Logomain

Megújult Balatonfüred reformkori városrésze

By Kovács Dániel 2010. május 10. 11:21

szerk at hg dot hu

Jokai_120130602-27858-1d9ix09.gallery

Balatonfüred, a Jókai-villa megnyitó ünnepsége

Jokai_220130602-27858-1nq2n0u.gallery

Balatonfüred, a megújult Jókai-villa

Jokai_320130602-27858-o72tag.gallery

Balatonfüred, a megújult Jókai-villa

Varosi_muzeum_120130602-27858-3vgvjw.gallery

Balatonfüred, az új Városi Múzeum és Látogatóközpont

Varosi_muzeum_220130602-27858-li5toy.gallery

Balatonfüred, az új Városi Múzeum és Látogatóközpont

Átadták a megújult balatonfüredi belváros második ütemét: elkészült a Jókai Mór Emlékmúzeum, a Városi Múzeum és Látogatóközpont, és mostantól látogatható a Vaszary-villa. Füred 1,9 milliárd forintot költött a reformkori belváros rehabilitációjának erre a fázisára. <br/> <br/>

Átadták a megújult balatonfüredi belváros második ütemét: elkészült a Jókai Mór Emlékmúzeum, a Városi Múzeum és Látogatóközpont, és mostantól látogatható a Vaszary-villa. Füred 1,9 milliárd forintot költött a reformkori belváros rehabilitációjának erre a fázisára.

A kétezres évekre Balatonfüred leromlott állapotú reformkori városrésze igen rossz hatással volt a szezonális idegenforgalomra. Az elavult környezet, a kismértékű vagy teljesen elmaradt fejlesztések is hozzájárultak a 2002 óta jelentősen és folyamatosan visszaeső külföldi vendégforgalomhoz. A város vonzerejének csökkenését az időszakosan itt tartózkodó kereskedők, de a - főként turizmusból élő - fürediek is a bőrükön érezték. A város vezetése ezért döntött úgy, hogy a 2005-ben Műemlék Jelentőségű besorolást kapó területen hatalmas beruházás-sorozatba kezd. Ennek második üteme, a Balaton-part Ékköve II zárult le most, amelynek költségvetése 1,5 milliárd forintnyi uniós pályázati támogatásból, illetve 400 millió forintos önrészből állt össze.

A Vaszary Ernő fürdőigazgató számára 1911-12-ben épült, Blaha Lujza utcai villa az új Városi Múzeum és Látogatóközpont otthona lett. Az épület teljes rekonstrukción esett át, beépítették a padlásterét, itt a legfelső szinten kaptak helyet a Városi Múzeum irodái. Itt lesz a könyvtár, a kutatószoba, és a mintegy ötven fôt befogadó előadóterem is. A Blaha Lujza utca felőli szinten alakították ki az állandó kiállítás helyét, míg az időszaki kiállítások és a Látogatóközpont, mely a Balaton-parti, sajátságos,egyedi füredi programokat szervezi és kínálja az ide látogatóknak az alsó szintre került.

Befejeződött a Vaszary kastély rekonstrukciója, amelyben kulturális funkcióra alkalmas tereket alakítottak ki. Régi pompájában várja a látogatókat a Jókai Mór Emlékmúzeum is. A Balaton partján két tematikus utat adtak át: ezek a séták a reformkor jelentős személyiségeivel, valamint írókkal költőkkel ismertetik meg mindazokat, akik a kellemeset a hasznossal, a sétát a kultúrával kötnék össze. Átadták a megújult a Gyógy-teret, a Széchenyi parkot, az Indiai- és Nobel díjasok ligetét, valamint a Vitorlás tér megújult környezetét is. A beruházások az ide vezető utcákat is érintették, amelyek új utcaburkolatot, bútorokat és hangulatos világítást kaptak.

A régió kiemelkedően sikeres a pályázati pénzek lehívásában. Balatonfüred önmagában 72 nyertes pályázattal büszkélkedhet, ennek közel fele már meg is valósult. A mostani eredményt a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség; a pályázat során pedig a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. működött együtt a várossal.

Forrás: VÁTI

felújítás, örökségvédelem, városrehabilitáció, magyarország, balatonfüred Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317