Logomain

G-függőség avagy építészet Google nélkül?

By Smiló Dávid 2010. április 27. 09:55

szerk at hg dot hu kerultkialakitasra.tumblr.com

A Google geo-programjai új fejezetet nyitottak az építészetben: egyre kevésbé lehet a komoly munkát elképzelni nélkülük.

Mondjuk, nem mondjuk, elhisszük, nem hisszük el: az informatika térnyerésével szakmák, tudományok formálódnak át, kerülnek új alapokra. Nincs ez máshogy az építészet terén sem. Láthattuk, hogy az építészeti látványtervezést hogyan formálta át a számítástechnika. Nézzük most meg, milyen hatással van az internet és az azon keresztül elérhető tudáshalmaz az építészetre és a tervezés folyamatára.

Pest120130602-27858-nzzwyz.gallery

Budapest, a Batthyány-örökmécses környéke a Google Föld programban

A világ digitalizálódásának folyamata ma már természetes dolog. Az, hogy ebben a digitalizálásban élenjár a Google-birodalom, szintén nem meglepő. Naponta érkeznek új hírek arról, hogy a Google milyen új szolgáltatásokkal akarja az életünket könnyebbé tenni. G-föld, G-olvasó, G-mail, G-könyvek: csak néhány a jelentősebbek közül, amelyek mindenki számára ismerősen hangozhatnak. Ezek a szolgáltatások azonban messze többre képesek, mint gondolnánk.

2005. október 6. óta szine bárki megnézheti, hogyan mutat lakhelye műholdról; 2007 óta a domborzati adatok is részét képezik az adattárnak. A lefedettség még nem száz százalékos, de el fog jönni az idő, amikor a Google Földön keresztül a világ összes országának összes városa elérhető lesz - és ez az idő egyre közelebb van. A világ 79 országában már működik a Google Building Maker szolgáltatás is, amely lehetőséget biztosít városok háromdimenziós modellezésére: Budapest nagy része például már így is elérhető.

Budapest, az Alkotmány utca a Google Földben

Talán nem gondolnánk, de a Google Föld mai, részleges mivolta is nagy könnyebbség az építészeknek. Kattintásnyi közelségbe hoz olyan információkat, amelyek megszerzése régen komoly munka- és idő befektetéssel volt csak lehetséges, vagy egyáltalán nem volt az.

Budapestről megtervezni egy épületet London belvárosába nem egyszerű feladat. A helyszín minden tervezési folyamat során köti az építész kezét, és ha ez a helyszín nincsen könnyen elérhető közelségben, az korlátozza a tervezői tevékenységet. Vakon nem lehet házat tervezni. Ez a vakság azonban kezd eltűnni. A Google Földön keresztül légi felvételeken tanulmányozhatjuk a világ egy távoli pontjának városszöveti beépítéseit a jelenlegi 50 cm/ pixeles felbontáson. A GeoEye-2 műhold tervezett, 2011-2012-es űrbe bocsátását követően azonban a 25 cm/pixeles felbontás is elérhetővé válik, a határ pedig a csillagos ég - és az adatvédelmi megkötések.

Budapest, a Zrínyi utca és környéke a Google Földben

Ha egy terület síkban történő vizsgálata nem lenne elég, akkor a háromdimenziós városmodelleken keresztül konkrét téri szituációkat és benapozást is vizsgálhatunk egy esetleges tervezési területtel kapcsolatban. Na de miért érnénk be ennyivel? A Panoramio szolgáltatás segítségével turisták és lokálpatrióták képein keresztül fedezhettük fel a városokat egy járókelő szemszögéből. Ez azonban gyakran hiányos volt, így 2007-ben megjelent a Google Utcakép, amelynek köszönhetően a világ homlokzatai kerülnek digitalizálás alá. Távoli városokban vagy akár a szomszéd sarkon található ház homlokzatáról és az aljában helyet foglaló boltokról szerezhetünk információkat, éppen csak a levegőbe nem tudunk beleszippantani.

A Google azonban a távolabbi időkre is tartogat izgalmakat. A szintén új Google Föld szolgáltatás, az időcsúszka segítségével a városszövetek történeti vizsgálata kerülhet egészen új alapokra. Talán nem is kell hozzá hosszú idő, hogy akár évekre bontva kísérhessük végig a pesti belváros változásait, az utak, háztömbök megújulását, és mindehhez nem kell levéltárakban őrözött katonai térképek és kétes valóságtartalmú művészi ábrázolások után keresgélnünk, csupán kattintanunk.

A Google Föld tehát tartalmaz, illetve egy eljövendő feldolgozottsági szinten tartalmazni fog minden adatot ahhoz, hogy a világ bármely pontjáról teljes körű információkat kaphasson az építész egy adott tervezési folyamathoz - anélkül, hogy meg kelljen jelennie a helyszínen. Ezzel a program olyan lehetőségeket nyit meg, amelyek már a jelenlegi feldolgozottság mellett is igen biztatóak és ijesztőek egyszerre. Nélkülözni azonban már most sem tudnánk őket, és ha bízunk a jövőben és az adatvédelemi megkötések lazulásában, akkor bízhatunk abban is, hogy eljöhet egy idő, amikor egy ház alaprajzai és metszetei is olyan könnyűszerrel lesznek elérhetőek, mint a róla készült légifelvételek.

építészet, magazin, budapest, google, google earth, smiló dávid, google föld Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317