Logomain

Merre tovább, Budapest?

By Ongrádi Melinda 2010. április 12. 09:00

szerk at hg dot hu

Ferenciek_tere_latvanyterv_120130602-27858-12gd8ek.gallery

Ferenciek tere átalakítása Belváros-Lipótváros

Ferenciek_tere_latvanyterv_420130602-27858-ag11p6.gallery

Ferenciek tere átalakítása Belváros-Lipótváros

Ferenciek_tere_latvanyterv_220130602-27858-15p00ae.gallery

Ferenciek tere átalakítása Belváros-Lipótváros

Ferenciek_tere_latvanyterv_320130602-27858-pia3ab.gallery

Ferenciek tere átalakítása Belváros-Lipótváros

Budapest_kupolak20130602-27858-yah8ub.gallery

Budapest kupolák háztetők

Kecskemeti_utca_120130602-27858-1ts3mhj.gallery

Belváros Új Főutcája Kecskeméti utca

Új Ferenciek tere és újrafelfedezett penthouse-élmény: Budapest jövője Cselovszki Zoltán szerint.

Cselovszki Zoltán szerint Budapestet újra és újra egyesíteni kell, jelenlegi posztjáról pedig csak egy nagyon jó ajánlattal lehetne elcsábítani. Ez derült ki abból az interjúból, amelyet a Belváros Új Főutcájának pénteki hivatalos átadása kapcsán készítettünk az V. kerület főépítészével.

Hamarosan kezdődik a Ferenciek tere átalakítása: a főépítészt, és munkatársát, Kalászi Hajnalkát, a területfejlesztési csoport vezetőjét arról is faggattuk, hova fejlődhet tovább a Belváros és Budapest?

hg.hu: Céljuk a fejlesztésekkel többek között, hogy kivigyék a belvárosból a hatalmas átmenő forgalmat; ezt tartották szem előtt a Belváros Új Főutcája kialakításánál, és ennek szellemében készülnek a tervek a Ferenciek tere átalakítására. Kérdés azonban, hogy hová kerül ez a kiszorított forgalom?

Cselovszki Zoltán: 2008-ban elkészült a Főváros hosszú távú közlekedési terve, 2007-ben viszont a kerület és a főváros között is született egy megállapodás. Tehát mondhatjuk, hogy konszenzus van ebben a kérdésben, összehangoltan zajlanak a fejlesztések. Voltak olyan tervei a kerületnek, amelyre a főváros mondott nemet (ilyen például a balra nagy ívben kanyarodás a körúton), de ugyanez megtörtént fordítva is. A Belváros rossz forgalomszervezése egyébként az egész főváros problémája. Azt mindenki felismerte, hogy a helyzet már tarthatatlan. Ugyanakkor fontos megjegyezni: sétálóutcákat nem építünk; a célforgalom továbbra is behajthat, csak az átmenő forgalmat zárjuk ki.

Ne feledjük: a belváros lakópreferenciájú övezet! Vissza kell hozni a lakókat. Jó látni, ahogy már most birtokba veszik az új főutcát a lakók: először a fiatalok jelennek meg, aztán őket követik a szüleik.

hg.hu: A következő lépés tehát a Ferenciek tere felújítása.

Cselovszki Zoltán: A Ferenciek tere kulcsfontosságú tér lesz. A jelenlegi Y alagút megszűnik majd; fizikai értelemben ugyanakkor nem tűnik el, csak átalakul. Különféle funkciók kerülnek majd bele. A távlati tervek között pedig szerepel egy hosszirányú alagút a tér alatt, amely ennek azonban egyelőre csak a lehetőségét teremtjük meg. A villamos visszahozása a térre pedig a főváros feltételei között szerepel.

hg.hu: Mik a hosszabb távú tervek, milyen irányban célszerű, hogy fejlődjön a Belváros?

Cselovszki Zoltán: A távlati célok között szerepel a Főutca befejezése; kívánatos, hogy csatlakozzon mindkét irányban a szomszédos kerületekhez. Északi irányban a Pozsonyi út-Hollán Ernő utca lenne a folytatás. Egy lehetséges következő lépés a 2-es villamos vonalának meghosszabbítása. Fontos lenne, hogy eltűnjenek a mesterséges kerülethatárok.

Nagyon kellenének (nemcsak a Belvárosba) a mélygarázsok. Ez persze csak a fejlesztők, a főváros és a kormány együttműködésével lehetséges. Ezekre vannak is tervek (Olimpia park, Kossuth tér, Március 15. tér stb.), de a megvalósulás ütemét fel kell gyorsítani. A mélygarázsokban nagy üzlet van. Ezt a kérdést azonban a rendeletek szintjén kell szabályozni. Kell még egy olyan pont, amellyel elérhető, hogy a közterületen legyen drágább parkolni.
Fel kell készülni a jövőben várható turisztikai boomra is. A válság elmúltával akár kétszer annyi szállodai szoba is létesülhet, mint amennyi most van, ehhez azonban fel kell nőni. Különösen, mert a kerület jelenleg csak elviseli a turizmust, de a bevételekből gyakorlatilag nem részesül: 1 milliárd forint bevételből mindössze 30 millió Ft marad a kerületé. A turizmust azonban ki is kel szolgálni. A szállodák szó szerint „könyörögnek” azért, hogy teremtsünk programlehetőségeket a turistáknak. Most, ha valaki idegen nyelvű színházi előadást akar látni, csak az Opera jön szóba.

hg.hu: És a hosszabb távú tervek, álmok?

Cselovszki Zoltán: „A Belvárosról leverték a kalapot”, ahogy mondani szoktam. Azaz eltűntek az olyannyira különlegesnek, egzotikusnak számító tetődíszek, tetőidomok. Bécshez képest pedig éppen ez adná Budapest különlegességét. Újra fel kell fedeznünk a penthouse-élményt: a város látképét a magasból. ez magában foglalja az eredeti formák helyreállítását és a kortárs építészet kibontakozását is. Akár még a parazitaépítészet is szóba jöhet, persze csak nagyon óvatosan, 1-2 helyen.

hg.hu: Említette egy nemrég megrendezett konferencián tartott előadásában, hogy az egyik legfontosabb dolognak Budapesten a demarkációs vonalak megszüntetését tartja. Fizikailag ezt hogyan képzeljük el?

Cselovszki Zoltán: Valóban, Budapestet számos autóút, vasútvonal szabdalja keresztül-kasul, amelyek elszigetelt egységekre bontják a várost. Igen, egyrészt szóba jöhet a lábakra állítás is, de már az „átlyuggatás” is kínál megoldást. Az egyik legfontosabb demarkációs vonal pedig éppen a Ferenciek tere. A kormányzati negyed terve ebből a szempontból jó volt, rendezte volna a Nyugati teret és környékét. Ezek miatt az akadályok miatt egyébként egy csomó minden áll (pl. Nyugati téri felüljáró miatt az Eiffel palota). De demarkációs vonal a Duna is, sokkal több hídra lenne szükség. Demarkációs vonal lehet egyébként akár egy padka is, ezért nagyon fontos például az akadálymentesítés. A várost újra és újra egyesíteni kell.

hg.hu: Napvilágot láttak olyan híresztelések, hogy Ön esetleg esélyes lehet a főépítészi posztra. Van ezeknek reális alapja? Mennyire működik hatékonyan a főépítész, esetleg mit kellene változtatni Ön szerint?

Cselovszki Zoltán: A főépítészi szerep jelenlegi formájában használhatatlan. A mostani helyemen nagyon jól érzem magam, úgyhogy nagyon jó ajánlatot kell kapnom, hogy innen eljöjjek (nevet). Szükség lenne változtatásokra, igen. Például túl sok a kerület, illetve túl sok szinten zajlik a szabályozás. A fele mindkettőből elég lenne. A túlságosan bonyolult rendszer miatt pedig EU projektek dőlnek be. Berlint egy nagyon fontos mintának tartom, ott a Fal leomlása után példaértékű folyamat ment végbe.

hg.hu: Három védett házat szeretnének lebontani a Belvárosban. Az interjú során említette, hogy ugyan el tudná képzelni a kortárs parazitaépítészet képviselőit a történelmi városszövetben, de csak nagyon óvatosan alkalmazva. Illetve arról is szó esett, hogy az emberek alapvetően elutasítják a történelmi városszövettől túlságosan eltérő kortárs építészetet. Ehhez képest elég jelentős beavatkozásnak tűnik a bontás. Van-e arra garancia, hogy minőségi kortárs épületek szülessenek a régi házak helyére?

Cselovszki Zoltán: Igen! Először is minden bontással létrejött beépítési lehetőséget csak a Központi Tervtanács véleménye alapján lehet kihasználni. Ezen kívül a főváros és a kerület megállapodása alapján a szabályozásban piros jellel ellátott ingatlanokra bontás vagy jelentősebb átalakítás esetén nemzetközi tervpályázat kiírása kötelező. Szerintem ez egyedülálló a fővárosban. Személyesen az én szerepem csak annyi, hogy megszállottan hiszek kontinuitásban és a minőségben, és igyekszem ezt képviselni is.

hg.hu: Köszönjük az interjút!

magazin, budapest, interjú, cselovszki zoltán, belváros új főutcája, belváros-lipótváros, V. kerület főépítésze, ferenciek tere átalakítása Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317