Logomain

Látogatóban Klotildéknál

By Papp Géza 2010. március 30. 09:35

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Cikkep_120130602-27858-1sxa4ta.gallery

A Klotild palota felújításának homlokzati terve

Cikkep220130602-27858-jlkqz0.gallery

A Klotild palota felújított homlokzatának részlete

Buddha_latvanyterv_120130602-27858-1n4p5nx.gallery

Buddha-Bar Hotel belseje óriásszoborral

Buddha_latvanyterv_220130602-27858-1fsykr3.gallery

Buddha-Bar Hotel belseje óriásszoborral

Galeria20130602-27858-1q5knzh.gallery

A Klotild palota átépítés alatt

Klotildpalota-20100325-0120130602-27858-1i5qg3f.gallery

A Klotild palota homlokzata restaurálás után, eredeti színeiben - Fotó: Papp Géza

Klotildpalota-20100325-0320130602-27858-1dde4zl.gallery

A helyreállított torony tetején főhercegi korona díszeleg - Fotó: Papp Géza

Klotildpalota-20100325-0220130602-27858-hkugz.gallery

A Klotild palota passzázsa ismét két szint magas - Fotó: Papp Géza

Klotildpalota-20100325-0420130602-27858-podtf7.gallery

A Klotild belső falainak puritánsága ma is megdöbbentő - Fotó: Papp Géza

Kívülről már kész az északi Klotild felújítása, a Buddha-Bar Hotel megnyitása azonban még messze. A helyszínen jártunk.

Márciusban meglátogattuk a Ferenciek terének egyik meghatározó épületét, a Klotild-paloták egyikét. A felújítás alatt álló épületben - pontosabban a Kígyó utca felőli, Klotild 2 néven is emlegetett épületben - a felújítást szervező Mérték Építészeti Stúdió Kft. munkatársa kalauzolt minket.

Közkeletű tévhiedelem, miszerint az Erzsébet hídra vezető út két oldalán álló, majdnem szimmetrikus két palota a Klotild és a Matild nevet viselné – valójában mindkettő a megrendelő, Habsburg Klotild magyar királyi hercegné, József főherceg feleségének nevét őrzi. A Ferenciek terén álló házak kialakításakor kifejezetten törekedtek arra, hogy azok egyben a kapu szerepét is betöltsék a tér felől az akkor még épülő Erzsébet híd felé. Ebből következett a két szimmetrikus kialakítású épület, és az egymás felé (is) néző két torony. A tervezésre Korb Flóris és Giergl Kálmán kapott megbízást; ők tervezték Hauszmann Alajossal a New York palota épületét 1894-ben, és később együtt dolgoztak a Zeneakadémián is. 1899-ben kaptak engedélyt a két, késői historizáló stílusban fogant ház felépítésére, az átadás pedig már a rákövetkező évben lezajlott.

Az északi épület a 2089 négyzetméteres telken, 11 ezer négyzetméteres alapterülettel épült meg. Berendezése a kor magas színvonalán valósult meg: a ma is működő OTIS szállította a lifteket, az üvegablakok Róth Miksa műhelyéből származtak, a kályhákat a pécsi Zsolnay-gyárból szerezték be.

1917-ben, az első világháború okozta anyagi kényszerben a Habsburg-család kénytelen volt megválni a háztól. A második világháborúban az épület felső részei és Váci utca felőli szárnya komoly sérüléseket szenvedett. 1950-ben állították helyre, az akkori átépítés tervezői Szőke László és Lux Károly voltak. 1977 óta párjával együtt műemlék.

Az „átkosban” a javarészt a Posta által használt épület a rendszerváltás után a Postabank tulajdonába, majd a pénzintézet végnapjaiban újra a Magyar Postához került. 2002-ben aztán eladták a Berghelli Group-hoz tartozó Sifim Srt. nevű ingatlanforgalmazó cégnek. A mostani felújítás 2006-ban kezdődött. A beruházó a Klotild Ingatlanhasznosítási Kft., a vezető tervező a Mammut II-től a Deák téri egykori Adria Biztosító, később rendőrkapitányság luxusszállodává alakításáig széles portfolióval büszkélkedő Dr. Komjáthy Attila (Mérték Építész Stúdió), a belsőépítészeti munkák vezetője a casablancai Buddha-Bar Hotelt is tervező, nemrég a száz legjobb olasz építésziroda közé választott REV és Giorgio Mattioli. A kivitelező először a Pillér 2000 Építőipari Kft., majd 2008-tól a Magyar Építő Zrt.

A legfontosabb új lakó a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace lesz; az átalakítások java része az ötcsillagos luxusszálló vendégeinek javát szolgálja. A mélyszinten teremgarázs helyett a gépészet, konferenciatermek, az étterem konyhája és egy kisebb fürdő helyezkedik majd el; parkolásra a közeli Millennium Center (més néven Vasudvar, Finta Stúdió, 1997) parkolójában nyílik lehetőség. 

A földszinten eredetileg üzlethelyiségeket alakítottak ki, a kocsik számára behajtóval. Ez a két emelet magas közlekedőtér, amely a Szabadsajtó útról átvezetett a Kígyó utcába, akkoriban újdonságnak számító vas szerkezettel épült - igaz, téglával kitöltve. Amikor a Postáé volt a ház, a passzázs felső részét beépítették, ám ezt a mostani felújítás során újra kibontották, helyreállítva az eredeti, impozáns beltéri magasságot. A Szabadsajtó út felőli kaput a jövőben lezárják, ez a kinti nagy forgalom miatt nem lesz használatban.

Az első emeleten eredetileg egyesületek, társaságok számára alakítottak ki helyiségeket, ide széles, impozáns lépcső vezetett fel a Váci utca felőli oldalon, a belső udvarban. A felújítás után itt a Váci utca felőli bejárattal egy kétszintes étterem-bár egység nyílik majd, valamint összenyitható tárgyalókat is elhelyeznek. Egy most beépülő lefedéssel a belső udvar alja a földszintről az első emeletre emelkedik fel. A munkálatok során több hiányzó részletet - így például a Váci utcai nagykaput és a főlépcsőházat - a szomszédos palotáról másoltak le.

A felsőbb szinteken eredetileg lakások voltak, most szállodai szobákat és a szálloda irodáit helyezik el itt. Az üvegkupolás tetőteraszon elhelyezett Buddha Club Skybar a 48 méter magas saroktorony tövében kap majd helyet. Ide a nagyközönség is feljuthat majd, így alkalmunk lesz megcsodálni az innen nyíló panorámát: a megújítani tervezett Ferenciek terét, a Kossuth Lajos utcát, az Erzsébet híd pesti hídfőjét, a Gellért-hegyet és persze a szomszédos Klotild-palotát.

Az átadás már sokat csúszott. Az első átalakítási tervek 2002-2003-ban készültek, akkoriban két változat is készült többfunkciós, üzleteket, apartmanokat és szállodát tartalmazó kialakításra. A mostani kivitelezés már a harmadik terv alapján készül. Az átadást eredetileg 2007-re tervezték, de idén tavasszal már 2011-re módosítottak. A homlokzat felújításával már végeztek, következik a nyílászárók behelyezése.

A majdani szállodabelsőből még nem sok látszik - de olyan óriásbuddha, mint a lánc többi tagjánál, itt is biztosan lesz.

A felújítás befejeztével, 2011-ben nyílhat meg tehát a Buddha-Bar Hotel Budapest. A hálózat már tucatnyi helyen működik Párizstól Dubai-on át Prágáig; itthon a Mellow Mood lánc tagja lesz. Az öt csillagos szálloda 102 szobája között több exkluzív kialakítású, pl. kétszintes lakosztály is szerepel, de akár egy 2x4 ágyas, lounge térrel bővített apartmant is kibérelhet majd a luxusra vágyó vendég. A szobák felszereltségéhez a már megszokottnak mondható lapostévé mellett az iPod dokkoló és a nagy sebességű internetkapcsolat is hozzátartozik majd. A Buddha név pedig a hálózat által képviselt keleti stílusra - a távol-keleti művészeteket és a kolonizáció korát megidéző belsőkre - utal. Az étteremben egy hatalmas Buddha-szobor fogadja majd a vendégeket, lágy távol-keleti zene duruzsol majd a közös terekben, és a konyha választéka is Dél-Kelet-Ázsiát idézi majd. 

felújítás, építészet, magazin, budapest, örökségvédelem, papp géza, szálloda, belváros, mérték építészeti stúdió, ferenciek tere, 5. kerület, buddha-bar hotel budapest, klotild palota, epiteszet, belvaros Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317