Logomain

Mennyire zöld a házunk?

By Ongrádi Melinda 2010. május 13. 15:26

szerk at hg dot hu

Portico_building_madrid20130602-27858-prl806.gallery

Portico Building Madrid fenntartható

Brighton_foldhaz20130602-27858-1c2qmi9.gallery

Brighton földház

Leed_logo20130602-27858-v1hl21.gallery

LEED minősítési rendszer logó

Dessau_sauerbruch20130602-27858-13xi1no.gallery

Dessau Sauerbruch & Hutton Környezetvédelmi Hivatal

Elithis_tower_dijon20130602-27858-dxgos9.gallery

Elithis Tower Dijon a világ első pluszenergiás irodaháza

Zold_epiteszet20130602-27858-6iq9pc.gallery

zöld építészet hírlevél

Marketingfogásnak sem utolsó, ha egy épület környezetbarát minősítést kap. A különböző minősítési rendszereket vizsgáltuk.

Bár Magyarország egyelőre még erőteljesen a fejlettebb országok mögött kullog, lassan nálunk is teret nyer a fenntartható építészet. Egyre több beruházó büszkélkedik azzal, hogy energiatudatos épülete eléri valamelyik minősítési rendszer bizonyos fokozatait. Az egyik legfrissebb példa erre a SKANSKA tervezett új irodaháza, amely a beruházó szándékai szerint elnyeri majd a LEED minősítési rendszer legszigorúbb, azaz platina fokozatát.

Nemcsak ezzel a minősítési rendszerrel lehet azonban kifejezni, hogy mennyire környezetbarát egy épület. Találkozhatunk a BREEAM, a DGNB vagy a Green Building Programme kifejezésekkel is. És hogy mit takarnak mindezek? Dr. Reith András, a fenntartható építészet hazai elterjesztéséért küzdő Hungarian Green Building Council (HUGBC) alelnöke van segítségünkre a fogalmak tisztázásában.

Felmerülhet a kérdés, hogy nem lenne-e érdemes itthon egy saját minősítési rendszert kidolgozni? Reith szerint több oka is van annak, hogy nem érdemes ilyesmiben gondolkodni. A beruházók jó része eleve nem magyar tőkeérdekeltségű. Ráadásul a külföldi rendszereket eleve úgy alkották meg, hogy a világ bármely pontján használni lehessen azokat, és össze lehessen hasonlítani az általuk minősített épületeket, míg egy magyar rendszer például az Egyesült Államokban egészen biztosan nem működne.

Emellett nagyon sok időt és pénzt kell egy ilyen szisztéma kidolgozására fordítani: Németországban például mindez 6 évbe telt. És hogy nálunk melyik rendszer a legesélyesebb a használatra? Nos, nincsen egyedül üdvözítő: legalább 2-3 esélyes arra, hogy nálunk is mindennaposan alkalmazzák. A HUGBC egyik célkitűzése, hogy összehasonlítsák ezeket, és kidolgozzák az alkalmazásukat megkönnyítő háttéranyagot. Nálunk egyébként leggyakrabban az angol és amerikai minősítési rendszereket (LEED, BREEAM) alkalmazzák. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem a német rendszer nálunk az uralkodó, hiszen az építőiparban erős a kötődés a német területhez? Ennek oka részben az, hogy a beruházók piacszerzésében sem a németek vezetnek.

Az amerikai LEED minősítési rendszer

A U. S. Green Building Council (Egyesült Államokbeli szervezet a fenntartható építésért) által kidolgozott rendszer 1998 óta van használatban, és négy kategóriát állít fel: a Certified, Silver, Gold és Platinum minősítést. A minősítés alkalmazható új épületekre és felújításokra is, továbbá külön rendszert dolgoztak ki iskolák és kereskedelmi létesítmények, illetve már meglévő létesítmények értékelésére. Az értékelés nyolc területet emel ki: elhelyezkedés, helyszínválasztás, vízhasználat, energiafelhasználás, anyaghasználat, a belső környezet minősége, innováció és tervezési folyamat, és regionális szempontok. A minősítéshez először regisztrálni kell a projektet, majd elektronikus úton feltölteni a kitöltött dokumentumokat a megfelelő honlapra. A minősítési folyamatban részt vehet a LEED által minősített szakember is, ugyanakkor ez utóbbi nem kötelező. A rendszer hátránya, hogy az értékelés során amerikai szabványok követelményszintjét kell teljesíteni, amelyek kiváltása nemzeti szabványokkal bonyolult eljárás.

A brit BREEAM

A legelsőként kifejlesztett épületminősítési rendszert 1990-ben Nagy-Britanniában hozták létre, nem lakóházként használt épületek értékelésére. Nemzetközileg használható változatai 2008-ban jelentek meg, amelyeket egy év tesztelés után, 2010. január 1-től lehet kereskedelmi, iroda és ipari létesítmények értékelésére használni, de minősíteni lehet külön az épület szerkezetét is. A minősítést csak az anyaszervezet, a BRE által tanúsított minősítők végezhetik el. Az említett kategóriákba nem besorolható épületeknél a BREEAM International Bespoke rendszer alkalmazható. A BREEAM az EU országaiban jól használható, mert nagyrészt uniós szabványokon alapul, de nemzetközi szabványok is alkalmazhatók, amennyiben azok követelményei legalább egyenértékűek az uniós szabványokéival.

A német DGNB

A meglehetősen fiatal rendszert 2009-ben indították el, hatéves fejlesztőmunka után, így nemzetközi alkalmazásáról egyelőre kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Szintén alkalmazható új építésű és meglévő épületekre. A minősítésnek három kategóriája van: bronz, ezüst és arany, és annak elnyeréséhez a következő területeket vizsgálják: ökológia, gazdaságosság, szociális-kulturális vonatkozások, funkció, technológia, folyamatok és elhelyezkedés.  

Az Európai Unió értékelési rendszere, a Green Building Programme

Rugalmasabb az előzőekben felsorolt rendszereknél, az energiahatékonyságot és megújuló energiaforrások alkalmazását vizsgálja. Ugyanakkor, mivel az egyes projekteknél egyedi a megvalósítani kívánt cél és a megvalósítás módja, segítségével az épületek nehezen összehasonlíthatók.

A felsoroltakon kívül említést érdemel még az ausztrál Green Star, a japán CASBEE és a francia HQE rendszer. Bár egyelőre sok esetben még leginkább marketingszempontból van jelentősége az értékelésnek, szerencsére itthon is egyre inkább teret nyer az a szemléletmód, amelynek jegyében nemcsak a rövid távú piaci szempontokat figyelembe vevő létesítmények készülnek, hanem hosszú távon fenntartható és környezetbarát módon üzemeltethető épületek. A tervezésnél mindez az odafigyelés természetesen plusz ráfordítást igényel, mindez azonban busásan megtérül az alacsonyabb fenntartási költségekben.

magazin, fenntartható építészet, leed, hugbc, reith andrás, breeam, hungarian green building council, minősítési rendszerek, dgnb, green building programme Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317