Logomain

Felújíthatják a Blaha Lujza teret

By Papp Géza 2010. március 31. 10:55

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Blaha_most20130602-27858-vwamjz.gallery

A Blaha Lujza tér mai állapota

Gal_nemzeti_120130602-27858-1eamnsz.gallery

A Blaha Lujza téri Népszínház, majd Nemzeti Színház a 19-20. század fordulóján

Galeria20130602-27858-mbpmse.gallery

A Blaha Lujza tér felújításának látványtervei

Latvanyterv120130602-27858-bx6gdb.gallery

Az Europeum a felújított térrel - Kép: Ablon

Latvanyterv220130602-27858-1ej286d.gallery

A tér burkolatában az Europeum homlokzati rasztere jelenik meg - Kép: Ablon

Saját költségből újítaná fel a Blaha Lujza teret a hamarosan nyíló Europeum és Marriott szálloda beruházója. Az Ablon már a terveket is elkészítette: az első ütemben a térnek a szálloda elé eső kétharmadát építenék át: a parkoló helyén az épület homlokzatát idéző, természetes kővel burkolt gyalogosfelületet hoznának létre.

Saját költségből újítaná fel a Blaha Lujza teret a hamarosan nyíló Europeum és Marriott szálloda beruházója. Az Ablon már a terveket is elkészíttette. Az első ütemben a térnek a szálloda elé eső kétharmadát épülhet át: a parkoló helyén az épület homlokzatát idéző, természetes kővel burkolt gyalogosfelületet hoznának létre.

A Blaha Budapest legforgalmasabb tere, a BKV adatai szerint több mint 300 000 ember halad át rajta naponta. Az egykori sajtószékház helyén felépült Europeum, és a benne nyíló, 235 szobás Marriott Courtyard szálloda ablakainak jelentős része a térre néz, amelynek a fejlesztő Ablon szeretné beindítani a felújítását.

Lovro Adrienn, az ABLON Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tér felújítása a környék fejlődésének is új lendületet adhat. A téren lévő zöldfelület nincs összhangban a tér használatával, ezért állapotának a megőrzése a legnagyobb erőfeszítésekkel sem oldható meg. A tér forgalmi kapcsolatai elavultak, a térburkolatok a végletekig leamortizálódtak. Az új épülettel együtt megváltoztak a tér gyalogos forgalmi irányai is. Mindezek alapján az átalakítás során a tér arculatának egységes újraformálására van szükség. A beruházás két ütemben valósulna meg. Az első ütemben a tér kétharmada újulhat meg, ennek költségét az ABLON kívánja finanszírozni.

A tervezés első üteme az elvi építési engedélyezési terv, amely a térrel kapcsolatos elvárásokat hivatott tisztázni. A tervezést megelőző szakhatósági egyeztetések már megtörténtek, az elvi építési engedélyezési kérelmet benyújtották az építési hatósághoz. Amikor minden hatósági engedély és hozzájárulás beérkezik, azonnal indulhat a kivitelezés; optimális esetben akár már idén nyáron.

A Blaha Lujza tér történelméről:

A Blaha Lujza tér a XIX. század második felében, a Nagykörúttal együtt épült ki. Az ország első mozgólépcsőjével büszkélkedő Corvin Áruház megnyitása után már nagy forgalmáról volt híres, így nem csoda, hogy itt, a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében létesült az ország első villanyrendőre 1926-ban. Szemben pedig a híres EMKE kávéház üzemelt (az EMKE rövidítés az Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesületre utal, a kávéház az egyesület törzshelyének számított).

1875 és 1965 között állt a téren a legendás Nemzeti Színház épülete (eredetileg Népszínház), a mai tér nagyobbrészt ennek az épületnek a helyén terül el. (Ma egy emlékkő áll a színház helyén.) A színház bontása kapcsán már 1963-ban készültek térrendezési tervek: akkor a Fővárosi Mélyépítő Tervező Vállalat a felszín alá vitte volna a tér sarkában a Nagykörút autós, buszos és villamosforgalmát. Mindebből nem lett semmi; ami megvalósult, az csupán a ma is használt gyalogos aluljáró, ami a 2-es metró építésének részeként létesült.

A tér maga 1966-ban nyerte el új formáját dr. Krizsán Zoltánné tervei alapján. Zöldfelületnek mindössze 1022 nm terület maradt, elsősorban a tér jelentős forgalma miatt. Kőrisek, gyertyánok, tölgyek, ecetfák és kislevelű hársak állnak ma a téren. A fákat idős, 20-25 éves korukban ültették ki, egyetlen éjszaka alatt - másnap reggel nagyot ámulhattak a munkába indulók! A növényzet nem csak a téren lakó hajléktalanok pusztításától, hanem a forgalom rossz levegőjétől és a nyári tűző naptól is szenved. A gombákat formázó szökőkút Fekete Dániel tervei alapján készült is állt a téren, ám napjainkra ennek is igencsak leromlott az állapota. A tér legnagyobb része ma felszíni parkolóként működik.

felújítás, budapest, papp géza, magyarország, blaha lujza tér, köztér, europeum Icon_print

A Blaha Lujza tér mai állapota

A Blaha Lujza téri Népszínház, majd Nemzeti Színház a 19-20. század fordulóján

A Blaha Lujza tér felújításának látványtervei

Az Europeum a felújított térrel - Kép: Ablon

A tér burkolatában az Europeum homlokzati rasztere jelenik meg - Kép: Ablon

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317