Logomain

Díjazták épített örökségünk gondozóit

By Kovács Dániel 2010. április 12. 10:52

szerk at hg dot hu

Mak_120130602-27858-upl0uw.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Lakóépület Makón, a Szent István tér 18. alatt

Dabas120130602-27858-jepqxw.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Dabas, a Martinovics téri trafik

Dabas220130602-27858-177u38o.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Dabas, a Martinovics téri trafik

Budapest220130602-27858-1xs0hb3.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Budapest, lakóépület a Kiss János altábornagy utcán

Kaposv_r220130602-27858-baqka7.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Lakóépület Kaposvárott, a Noszlopy Gáspár utcán

Gyula220130602-27858-w4d51m.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Városi rendőrkapitányság, Gyula

S_toralja_jhely220130602-27858-l3ofc3.gallery

Helyi Építészeti Örökség 2010: Vasútállomás, Sátoraljaújhely

Kaposvári, makói, sátoraljaújhelyi épületeket is: összesen hat házat díjaztak idén a Helyi Építészeti Örökség minisztériumi pályázatán. A bírálóbizottság külön örömére kortárs alkotás: az 1970-es években épült dabasi trafik felújítását is díjazhatták. Íme a díjazottak.

Kaposvári, makói, sátoraljaújhelyi épületeket is: összesen hat házat díjaztak idén a Helyi Építészeti Örökség minisztériumi pályázatán. A bírálóbizottság külön örömére kortárs alkotás: az 1970-es években épült dabasi trafik felújítását is elismerhették. Íme a díjazottak.

Negyedik alkalommal adták át a „Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj pályázat díjait. A pályázat lebonyolítója a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. volt. A pályázat 2010. február 10-i beadási határidejére 10 helyszínről 11 pályamű érkezett. A Bíráló Bizottság tagjai a pályaművek áttekintését követően – a legszínvonalasabbak helyszíni bejárása, a látottak megvitatása után – hozták meg döntésüket a pályázat eredményéről. A zsűri három beadott munkát javasolt díjazásra és három pályaművet részesített díjazás nélküli dicséretben. Díjazásban – a pályázati kiírásnak megfelelően – az építtetők, tervezők és kivitelezők részesülhetnek.

Az idei díjátadóra különleges helyszínen, a tavalyi pályázat győztes épületében, a balatonfüredi Kisfaludy Galériában került sor. A Galéria épülete igényesen felújított homlokzataival a reformkori városrész különleges hangulatú eleme. Balatonfüred Város 2008-ban elnyerte a Hild János emlékérmet, melyet a városközpontot alkotó épületek megújításáért és az igényesen kialakított környezet rendezésért kapta.

Az ünnepélyes díjátadót Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Fegyverneky Sándor országos főépítész nyitotta meg. A polgármester úr köszöntőjében ismertette Balatonfüred építészeti értékvédelmi törekvéseit és eddigi eredményeit. A „Balaton ékköve” fejlesztési program első ütemében megújult a mostani díjkiosztónak helyet adó Kisfaludy Galéria, továbbá a nevezetes Horváth-ház (az egykori Anna-bálok színhelye), a Zákonyi-sétány, a Balatoni Borok Háza és az Anna Grand Hotel. Hangsúlyozta, hogy május elejére készülnek el a Jókai Emlékmúzeum felújításával, s teljesen megújul az egykori Vaszary-villa is. Fegyverneky Sándor országos főépítész kiemelte az önkormányzati főépítészek tevékenységének jelentőségét és a helyi önkormányzatok felelősségét a helyi értékvédelem területén, többek között a települések helyi védelmi rendeletének megalkotása során.

A nívódíj pályázaton közintézmények mellett magántulajdonosok is indultak, noha az értékőrző munkálatok számukra nem kis kiadást jelentettek. Külön öröm, hogy idén modern kortárs építészeti alkotás is díjazásra méltó volt.

A pályázat végeredménye és értékelése a Bíráló Bizottság véleménye alapján:

A Makó, Szent István tér 18. lakóépület homlokzat felújítása 1 000 000 Ft díjazásban részesült. Az egykori oskolamester házának eklektikus stílusú, 140 éves tömbje a városkép meghatározó eleme. Utcai homlokzatának felújítása példaértékű, mely az eredeti építészeti arculat minél hitelesebb megjelenítését célozta meg.

Dabas, Martinovics tér, Kortárs Művészeti Pont

Az egykori Trafik épületének felújítása 1 000 000 Ft díjazásban részesült. Az 1970-es években épült trafik a maga nemében egyedülálló építészeti alkotás. Állagromlását és az ennek következtében felmerült lebontás ötletét egy helyi civil kezdeményezés, a TRAFIK KÖR állította meg. Érdekes és jó ötlet a kulturális célú hasznosítása, mellyel az épület is, mint „kiállítási tárgy” kerülhetett bemutatásra a kortárs építészet emlékeként.

Budapest, Kiss János altábornagy u. 59. társasház homlokzat felújítása 800 000 Ft díjazásban részesült.
A Medgyaszay István tervei alapján épült társasházak a második világháború utáni elmaradt felújítások miatt napjainkra igen rossz állapotba kerültek. A felújítás munkái már tíz éve folyamatosak. A homlokzatokat az eredetinek megfelelő vakolat textúrával, színvonalasan restaurált sgrafittókkal újítják meg. A rekonstrukció nagy szakipari tudást, különleges referenciával rendelkező szakembert és a lakóközösség összefogását igényelte.

Dicséretben részesült három pályamű:

Kaposvár, Noszlopy Gáspár u. 6., lakó- és üzletház homlokzat felújítása
A városközpont rehabilitációjának keretében az Önkormányzat igen leromlott állapotából újíttatta fel a XIX. században épült ház eklektikus stílusú homlokzatát. A helyreállított homlokzat összességében kedvező képet mutat, és a városképben jelentős pozitív változást eredményezett.

Gyula, Béke sugárút 51. Városi Rendőrkapitányság homlokzat felújítása
1994-ben végzett felújítás nyomán ma is látható jó műszaki állapot a színvonalas kivitelezés eredménye, mely mutatja, hogy racionális, jó minőségű helyreállítás történt. Mindenképpen dicséretes a „jó gazda” által fenntartott állapot, az intézmény törekvése az épület építészeti és műszaki minőségének megőrzésére.

Sátoraljaújhely, Vasútállomás felvételi épület felújítása
Sajnos hosszú éveken át folyt a magyar vasútállomások átszabása, bontása, s közülük ma is sok veszélyben van. Ezért örvendetes, hogy az épület megmaradt, ma is működik, rendbe tették. Külső megjelenésében a szokatlanul erős színkontraszt megfelel az épület eredeti állapotának. A helyreállítás összességében dicséretes, mert a történeti állomásépület és annak eredeti terei megmaradtak és az utazó közönség számára kulturáltan használhatók.

építészet, történelmi építészet, műemlék, budapest, örökségvédelem, díj, 2010, magyarország, kaposvár, makó, helyi építészeti örökség, dabas, gyula, sátoraljaújhely Icon_print

Helyi Építészeti Örökség 2010: Lakóépület Makón, a Szent István tér 18. alatt

Helyi Építészeti Örökség 2010: Dabas, a Martinovics téri trafik

Helyi Építészeti Örökség 2010: Dabas, a Martinovics téri trafik

Helyi Építészeti Örökség 2010: Budapest, lakóépület a Kiss János altábornagy utcán

Helyi Építészeti Örökség 2010: Lakóépület Kaposvárott, a Noszlopy Gáspár utcán

Helyi Építészeti Örökség 2010: Városi rendőrkapitányság, Gyula

Helyi Építészeti Örökség 2010: Vasútállomás, Sátoraljaújhely

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317