Logomain

Az európai örökségvédelem idei remekművei

By Kovács Dániel 2010. április 2. 11:35

szerk at hg dot hu

Április elsején tette közzé, de nem tréfának szánta az Európai Bizottság az Europa Nostra örökségvédelmi díjjal elismert épületek listáját. Az elmúlt években számos hazai büszkeséget hozó elismeréssel idén nem díjaztak magyar épületet, ám a 15 országból való 29 ház között így is akadnak valódi érdekességek.

Április elsején tette közzé, de nem tréfának szánta az Európai Bizottság az Europa Nostra örökségvédelmi díjjal elismert épületek listáját. Az elmúlt években számos hazai büszkeséget hozó elismeréssel idén nem díjaztak magyar épületet, ám a 15 országból való 29 ház között így is akadnak valódi érdekességek.

Berlinneues20130602-27858-d96ie0.gallery

A helyreállítás kategóriában idén 16 épületet ismert el a zsűri. Szerepel itt többek között a berlini Neues Museum, ahol a David Chipperfield tervei alapján újjászületett épület eleganciáját és gazdaságosságát emelték ki. A felújítás, szól a bírálat, „úttörő kortárs építészetet vegyít az eredeti konstrukcióba, izgalmas és szimpatikus végeredménnyel”.

Díjazták a hollandiai ’s-Hertogenbosch városka középkori falainak láthatóvá tételét és helyreállítását. A projekt, így a zsűri, a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelve tette újra érzékelhetővé a középkori világot a ma embere számára. A falak helyreállítása mellett új látogatóközpont is épült a városkában, amely Hieronymus Bosch, a vizionárius festőművész szülőhelyeként ismert.

Ugyancsak az elismert épületek között szerepel a spanyolországi Cartagena római kori színházának helyreállítása, amely a neves építész, a Prado madridi épületének bővítéséről is ismert Rafael Moneo tervei alapján készült. A bírálat dicséri a 2000 éves romok kortárs urbánus környezetbe illesztését, valamint az új múzeumépületet, amely későbbi, de szintén értékes épületmaradványokat és érzékenyen foglal magába.

A kortárs építészet sikereként értékelhető a londoni St Martin-in-the-Field templom helyreállításának elismerése is. James Gibbs 1726-ban épült templomát az Eric Parry Architects tervei alapján állították gondosan helyre, és bővítették ki új publikus funkciókkal, többek közt egy föld alá süllyesztett kávézóval.

A díjazott épületek és projektek teljes listájáért érdemes ellátogatni az Europa Nostra honlapjára.

építészet, örökségvédelem, díj, david chipperfield, 2010, europa nostra, rafael moneo, eric parry architects Icon_print

A berlini Neues Museum egyik helyreállított terme

Cartagena, a Rafael Moneo tervei alapján készült múzeumépület

A helyreállított londoni St Martin-in-the-Fields templom

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317