparancsnokság metamorfózisai

Nepstadion20130602-27858-1e5b5ph.gallery

A Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) madártávlatból

Fajlbudapest_metro20130602-27858-jpipla.gallery

Budapest metróhálózata négy vonallal

Cikksorozatunk második része: újabb 7+1 nagyszabású fővárosi fejlesztés, amelyek kormányzati segítségre várnak.

Cikkünk első részéhez kapcsolódva újabb hét plusz egy, kiemelt fontosságú budapesti projektet gyűjtöttünk össze, amelyek megoldásra várnak. A néhány napon belül megalakuló új kormány talán előrelépést hoz ezekben az ügyekben – legalábbis, a remények élnek. A bónusz beruházás az örök adu ász: a négyes metró, amelynek sorsában szintén változásokkal kecsegtet a következő négy év.

A Kossuth tér rendezése

Bár már 2008-ban döntés született a tér rendezéséről, melynek során az Országgyűlés Hivatala 1,2 milliárd forintból parkosítaná és körülkerítené a teret, a projekt végül nem indult be. A felszíni rendezésre kiírt pályázatot az s73 nyerte meg. A park alatt mélygarázs és látogatóközpont is épülne 3,6 milliárd forintért. Az eljárás körül kialakult vitát azzal zárták, hogy mivel a beruházás nemzetbiztonsági minősítést kap, elhagyható a nyílt pályáztatás. 2009-ben még úgy számoltak, hogy 2010 végére elkészülhet a felújítás, ám arra hivatkozva, hogy nem kapták meg a teljes körű dokumentációt, a kerület nem adta ki az építési engedélyt. Azzal is érveltek, hogy 2011-ben hazánk adja az EU soros elnökségét, és ehhez nem dukál egy feldúlt tér az Országház előtt. Kérdés, hogy mi lesz a térrel a kormányváltást követően. Új pályázat lesz, törlik a felújítást, vagy késéssel, de belevágnak?

A Moszkva tér rendezése

A Moszkva tér talán azért is számít Budapest "elátkozott" terének, mert három kerület határán fekszik. A tér rendezése, átépítése már évek óta újra és újra felmerül, ám úgy tűnik, mindenki túl nagy fába vágja a fejszéjét. A fővárosnak, a három kerületnek, a BKV-nak, és még tucatnyi érintettnek kellene közös akaratra jutni ahhoz, hogy a tér végre rendeződjön. Valamikor még a hegy aljának kibányászásával jött létre a tér, később még sportpálya is volt rajta. Aztán évtizedek alatt egyre hangsúlyosabb lett a tömegközlekedés és az autós közlekedés, míg végül teljesen eluralta a teret. A rendezési tervek újra és újra több zöldfelületet, újragondolt gyalogos közlekedést álmodtak ide, ám a megvalósítás máig is várat magára.

Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet

Az eredetileg is elmebetegek ápolására épült OPNI, régebbi nevén a Tébolyda 1868-ban nyílt meg. A Parlament elkészültéig ez volt a legnagyobb hazai középület! 2007-ben az épületet bezárták, ingóságait elárverezték. Egy orvosi rendelő, néhány szolgálati lakás és az őrzés maradt csak életjelnek. A II. kerület változtatási tilalmat rendelt el a területre, és rendeletben írta elő: csak egészségügyi célra használható az ingatlanegyüttes, amely jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelőnél van. Ám hogy újra az eredeti intézmény kerül-e vissza, vagy valami más, egészségügyi célú hasznosítás valósul-e meg, az majd a következő hónapokban derülhet ki.

Erkel Színház

2008 őszén még arról írtunk, hogy az Erkel Színház épületét lebontják, hogy 2012-re új teátrumot emeljenek a helyén. Az 1911-ben megnyitott színházat Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, majd 1959-62 között Kotsis Iván tervei alapján jelentősen átépítették. 2007-ben az épület leromlott állapota miatt kényszerültek a bezárásra. Bár a Zoboki-Demeter irodából már előzetes látványtervek is kiszivárogtak, bontásra azóta se került sor. Az akkori tervek szerint magántőkéből, multifunkciós kultúrközpont épült volna az Operaház társulata számára. Az új kormányra vár a feladat, hogy döntsön a jelenlegi épület sorsa felől - egyben döntést hozva Bernáth Aurélnak az épületben található freskóiról is. A döntést sürgeti, hogy a tervek szerint az új Erkel átadása után azonnal hozzákezdtek volna az Operaház színpadának felújításához, így viszont az is csúszik.

A Budai Vár fejlesztése és a volt Honvéd Főparancsnokság

Bár a Szent György tér egy részének rendezése megtörtént, a Várnegyedben is bőven van még tennivaló. A Budai Vár második világháború utáni felújítása sok kétes örökséget hagyott ránk, és az épület állapota is egyre romló. Az Országos Széchenyi Könyvtár kinőtte a rendelkezésre álló teret, raktárai beteltek. A palota nyugati oldalában mélygarázs építése kezdődött, ám az építkezés leállása, a terület elhagyása mára a támfal leomlásával fenyeget. A Dísz téren álló volt Honvéd Főparancsnokság épületére több tervpályázat is született már, ám a legutóbbi átépítési javaslatok is sorra dőltek be. Az utolsó tervet az söpörte el, hogy az I. kerület változtatási tilalmat rendelt el a területre, a kormány ezt követően az ide szánt tízmilliárd forintot máshova csoportosította át. Ezzel utódjára hagyva a kérdés megválaszolását: mi legyen az épületben, és hogy nézzen ki?

Várbazár

Kormányok jöttek, kormányok mentek, de a Várbazár már a 80-as évek óta üresen áll és pusztul. Eredetileg Ybl Miklós tervezte meg a Vár dunaparti lezárásaként, az építés 1883-ra készült el. Az itt nyitott üzletek hamar csődbe mentek, ezt követően műtermeket alakítottak ki a helyiségekben. 1961-ben nyílt meg itt a híres Ifjúsági Park, korának egyik kultikusnak mondható szórakozóhelye. Ám felújításra már akkor sem költöttek sokat, amikor még lakták: 1980-ban egy Edda koncerten a park bejáratához vezető lépcső kőfala leomlott. Az Ifjúsági Park 1984-ben zárt be végleg, az épület állapota azóta jelentősen leromlott. Már 1996-ban szerepelt a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listáján. Újbóli hasznosítására 2002-től több terv is született, ám ezekből végül nem lett semmi, a gazdasági válság alatt pedig már érdeklődő sem akad. Az újbóli hasznosítást segíthetné, hogy a Várbazár előtt föld alatti ciszternákra leltek 2009-ben - így akár a kettő közösen is hasznosítható lenne. Sürgősen lépni kell, a nemrég műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott épület leromlott állapota már nem enged meg egy újabb elpazarolt évtizedet – tán egy évet sem.

Puskás Ferenc Stadion

Kép: Civertan Grafikai Stúdió, 1997-2006

Ugyancsak régóta görgetett adósság az egykori Népstadion felújítása. Magyarország legnagyobb, közel hetvenezer férőhelyes sportlétesítményében az 1953-as átadás óta nem volt átfogó felújítás. Állapota a kilencvenes évekre vált kritikussá; az életveszélyesként lezárt felső karéjokat azóta megerősítették. Felújítását többször is tervezték, sőt, az áttervezésére kiírt ötletpályázaton is születtek látványos eredmények. 2004-ben már beruházói pályázatot is kiírt az akkor Gyurcsány Ferenc vezette sportminisztérium. A fejlesztési programot azonban pénz hiányában 2009 tavaszán felfüggesztették. Még mindig nem eldöntött az sem, hogy a stadion felújításába, vagy pedig helyén egy új építésébe érdemesebb-e belefogni – a Dávid Károly és munkatársai tervezte stadion ugyanis építészetileg is értékes emlékünk. Ha azonban Budapest komolyan gondolja a 2020-as olimpiai játékok pályázatát, a következő négy évben a Népstadion kérdésében is dűlőre kell jutni.

Négyes és ötös metró

A választási kampányban elhangzott ígéretek fényében nem valószínű, hogy a 4-es metró építését leállítanák. Amikor azonban 2013-14 táján valóban használható lesz az első, 7,4 kilométeres szakasz, dönteni kell majd a tervezett továbbépítés: a Baross tér – Bosnyák tér közötti, 3,2 kilométeres szakasz sorsáról, sőt, felmerül a bővítés harmadik lépése, az Etele tér és a Budaörsi virágpiac közti 2,1 kilométeres pálya megépítésének kérdése is. Optimális esetben addigra már a szentendrei és a csepeli HÉV összekötéseként tervezett 5-ös metróról is többet tudunk. Különösen, ha valóban alakul valami, például egy múzeumi negyed a Kormányzati Negyednek kiszemelt terület helyén – hiszen az 5-ös egyik megállója is ezen a környéken lenne. A vonalnak ráadásul Észak-Csepel fejlesztése szempontjából is kiemelt jelentősége van.

budapest, erkel színház, négyes metró, magyarország, moszkva tér, honvéd főparancsnokság, várkert bazár, kossuth tér, lipótmező, népstadion, ötös metró Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317