Logomain

Felépítik Londonban az Eiffel-torony riválisát

By Kovács Dániel 2010. április 1. 13:40

szerk at hg dot hu

Kapoor120130602-27858-1rueass.gallery

Az ArcelorMittal Orbit látványterve

Kapoor220130602-27858-1kyideg.gallery

Az ArcelorMittal Orbit látványterve

Kapoor320130602-27858-qzjs6b.gallery

Az ArcelorMittal Orbit látványterve

Kapoor420130602-27858-5a3cc1.gallery

Az ArcelorMittal Orbit látványterve

A világhírű szobrász, Anish Kapoor tervei alapján a londoni olimpiára felépül Nagy-Britannia legnagyobb szobra. A 115 méter magas, kilátóként is használatos építmény magasabb lesz a New York-i Szabadság-szobornál – igaz, az Eiffel-torony háromszáz méterével nem ér majd fel. A kilátószobor hivatalosan az ArcelorMittal Orbit nevet kapja majd, a legnagyobb szponzor, az indiai acélvállalat után.

A világhírű szobrász, Anish Kapoor tervei alapján a londoni olimpiára felépül Nagy-Britannia legnagyobb szobra. A 115 méter magas, kilátóként is használatos építmény magasabb lesz a New York-i Szabadság-szobornál – szerkezetét tekintve azonban az Eiffel-torony innovativitásával is felveszi a versenyt. A kilátószobor hivatalosan az ArcelorMittal Orbit nevet kapja majd a legnagyobb szponzor, egy indiai acélvállalat után.

A szobor terveit Boris Johnson londoni polgármester és Lakshmi Mittal, az ArcelorMittal Londonban élő milliárdos tulajdonosa mutatták be március 31-én. Az ArcelorMittal a 19,1 millió fontba (5,7 milliárd forint) kerülő projektből 16 milliót áll; a fennmaradó részt a London Development Agency fedezi. Az acélvállalat ezzel egyszersmind az olimpia egyik főszponzorává lépett elő; adománya egyébként nagyobbrészt a torony építéséhez szükséges 1400 tonna acélt jelenti.

A hatalmas szobor mérete ellenére egyetlen kanyargó, ívekbe csavarodó fémszerkezetből áll össze. A tetején elhelyezkedő kilátót az olimpiai park látogatói lifttel tudják majd megközelíteni, lefelé pedig a spirális lépcsőn ereszkedhetnek. A torony a központi stadion és a Zaha Hadid tervei alapján épülő úszócsarnok között helyezkedik majd el; tetejéről a 250 hektáros olimpiai park egésze belátható lesz.

Az Arcelormittal Orbit bemutatása

Az ArcelorMittal Orbit videón

A tervet a design és a képzőművészet szakembereiből álló tanács, többek között a Tate Modern múzeumát igazgató Sir Nicholas Serota és a Serpentine Gallery-t képviselő Hans Ulrich Obrist választotta ki számos elképzelés közül, majd Boris Johnson és Tessa Jowell olimpiai miniszter is jóváhagyta.

Az indiai származású, de régóta Londonban élő Anish Kapoor a legismertebb brit kortárs képzőművészek egyike. (Tony Fretton által tervezett londoni otthonát a hg.hu-n is bemutattuk.) A Turner-díjas szobrász projektben alkotótársa az Arup mérnöke, Cecil Balmond lesz, akivel már korábban, a Tate Modern turbinacsarnokának nagy visszhangot kiváltott 2002-as, „Marsyas” című installációján dolgozott együtt. Kapoor többnyire absztrakt, nagyméretű és színes alkotásaival azon kevés kortárs képzőművész közé tartozik, akiket a nagyközönség és a kritika is elismer. Leghíresebb köztéri munkája a chicagói Millennium Parkban álló, ezüstös felületű Cloud Gate (2004); a Royal Academy-n 2009 decemberében zárult kiállítása minden idők legsikeresebb kortárs szólótárlata volt Londonban.

építészet, olimpia 2012, nagy-britannia, london, boris johnson, szobrászat, arup, anish kapoor, cecil balmond, arcelormittal orbit, lakshmi mittal Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317