Logomain

Elkészült az ír sport szentélye

By Kovács Dániel 2010. május 17. 14:30

szerk at hg dot hu

Május 14-én Brian Cowen ír Taoiseach, azaz kormányfő nyitotta meg Dublin új stadionját, amely az ír rögbicsapat és a nemzeti futballválogatott otthona lesz. A létesítmény tíz évig viseli a főszponzor Aviva Group nevét, 2011-ben az UEFA Európa-kupa idejére azonban Dublin Arenára nevezik át a sportszövetség szigorú előírásai miatt.

Május 14-én Brian Cowen ír Taoiseach, azaz kormányfő nyitotta meg Dublin új stadionját, amely az ír rögbicsapat és a nemzeti futballválogatott otthona lesz. A létesítmény tíz évig viseli a főszponzor Aviva Group nevét, 2011-ben az UEFA Európa-kupa idejére azonban Dublin Arenára nevezik át a sportszövetség szigorú előírásai miatt.

Aviva120130602-27858-1cqcr3g.gallery

Az ötvenezer ülőhelyes Aviva Stadium a 2007-ben elbontott Lansdowne Road-i aréna helyén épült fel, amely a maga 1878-as építésénel a világ legrégebbi nemzetközi minősítésű stadionjának számított. A tervező a sportlétesítmények legismertebb nemzetközi műhelyének számító Populous; a többek közt a londoni olimpia stadionját, vagy a 2014-as Ázsiai Játékok színhelyét is tervező iroda helyi partnere pedig a Scott Tallon Walker Architects volt.

A Populous sajátos nyelvi leleménnyel a világ első „site responsive”, azaz a helyszínért felelősséget mutató stadionjaként jellemzi. Az épület lágyan ívelő, transzparens tetőszerkezete, felhőszerű formája és a hosszanti oldalakon lejjebb vitt párkánymagassága azt a célt szolgálja, hogy ne tűnjön otrombának a sorházas beépítésű, szolid környéken. A tervezők arra is figyelmet fordítottak, hogy az épületben újra lehessen hasznosítani az összegyűjtött esővizet; a transzparens tetőzet pedig a természetes napfény optimalizálását segíti elő. Az építészetileg roppant reprezentatív Aviva Stadium méltó párja a müncheni Allianz Arenának vagy az új londoni Wembley-nek. Igaz, nem is volt sokkal olcsóbb: a 2007 májusában kezdődött építkezés 6000 munkás négymillió munkaóráját emésztette fel, és összesen 410 millió euróba került (a jelenlegi árfolyamon ez 114,18 milliárd forintot tesz ki).

Az Aviva Stadium Írország első és egyetlen, UEFA Elite minősítésű sportlétesítménye. Ehhez előírások sorának teljesítése volt szükséges. Elvárás volt például a minimum harmincezres kapacitás, a külön delegációs szoba, doppingvizsgálati állomás és elsősegélyhely, a teljesen kiépített biztonságikamera-rendszer, legalább három tévéstúdió és minimum 1500 VIP-ülőhely.

Az új létesítmény naptára máris kezd betelni. Természetesen itt játsszák majd a nemzeti focibajnokság döntőit; az első nemzetközi összecsapás pedig augusztus 4-én lesz a Manchester United és az ír nemzeti válogatott között. A sportesemények mellett koncertek rendezésére is alkalmas a létesítmény: eddig Michael Bublé és Eminem szerepel a tervezett előadók listáján.

építészet, sportlétesítmény, stadion, 2010, irorszag, írország, dublin, populous, kortárs építészet, aviva stadium Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317