Logomain

Belülről finomabb: a Clark Ádám téri szálloda új tervei

By Ongrádi Melinda 2010. május 10. 09:30

szerk at hg dot hu

Clark_hotel_cikkep_320130602-27858-1lou6qh.gallery

Clark Hotel Anthony Gall

Clark_cikkep_620130602-27858-4bo0h6.gallery

Clark Hotel dr. Anthony Gall

Clark_hotel_cikkep_720130602-27858-1164tav.gallery

Clark Hotel dr. Anthony Gall

Clark_hotel_galeria_nyito20130602-27858-wocr7v.gallery

A tervezett Clark Hotel részletei; kép © Anthony Gall

Clark_hotel_galeria_120130602-27858-1w7zcnf.gallery

A leendő Clark Hotel illeszkedése a szomszédos épületekhez; kép © Anthony Gall

Clark_hotel_galeria_220130602-27858-dqbzau.gallery

A leendő Clark Hotel belső udvarának felülnézete; kép © Anthony Gall

Clark_hotel_cikkep_120130602-27858-2royex.gallery

Clark Hotel Anthony Gall

Clark_hotel_cikkep_220130602-27858-1wd9htz.gallery

Clark Hotel Anthony Gall

Kívül visszafogott, belül izgalmas tortaszelet lesz a Lánchíd tövében épülő Clark Hotel.

Minden eddigi munkájánál nehezebb feladat volt, ugyanakkor jó és tartható megoldás született – így értékeli Anthony Gall építész a kalandos sorsú Clark Ádám téri foghíjtelekre készült szálloda tervét. A Tervtanács zöld utat adott az elképzelésnek, így jelenleg az engedélyezési tervek készítése zajlik. Az épület megjelenése a korábbi verziókhoz képest még tovább egyszerűsödött, a merészebb megoldások a belső terekben várják a szemlélőt. A legfrissebb látványtervek kapcsán lapunk a tervezőt is megkereste.

A Clark Ádám tér a vár tövében Budapest első egységes stílusú neoreneszánsz tere volt; itt állt az Ybl Miklós tervezte Budai Takarékpénztár, amely a II. világháborúban bombatalálatot kapott. Elbontása után a körforgalom kialakítása miatt a téglalap alakú telekből egy íves, közelítőleg negyedkört formázó telek jött létre. Budapest egyik legkiemeltebb helyszíne ez, csodálatos panorámával; a beépítés kérdése, a telekre született elképzelésekkel kapcsolatos viták évek óta újra és újra napirendre kerülnek.

Amellett, hogy az építészhallgatók egyik kedvelt választott helyszíne, számos neves hazai építész is tervezett a telekre, például Birkás Gábor vagy Bán Ferenc. A telekre szállodát felépíteni kívánó beruházó, az Unione-Clark Ingatlanhasznosító Kft. három éve tervpályázatot írt ki, amelyen a zsűri Mórocz Balázs és Vannay Miklós „aranyfog” néven elhíresült elképzelését ítélte a legjobbnak (azaz első helyezett híján másodiknak). A ház merészen viszonyult a dunai panorámához: azt a szállóvendégek csak periszkóp segítségével, az egyébként ablaktalan szobákba vetítve csodálhatták volna meg.

Az Unione-Clarke Kft. tulajdonosai végül elvetették ezt az elképzelést. Némi kitérők után Anthony Gall ausztrál származású építészt kérték fel a terv elkészítésére. Gall 1989 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Magyarországon él, és kulcsszerepet töltött be a Fővárosi Állatkert századeleji épületeinek helyreállítási munkálatainál, sőt: könyvet is írt Kós Károly építészetéről. Az építész három tervvariánssal állt elő a Clark Ádám térre, ezek közül választotta ki a beruházó a cikkünkben is látható terveket.

Az épület szemléletesen összefoglalva egy kívül szerényebb képet mutató „tortaszelet”, amely belépve mutatja meg izgalmasabb arcát. Kívül csak a tetőszinti kávézórész utal a beltérben megvalósuló vagányabb megoldásokra. Hosszú folyamat során kristályosodott ki az a megoldás, amely a tiszta szerkesztést, a „cifrázásoktól” mentes letisztultságot hangsúlyozza – mondja az építész. Az időtállóság volt az a legfontosabb szempont, amelyet Gall újra és újra hangsúlyoz: 10 év múlva sem szabad, hogy elavultnak tűnjön az épület, „értéktartó” megoldásokban kell gondolkozni.

A homlokzatra például kifejezetten vastag kőburkolatot terveznek, hogy burkolatváltásoktól mentes, csak a nyílások ritmusával tagolt összkép jöhessen létre. Ezt a gondolkodásmódot erősítette az előző, az alapvető elképzelést és megközelítést támogató Tervtanács ajánlása is, amely arra buzdította az építészt: igyekezzen a házat geometrikusabb módon, minden sallangtól mentesen megformálni. Az építész lapunknak azt mondta, hogy mindez számára nem jelentett nehezen teljesíthető kompromisszumot: az épület fejlődése, a járható, helyes utat jelentő „keskeny ösvény” megtalálása is ebbe az irányba mutatott.

Ami a funkcionális kialakítást illeti, Skardelli György építész, a terv opponense megfogalmazásával „szűkös lehetőségeivel jól él a telek, logikusan összerakott, döntéseit tekintve támogatható a helyszínre ültetés”. Mindezt elősegítették az időközben megváltoztatott beépítési mutatók is. A földszinten a recepció mellett üzlet és étterem kap helyet, az emeleteken szállodai szobák, amelyek háromnegyede részesül a dunai panorámából, míg a többi szoba a belső udvarra néz. A szállodavendégeket a felső szinteken elhelyezett wellnesslétesítmény is várja majd, a tetőteraszra pedig egyedi megformálású kávézó kerülne.

Az íves vonalú lamellákkal határolt belső udvar a ház egyik legizgalmasabb része. Skardelli szerint „a belső udvar megformálása egyszerre hűvös és érzelmes. A szertelenül hullámzó lamellák kortárs módon megformált teret varázsolnak a belső udvar helyére, sajátosan kezelve az átlátás – belátás - térhatárolás kérdését illetve a fény – árnyék hatás beépítését az építészeti – belsőépítészeti eszköztárba. Az eredmény fantasztikus hangulatú fedett belső tér, mely kihullámozva a külsőbe bekebelezi a tetőn lévő, az eltérő irányú nézőpontokból is jól látható áramvonalas testet.”

Soha nem volt még ennyire nehéz feladata, meséli Gall: a ház a tervezés összes pontját tekintve feladta a leckét, amelyet „félmegoldásokkal nem lehetett elintézni”. A beruházó szándékai szerint akár már idén megkezdődhet az építkezés, így még arra is van esély, hogy 2011 végére eltűnjön Budapest egyik legcsúfabb foghíja a Lánchíd tövéből.

A terveket az Aspectus Architect Zrt. készítette. Felelős tervező: Anthony Gall, társtervező: Földesi István, munkatárs: Szakács Emese. Megbízó: Unione-Clark Kft.

magazin, budapest, szálloda, clark ádám tér, anthony gall, clark hotel, aspectus architect, foghjíbeépítés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317