Logomain

Kacsaláb! Forgó házak a nagyvilágban

By Kovács Dániel 2010. április 15. 09:40

szerk at hg dot hu

Horvat20130602-27858-6arp36.gallery

A horvátországi Solta-szigetre tervezett forgó szálloda látványterve

Everingham20130602-27858-1g5oj3b.gallery

Everingham Rotating House

Olasz_forgo_villa220130602-27858-pqbpf3.gallery

A Villa Girasole szerkezetének terve

Marmara20130602-27858-1ww91lf.gallery

A Hotel Marmara Antalya és forgó épületrésze

Villagirasole20130602-27858-1icbnra.gallery

A Villa Girasole két nézetből

Rotating20130602-27858-ip1tgh.gallery

A Dynamic Architecture, illetve a Glenn Howells Architects forgó felhőkarcolói

A nap irányába forgó ház meglepően régi ideál az építészetben, és több megvalósult példáját is ismerjük.

Európa első forgó szállodája a horvát tengerparton épülhet – járta be a sajtót a minap egy szenzációsnak szánt hír. Mozgó épület? Bár első pillantásra meghökkentőnek tűnhet ez az elképzelés, korántsem egyedülálló. Az építészek a 19. század vége óta foglalkoznak a gravitációt meghazudtolva, részben vagy egészben mozgó ház ideájával, és ma már több megvalósult példáját ismerjük.

:image_59173

Valamikor az 1920-as években Angelo Invernizzi, egy olasz mérnök különös ötletet vett a fejébe: a világ első, teljes egészében mozgó épületének felhúzását. Bár az elképzelés több szempontból is totálisan lehetetlennek, és a realitásokon túllépve gazdaságilag is elképzelhetetlennek tűnt, Invernizzit ez nem zavarta. Három barátja, Romolo Carapacchi mérnök, Fausti Saccorotti belsőépítész és Ettore Fagiuoli építész a Villa Girasole, azaz Napraforgó-villa mindössze hat év alatt elkészült a Veronától nem messze fekvő Marcellissében, az építész szülőfalvában.

A fémmel borított épülettest alaprajza L betűt formát: a két emelet magasságú szárnyak negyedkörnyi cikkelyt zárnak be. Találkozásuknak 42 méter magas, fároszhoz hasonlóan kiképzett, ötszintes torony emelkedik, kijelölve a mozgás középtengelyét. Az 500 köbméteres tömeg egy, a domboldalba süllyesztett vasbeton dobon nyugszik; ennek felső köre a mozgástér, amelyen három körkörös pálya fut. A vasúti kocsikhoz hasonló módon, könnyen hozzáférhető fémkerekeken mozgó házat bonyolult áttétek segítségével mindössze két, összesen három lóerős (!) dízelmotor mozgatja 4 mm/sec sebességgel: egy teljes kör megtételéhez 9 óra 20 percre van szükség.

A ház egészen 2002-ig Invernizzi leszármazottainak birtokában maradt; ma egy alapítvány tartja fenn. A máig működőképes épületet eldugott helyszíne és a család visszahúzódó mivolta miatt csak az elmúlt években fedezték fel az építészeti nyilvánosság számára. 1995-ben Christoph Schaub svájci rendező fesztiváldíjas kisfilmet forgatott a helyszínen, néhány éve pedig egy tanulmánykötet is megjelent róla.

Talán ezeknek is szerepe volt abban, hogy a forgó épület ideája az utóbbi években újra erőre kapott. Egy San Diegó-i házaspár, Al és Janet Johnstone például 2000-2004 között építette fel forgó otthonát, saját elképzeléseik alapján, de persze komoly mérnöki segítséggel. A henger alakú, sötét üveggel burkolt építmény, amelynek Rotating Home néven saját honlapja is van, nem tartozik a legesztétikusabb példák közé, de bizonyítja, hogy a forgó otthonhoz csak akarat és némi saját tőke szükséges.

Everingham Rotating House – kép: Everingham Rotating House

Everingham Rotating House

Sőt: egy ausztrál kezdeményezés nyomán akár rendelhetünk is forgó családi házat, a forgalmazó szerint az átlagoshoz hasonló áron. Az Everingham Rotating House 2006 márciusában prototípusa legnagyobbrészt fémből és üvegből készült, így mindössze 50 tonnát nyom. Alaprajza egy 24 méter átmérőjű nyolcszög, amelyet minden oldalról három méter széles, 360 fokos körpanorámát kínáló tornác övez. A ház mozgása nem zárja ki az újszerű energetikai megoldásokat sem: a prototípus temperálásáról például talajhőszivattyúk gondoskodnak.

A horvátországi Solta szigetére tervezett forgó szálloda látványterve és a komplexum alaprajza. Kép: Studio RHE

Természetesen vannak, akik nem elégszenek meg a családiház-mérettel. A bevezetőben említett horvátországi szállodát a brit Studio RHE tervezi. Az alaprajz átmérője 61 méter, a szobák három emeleten, sziromszerűen rendeződnek a 22 méter átmérőjű, statikus központi mag köré. A horvát befektető Európa első forgó szállodájaként reklámozza tervét, nem véletlenül: a Törökország ázsiai részén fekvő népszerű üdülővárosban, Antalyában ugyanis már 2005-ben készült el a 214 szobás Hotel Marmara Antalyához kapcsolódó, mindössze 24 szobát tartalmazó forgó szárny. 

A Hotel Marmara Antalya és forgó épületrésze

A 2750 tonnát nyomó épület mozgását az könnyíti, hogy egy 470 tonnás vízmedencébe épült: az alsó három szint a vízben, míg a felső három a víz felett helyezkedik el. Az épület, amely a török Y.E.G. Mimarlik építésziroda munkája, a sebességtől függően 2-22 óra alatt képes megtenni egy teljes kört a tengelye körül.

Ha azt hinnénk, hogy hat emelet tényleg a határ a mozgó épületeknél, nos, nem így van. Legalábbis David Fischer olasz építész szerint, aki Dynamic Architecture nevű irodájával néhány éve dobta be a köztudatba a forgó felhőkarcoló elképzelését. Fischer tornyán az egyes épületszintek egymástól függetlenül is képesek mozogni, így az épület kéne állandóan változik. A „Rotating Skyscraper” számos befektető érdeklődését felkeltette még a gazdasági válság előtt: Moszkvában és Dubaiban is tervezték a megvalósítását. Hasonló babérokra vágyik a brit Glenn Howells Architects is, amely 2008-ben ugyancsak egy dubai befektetp felkérésre készítette el egy 30 emeletes forgó toronyház tervét. Ennél azonban már a fenntartás költségeire is gondoltak: az egyes szintek mozgatását a nap energiájának segítségével oldanák meg. 

építészet, felhőkarcoló, családi ház, forgó ház, david fischer, dynamic architecture, glenn howells architects, angelo invernizzi, studio rhe Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317