Logomain

Az EKF hozománya: mi vár a pannon kultúra házaira?

By Merényi György 2010. április 18. 13:00

szerk at hg dot hu http://giorgionane.blog.hu/

Cikkep20130602-27858-x9s0yr.gallery

A pécsi Uránia és Park Mozi, valamint a kaposvári mozi és színház épületei

2_kaposvar_mozi_ablak20130602-27858-1pa0s4r.gallery

A kaposvári volt Szivárvány mozi üvegablaka

3_kaposvszivarvany_kult_kp_trevezett_homlokzat20130602-27858-197d5ah.gallery

Látványterv a kaposvári Szivárvány mozi felújítás utáni állapotáról

4_kaposvar_szinhaz_jo20130602-27858-1hc5e2b.gallery

Kaposvár, a Csiky Gergely Színház régi képeslapon

5_pecs_nemzeti20130602-27858-1uesrbx.gallery

A Pécsi Nemzeti Színház régi képeslapon és a homlokzat részlete

6_pecsapollo20130602-27858-5k81zn.gallery

Pécs, az Apolló Mozi archív felvételen

7_apollo_lepusztulva20130602-27858-1aotipc.gallery

Pécs, az Apolló Mozi a felújítás előtt

8_apollo_most20130602-27858-1dice96.gallery

Pécs, az Apolló Mozi a felújítás után, a rekonstruált homlokzati díszekkel

9_pecs_urania_weichinger_karoly20130602-27858-1kcgcr1.gallery

Pécs, a Weichinger Károly tervezte Uránia mozi, amikor Petőfi volt

10_pecs_urania_most20130602-27858-1tqpgpw.gallery

Pécs, az Uránia mozi napjainkban

12_komlo20130602-27858-1ube7l6.gallery

Komló, a színház épülete elkészülte idején

Park_mozi20130602-27858-1wbnmmt.gallery

Pécs, az évtizede bezárt Park Mozi

A pécsi színház összeroskad, miközben a komlóit EKF-pénzből újítják fel. És mi lesz a kaposvárival?

Bár idén, főként Pécs EKF-címének köszönhetően reflektorfénybe kerülnek a Dél-Dunántúl színház- és moziépületei, sorsukat továbbra is a napjainkra jellemző pénztelenség határozza meg. A régió két meghatározó kulturális központjában, Pécsett és Kaposváron találunk pozitív és derűlátásra kevésbé okot adó példát is, és komoly változásokkal találkoztunk az Észak-Baranya központjának számító, de az elmúlt években hanyatlásnak indult Komlón is.

Kaposvár: a mozi megújul, a színház roskadozik

Ha az önkormányzatok és fenntartók általános forráshiányát mégis sikerül betoldozni, akkor szigorú műemlékvédelmi előírások figyelembevételével lehet csak elkezdeni a rekonstrukciós munkákat, felújításokat. Szerencsés példája ennek a kaposvári egykori Szivárvány mozi. A központi helyen, a városháza mellett álló épület 1928-ban a kaposvári Lamping József építőmester tervei alapján készült; kora, valamint az ókori építészetet idéző elemek és díszítmények okán inkább az art deco stílushoz köthető.

A Szivárvány mozi, ma már Szivárvány Zeneház építészeti értékeit szerencsére megőrizte, ám a funkcióváltás bizony megviselte; a Kulturális Örökségvédelmi hivatal tavaly műemlékké is nyilvánította. A nemrég megkezdett teljes felújítás L. Balogh Krisztina tervei alapján, uniós támogatással zajlik. A mozi egyiptomi és magyar motívumokkal díszített egykori nézőterének színház jellegű páholyos kialakítása lehetővé teszi, hogy a városi teátrum előadásait a tervezett felújítás alatt majdan itt tarthassák. 

A Szivárvány Mozi bejárata feletti üvegablak

A Szivárvány mozi felújítás utáni állapota

A mozi épületéből többfunkciós rendezvényközpont lesz, ahol koncertek, konferenciák, filmvetítések is rendezhetők. Már a nyitóprogram is megvan: 2010. augusztus 13-20. között itt tartják az I. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált.

A Csiky Gergely Színház archív képeslapon

A jövő évben centenáriumát ünneplő kaposvári Csiky Gergely Színház épületét a tervek szerint 2011. október 23-ra újítják fel. A bökkenő egyelőre csak annyi, hogy hiányosak a finanszírozás forrásai. Az egykori Búza téren álló épület 1911-re készült el, kevés szecessziós színházunk egyikeként. Az érdekes megjelenésű, pavilonszerűen formált színház terveit Stahl József és az a Magyar Ede készítették, akinek legismertebb munkája a szegedi Reök-palota. A kaposvári színház a maga korában az ország legmodernebbjének számított; tetőszerkezetének vasbeton áthidalása az egyik első alkalmazása e technológiának. Az épületet az 1950-es években bővítették, majd az 1980-as években teljesen felújították és korszerű színpadtechnikai berendezésekkel szerelték fel; ehhez az évtizedhez köthető fénykora is, amikor az ország legkülönbözőbb részeiről indított buszos kirándulások jelezték az itteni műhely nívóját.

Pécs: lesz-e még színház 2011-ben?

Thália pécsi otthona külsejében talán kissé hivalkodó, ám belső tereiben valódi színházi hangulat fogadja a látogatót. A historizáló stílusú, reneszánsz és barokk formaelemeket is felvonultó Pécsi Nemzeti Színház Lang Adolf és társa, Steinhardt Antal „monarchiás” építészek műve. 1893 és 1895 között épült, kivitelezésében a jeles pécsi építőmester, Schlauch Imre is részt vállalt. Nézőtere harmonikusan alakított, a hagyományos színházépítési koncepciónak megfelelő. Az épület Zsolnay-elemei a homlokzatnak az osztrák Kosek által mintázott nagyméretű pirogránit szobrok, valamint a belső lépcsők attraktív kerámia korlátdíszei.

A Pécsi Nemzeti Színház régi képeslapon, és a homlokzat részlete

A pécsi teátrum prózai, dalszínház és kísérletező színház is egyszerre; a tervező Lang Adolf kassai színházával rokonítható épületben zajló élet megszületése óta a leggazdagabb hagyományokkal rendelkező színházaink közé sorolja. A szerző gyermekként itt méltatlankodott hangosan Lehár Víg özvegye alatt: miért kell egy szerelmespárnak az a bizonyos kerti pavilon? Sokakkal együtt neki is felejthetetlen élménye a modern balett-együttes Pókháló című előadása, amelyből világossá váltak a művészi produkció és az ezt befogadó színpadtér bensőséges viszonyának összefüggései.

Az 1986-1991 között felújított és részben átalakított, kibővített épületegyüttes jelenlegi súlyos állapotban várja mielőbbi teljes rekonstrukcióját. A teljes felújítás 2008-as áron 1,5 milliárd forintba kerülne. Az EKF-évben érkező uniós forrásokat a színház renoválására nem lehetett fordítani, a súlyos adósságokat maga előtt görgető városnak pedig nem tudni, mikor lesz pénze erre; a tervek szerint a közeljövőben a legégetőbb statikai problémákat tudják orvosolni néhány tízmillióból.

A pécsi Nemzeti mögött, a Perczel utcában 1913-ra felépült Apolló mozi egyike a legrégebbi hazai moziépületeknek, sőt: 1930-ban ez lett az ország első vidéki hangosan játszó mozija is. A szecessziós - art decós hangulatú épület tervezőjének Károlyi Emil pécsi építészt tartják, de más forrásban Sigfrid és Engelt építészek neve is felbukkan. 

A pécsi Apolló Mozi archív felvételen, a felújítás előtt, valamint mai állapotában

A mozi jelenlegi állapotát a Keresztes Béla tervei alapján lezajlott felújítás után nyerte el, visszakapva az eredetihez hasonló homlokzati díszeket és a mókásan egymásba fonódó betűkkel kirajzolt APOLLO feliratot. Ekkor kerültek elő a nagyterem elfelejtett falfestményei is, Gebauer Ernő pécsi festőművész seccói. A ma Apolló Art Mozi néven a Cirko-Film által működtetett intézmény földszintjén ma népszerű kávézó működik, de közismert a mozi egykori pénztárának helyén kialakított gyerekkuckó is, amely sajátos programjaival várja kis közönségét.

A pécsi Uránia mozi még Petőfi korában, és napjainkban

A nemrég posztumusz Ybl-díjjal kitüntetett Weichinger Károly tervezte Pécs másik, ma is működő kis moziját, az Urániát, Nedtvich Andor és Visy Zoltán közreműködésével. Az 1935-re elkészült épület a Bauhaus hatását tükrözi, de Weichinger felhasználta Amerikában szerzett élményeit is. A Hungária utcára néző puritán, lépcsős elrendezésű tégla homlokzat világosabb, vertikálisan tagolt középső része rizalitszerűen kiemelkedik. Falait belül, akárcsak az Apollóban, Gebauer Ernő pécsi művész felújításra váró seccói díszítik, amelyek az előadóművészet, a tánc-, és a zeneművészet jelképeit ábrázolják. Szerencsés utóéletét jelzi, hogy felújításai után nemcsak az országos Art Mozi hálózat tagja, de az Europa Cinemas is tagjai közé választotta - egy átfogó renoválás viszont igencsak ráférne.

Pécs harmadik filmszínháza még ennyire sem szerencsés. Az egykori Park moziban évtizede nem volt filmvetítés, csak a Pannon Filharmonikusok használták próbateremként. Az új koncertterem elkészültével azonban már így sem lesz rá szükség. Bár kiváló elhelyezkedése az EKF-városrész és a belváros között többre predesztinálná, a város kulturális intézményeinek megsokasodása a Zsolnay Kulturális Negyed elkészültésvel nem kecsegtet fényes jövővel.

Komló: színházfelújítás az EKF-be kapaszkodva

A komlói színház felépülte idején - kép: Komlói Színház- és Hangversenyterem

Az Észak-Baranya központjának számító egykori bányászváros lakossága napjainkban folyamatosan csökken. Pécs EKF-címe azonban Komló számára is nem várt lehetőségeket hozott: a város a szükséges 207,6 millió forint háromnegyedét nyerte el uniós pályázaton a három évtizeddel ezelőtt épült Színház és Közösségi Ház felújításához. A támogatásból nemcsak az épület újul meg kívül-belül, de új arculatot kap a 48-as tér is. A márciusban megkezdett munkák hivatalos befejezési határideje szeptember 30., de a tervek szerint már itt rendezik a június 18-án kezdődő XIX. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált.

felújítás, építészet, magazin, mozi, magyar építészet, örökségvédelem, színház, pécs, kaposvár, merényi györgy, komló, pécsi nemzeti színház, apolló mozi, uránia mozi, csiky gergely színház, szivárvány mozi, magyar ede, weichinger károly, epiteszet, magyar epiteszet Icon_print

A pécsi Uránia és Park Mozi, valamint a kaposvári mozi és színház épületei

A kaposvári volt Szivárvány mozi üvegablaka

Látványterv a kaposvári Szivárvány mozi felújítás utáni állapotáról

Kaposvár, a Csiky Gergely Színház régi képeslapon

A Pécsi Nemzeti Színház régi képeslapon és a homlokzat részlete

Pécs, az Apolló Mozi archív felvételen

Pécs, az Apolló Mozi a felújítás előtt

Pécs, az Apolló Mozi a felújítás után, a rekonstruált homlokzati díszekkel

Pécs, a Weichinger Károly tervezte Uránia mozi, amikor Petőfi volt

Pécs, az Uránia mozi napjainkban

Komló, a színház épülete elkészülte idején

Pécs, az évtizede bezárt Park Mozi

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317